Bagaimana aku Blog"Crawling"?

Blogwalking
Dari balik keja pagi tadi sampai kepetang. Beeeelek blog aku ni. Tapi tak buat apa-apa pon. Ha...ni baru la terhegeh-hegeh nak buat artikel. (Hari ni cuti....So boleh la aku ngadap blog aku ni sampai juling biji mata....hehehe)

Ok. Memandangkan blog aku ni SEOnya tak lah sehebat mana (memang tak hebat pon). So aku perlulah menarik pembaca secara manual iaitu blog"crawling" blogwalking. Aku rasa korang mesti tahu blogwalking kan. Aku tak tahu. hehehe... Ada baca, tapi tak tahu macam mana nak join blogwalking ni. Sedih aku. Tapi yang aku tahu blogwalking ni macam terjah menerjah ke blog kengkawan dan meninggalkan link mereka la, tapi blogwalking ni advanced sikit, boleh pula ada downline...ha....bab ni aku dah tak paham. Disebabkan aku tak join blogwalking ni, jadi aku namakan aktiviti aku "blogcrawling" :P hehe....

Setahu aku, mereka yang join blogwalking ni akan singgah ker blog-blog member blogwalking diorang dan meninggalkan link diorang kat blog tersebut, pas tu blog member diorang tu merayap pula ke blog member blogwalking yang lain sambil membawa link dia tadi dan seterusnya. Dengar-dengar blogwalking ni ada software dia. Aku tak tahu. Artikel aku ni bukan nak cerita tentang blogwalking ni tapi macamana aku blogcrawling. Ada beza ker?

Aku rasa korang semua tahu kan, kalau nak tinggalkan link korang kat blog seseorang tu, korang mesti bagi komen kat post diorang tu atau melalak dalam shoutbox diorang. Persoalannya, macam mana korang tinggalkan komen korang kat blog tu atau kat dalam shoutbox diorang? Adakah :
1. Korang pergi ke link yang ada dalam shoutbox korang yang tertulis "salam ziarah" dan membalas ziarah tersebut tanpa meninggalkan apa-apa kat blog tersebut? (melawat tak sampai seminit)
2. Korang pergi ke link yang ada dalam shoutbox korang yang tertulis "salam ziarah" dan membalas ziarah tersebut dengan menulis "salam ziarah" juga? (melawat tak sampai dua minit. Tak baca post diorang pon)
3. Korang pergi ke link yang ada dalam shoutbox korang yang tertulis "salam ziarah" dan membalas ziarah tersebut dengan menyelongkar blog tersebut dan meninggalkan komen yang bernas lagi sempoi kat blog tersebut. (Lawatan sekitar 10-15 minit)
Shoutbox
So, yang mana satu cara aku? Haaaaa...
Yang ketiga adalah cara aku. Sebab apa, aku rasa rugi la kalau kita membalas salam ziarah tu kalau sekadar menulis kat shoutbox diorang jer. Tak sampai seminit pon, link korang tu nanti akan tenggelam (Kalau kat blog aku sehari suntuk link korang ada lagi kot kat dalam shoutbox aku tu...muahaha). Why not kita belek blog-blog diorang tu, mana tau kot-kot jumpa emas artikel best ker kat dalam blog tu. kan kan kan? Kalau ada tu jangan sia-siakan pula pembacaan korang kat blog tu, tinggalkanlah komen yang gempak-gempak sikit kan. Macam kasi pendapat ke bab tajuk artikel tu, kongsi idea ker. Pendek kata jangan terlalu simple komen tu. Kalau terlalu simple, pembaca lain sekadar baca je komen korang tu (Cuba buat bukan sekadar owner blog je klik link korang, tetapi pembaca lain). Dah lepas komen tu, belek lagi, tinggalkanlah komen barang 2 -3 komen (Kalau boleh biar sampai korang jadi Top Comentator kat blog tu dalam satu-satu lawatan tu :P ) Dah habis bagi komen tu, kalau rasa-rasa blog tu sememangnya menarik untuk korang, follow ler, supaya lain masa kalau blog tersebut diupdate, korang akan tahu, dan korang mungkin berpeluang jadi first pengomen. kan kan kan. Kirenya korang pembaca terawal la didalam artikel satu-satu blog tu. Komen yang terawal biasanya layanan dia special sikit. Yer ker? Hehehe

Dah settle satu blog, merayap pula kat blog yang lain. Buat benda yang sama. Macam aku, aku set satu tempoh masa tu untuk aku blogcrawling ni. Contoh 1 jam ke 1 jam setengah ker. Bahagi masa korang antara aktiviti blogwalking korang tu dengan aktiviti blog korang sendiri. So, tak la tunggang langgang korangnya blog management kan. hehe...

P/S: Pernah join kot Blogwalking ni dulu, terjoin, tapi tak tau function dia. Lol!

6 comments:

  1. yep.. cara ketiga tu la yg terbaiknya.. baru dinamakan blogwalking..

    yg guna software pun ada, tp aku xbrapa minat. leceh nk bukak byk benda kat pc ni. tambah lak kalu blog tu berat.. geram gak la hehe.

    cam blog hg ni, laju jugak loading. aku sure tak lama lg cepat je blog hg dpt followers. cuma kena rajin2 lg promote n tinggal komen beserta link kat blog org. good luck n slamat berblogging :)

    Latest Entry : Iklankan Banner Free Untuk 5 Jam!

    ReplyDelete
  2. thanx tupai bagi komen yang bernas ni..thanx gak support aku. hang ni orang mana? gaya macam belah utarqa ja.Aku utarqa gak :P

    ReplyDelete
  3. padan la pun......aku orang perqak, tapi keja kat bayan lepas,penang. Ulang alik.

    ReplyDelete
  4. Salam....bagus camtula caranya blogwalking jangan sleep walking udahler....terus berblog walking....Amry ni nak bubuh link blog hang kat aku nih...ni url yang betul ya ada nak tukaq lagi dak?

    ReplyDelete
  5. salam bang radzuan.boleh. saya akan letakkan blog bang radzuan kat blog saya ni juga. dalam perancangan tu ingat nak guna domain sendiri la bang radzuan. wordpress. tapi tak baper pandai guna wordpress. tu yang tengah fikir tu. (nak tukar lagi? ish ish...amryyyy amryyy :P) Aik bang radzuan pon dah guna "aku" hehe...

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks