Indonesian Idol Junior Adik Rizal

Indonesian Idol Junior | Adik Rizal


Indonesian Idol Junior Adik Rizal
Assalamaualaikum dan salam sejahtera.
Indonesian Idol Junior salah satu rancangan realiti yang mencari bakat bakat dari anak anak kecil di Indonesia.
Di Malaysia ada juga rancangan realiti yang mencari bakat bakat kecil seperti Indonesian Idol Junior ini yang khusus untuk anak-anak kecil tetapi mungkin nama rancangan nya lain. Tak pasti sebab jarang menonton.
Bila Google, tak jumpa pula Malaysian Idol Junior.

Ada apa dengan Indonesian Idol Junior? Siapa pula Adik Rizal?
Adik Rizal ini adalah salah seorang peserta didalam rancangan ini.

Apa yang istimewanya adik Rizal ni?
Anda tonton lah sendiri..
Cuma apa yang boleh saya katakan, walaupun anda tidak menangis, anda tentu akan merasa sebak mendengarkan kisah adik Rizal ini yang menyentuh perasaan dan ianya sangatmemberi inspirasi.

Saya sendiri walaupun menonton video persembahan adik Rizal dalam Indonesian Idol Junior ini berulang kali, rasa sebak tu tetap ada..... Terutama waktu dia menyanyikan lagu yang kedua.


Penjelasan Isu I Want To Touch a Dog

Program I Want To Touch a Dog Menghina Islam


Kecoh dan viral baru baru ni isu pasal satu program yang dikatakan menghina dan mencemarkan nama Islam iaitu Program "I Want To Touch a Dog"

Mana tidaknya, menerusi program tersebut, ramai orang islam, baik lelaki, perempuan tua muda dilihat tersangat excited dan gembira sebab dapat memegang dan membelai anjing yang jelas dalam Islam anjing adalah binatang yang haram untuk dipegang atau disentuh.

Sangat pelik. program tersebut mendapat sambutan ramai dan kebanyakannya daripada orang Islam dan tanpa segan silu mereka memuat naik gambar mereka berpelukan dengan anjing-anjing di Facebook dengan wajah penuh kegembiraan.

Daripada banner di atas, penganjur program ini adalah seorang lelaki berbangsa melayu Islam bernama Syed Azmi. Dan di dalam program tersebut turut diundang seorang Ustaz iaitu Ustaz Mohd Iqbal Parjin atau nama gelarannya Ustaz Abu Zulfaqar didalam program tersebut.


USTAZ TURUT TERLIBAT didalam program "I Want To Touch a Dog"?
Maksudnya selama ni kita orang Islam memang boleh pegang anjing la ye dan tak menjadi satu kesalahan?
Ye la, dah ada Ustaz dalam program tu, secara automatik, Ustaz tersebut tidak menghalang perbuatan menyentuh anjing anjing ni...

Ternyata, program ni telah menimbulkan fitnah terhadap Ustaz Abu Zulfaqar dan beliau sendiri tidak menyangka program tersebut boleh terlanjur sehingga membolehkan orang ramai terutama orang Islam memegang anjing sesuka hati didalam program tersebut.
Ustaz tersebut hadir didalam program ini kerana beranggapan ianya satu program ilmu untuk mendedahkan lagi orang Islam tentang peranan anjing serta batas pemeliharaan anjing dalam kehidupan orang Islam.

Penjelasan Ustaz Abu Zulfaqar Berkenaan Program "I Want To Touch a Dog"


Dibawah adalah penjelasan Ustaz Abu Zulfaqar mengenai tujuan beliau turut serta didalam Program tersebut


"Saya ingin jelaskan disini bahawa saya TIDAK BERSETUJU dengan aksi peluk anjing, cium anjing yang dilakukan pada hari tersebut oleh peserta peserta program"

"Saya juga jelas menerangkan tidak dibenarkan menyentuh anjing tanpa sebab yang perlu"

Saya terkilan kerana pihak media hanya menyebarkan sebahagian ucapan saya yang seolah olah saya menyokong perbuatan tersebut, manakala bahagian hukum hakam tidak disebut oleh pihak media.

Saya memohon maaf secara terbuka di atas segala kecelaruan dan kepincangan yang berlaku.
Iktibar dan pelajaran yang berharga saya perolehidari apa yang telah berlaku.
Saya mengharapkan program ini pada masa hadapan dapat dilakukan dalam suasana yang lebih menghormati sensitiviti masyarakat setempat.

Terima kasih di atas segala kritikan dan teguran yang membina. Saya yakin segalanya ada hikmah dari Allah.
Semoga dengan pengalaman ini mematangkan lagi diri saya dalam liku liku perjuangan dakwah

Puting Beliung Melanda Pendang Kedah

Puting Beliung Melanda Pendang, Kedah


Kecoh pasal kejadian puting beliung yang berlaku di Pendang, Kedah semalam (14 Oktober 2014)
Kejadian berlaku sekitar jam 4.30 petang.

Puting beliung yang berkelajuan 80km/j dan setinggi banggunan 4 tingkat itu jelas kelihatan dari tol Pendang, Lebuh Raya Utara Selatan dari Alor Setar menuju Pendang

Akibat daripada kejadian tersebut, beberapa rumah sekitar Kota Sarang Semut mengalami kerosakan teruk tetapi tiada kecederaan dilaporkan.

Gambar Dan Video Kejadian Puting Beliung Di Pendang, Kedah

kejadian puting beliung di pendang








gambar kerosakan akibat puting beliung di pendang



Intipati Pembentangan Bajet 2015

Kupasan Intipati Pembentangan Bajet 2015



Seperti sedia maklum, Perdana Menteri telah pun membuat Pembentangan Bajet untuk tahun 2015 pada 10 Oktober 2014. Tema Bajet 2015 kali ini adalah 'Ekonomi Keperluan Rakyat'

Bajet 2015 kali ini merangkumi 7 strategi utama iaitu :
1. Memperkukuh Pertumbuhan Ekonomi
2. Memantapkan Tadbir Urus Fiskal
3. Mengupaya Modal Insan Dan Keusahawanan
4. Memperkasa Agenda Bumiputera
5. Memartabatkan Peranan Wanita
6. Membangunkan Program Transformasi Belia Negara
7. Mensejahtera Rakyat

-------------------------------------------------------------

Dibawah adalah antara isi utama pembentangan Bajet 2015 yang melibatkan kewangan rakyat Malaysia

1. Peruntukan belanjawan untuk tahun 2015 adalah sebanyak RM273.9 Bilion. Peningkatan sebanyak RM9.8 Bilion berbanding peruntukan asal 2014

2. Petrol, Diesel dan LPG dikecualikan daripada GST

3. Kelayakan cukai pendapatan dinaikkan daripada RM4000 kepada RM6000

4. Rebat bayaran balik PTPTN sebanyak 10% untuk ansurans dan 20% untuk bayaran penuh diteruskan

5. Program Bantuan Persekolahan sebanyak RM100 untuk setiap pelajar sekolah rendah dan menengah bermula Januari 2015

6. Program Baucer Buku 1Malaysia sebanyak RM250

7. Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) untuk isi rumah berpendapatan RM3000 kebawah akan dinaikkan daripada RM650 kepada RM950 dan dibayar berperingkat sebanyak 3 kali iaitu
Peringkat 1 RM300 pada Januari 2015
Peringkat 2 RM300 pada Mei 2015
Peringkat 3 RM350 pada September 2015

8. Bantuan Rakyat 1Malaysia untuk isi rumah berpendapatan antara RM3000-RM4000 pula dinaikkan daripada RM450 kepada RM750. Juga dibayar sebanyak 3 peringkat
Peringkat 1 RM200 pada Januari 2015
Peringkat 2 RM200 pada Mei 2015
Peringkat 3 RM350 pada September 2015

9. Bagi individu bujang berumur 21 tahun ke atas dan berpendapatan kurang daripada RM2000 pula akan menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia sebanyak RM350, iaitu dinaikkan sebanyak RM50 berbanding RM300 pada tahun sebelumnya

10. Kakitangan awam akan menerima Bonus setengah bulan gaji atau minima RM500 manakala bagi pesara kerajaan akan menerima RM250 dan dibayar pada Januari 2015


Google Street View Bahaya

Google Street View Bahaya


Anda pernah dengar Google Street View? Tentu pernah bukan? Google Street View adalah versi terkini yang diupdate oleh Google untuk Google Maps mereka yang mana sebelum ini paparan peta dunia hanya dapat dilihat melalui grafik 'Maps' atau 'Satelit'. Tetapi kini dengan Google Street View, satu-satu lokasi itu dapat dilihat secara terus melalui komputer anda seperti anda berada di lokasi tersebut.

Google Street View dihasilkan adalah bertujuan untuk memudahkan para pelancong untuk mencari
kawasan-kawasan pelancongan yang menarik untuk mereka lawati dengan lebih dekat dan mudah. Hanya memasukkan nama lokasi yang ingin dilawati dan mereka sudah boleh mengetahui bagaimana keadaan atau kecantikan lokasi yang akan mereka lawati kelak juga keadaan sekitarnya.

Malah, jika satu-satu alamat yang lengkap dimasukkan seperti alamat rumah anda, maka Google akan memaparkan gambar rumah anda sehingga gambar pintu rumah juga dapat dilihat (Jika gambar dapat dipapar)

Tak percaya, cuba anda masukkan alamat lengkap rumah anda di laman Google Street View di bawah
http://www.instantstreetview.com/

Gembira gambar rumah anda terpapar di laman web Google? Terasa famous? Jangan terlalu gembira, kemudahan Google Street View ini mungkin mendedahkan anda kepada bahaya. Tak penting dan tidak perlu pun untuk memaparkan keadaan halaman rumah anda walaupun ada pelancong yang ingin melawat rumah anda :P

Mengapa bahaya? Bagaimana jika kemudahan ini disalah guna oleh pihak yang tidak bertanggungjawab yang mempunyai niat yang tidak baik seperti kecurian. Dengan hanya mendapatkan alamat lengkap rumah anda, mereka sudah dapat melihat keadaan sekitar rumah anda seperti kenderaan yang diguna, tahap keselamatan rumah anda samada mempunyai pengawal keselamatan atau sebaliknya.
Malang tidak berbau. Ingat tu. Keadaan ini sama seperti bilik tidur atau bilik air anda dipasang CCTV

Cara Hapus Atau Padam Gambar Atau Alamat Rumah Di Google Street View

Sebagai langkah keselamatan, sebaiknya hapus gambar rumah anda.
Ikut langkah dibawah untuk menghapus gambar rumah anda di Google Street View

1. Pergi ke laman Google Street View atau Google Maps.
2. Masukkan alamat lengkap rumah anda
3. Switch paparan imej pada 'Street View'
4. Pada bahagian paling bawah kanan, klik 'Report a Problem'
Google Street View Bahaya?

5. Pada bahagian 'Request Bluring', pilih mana-mana option yang ingin di kaburkan imej.
(Masukkan maklumat tambahan yang diminta)
6. Seterusnya masukkan alamat anda.
7. Masukkan Cpatcha jika ada atau klik 'I'm Not a Robot'
8. Submit

Tunggu pihak Google review report tersebut untuk mereka kaburkan gambar rumah anda.

Facebook Kenakan Bayaran Kepada Pengguna

Facebook Bakal Kenakan Bayaran Kepada Pengguna Bermula 1 November 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Ura ura ada berita yang menyatakan bahawa Facebook bakal mengenakan bayaran sebanyak US$2.99 (RM9.72) sebulan kepada pengguna Facebook bermula 1 November 2014


Berita mengenai bayaran yang bakal dikenakan oleh Facebook ini turut dikongsi di beberapa media sosial yang lain



Adakah berita ini benar atau palsu??
nilai kan menerusi web dibawah
http://au.ibtimes.com/articles/567403/20140924/facebook-social-media-networking-sites-services-news.htm#.VCW1LVdj7t5

Dulu kecoh pasal Facebook nak tutup, ni pasal Facebook nak kenakan bayaran pula. Huhu...

Cara Meningkatkan Jualan Di Internet

Cara Mudah Dan Efektif Meningkatkan Jualan Produk

cara meningkatkan jualan di internet

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Post kali ni nak sentuh sikit bab pemasaran iaitu bagaimana cara yang paling mudah dan efektif untuk meningkatkan jualan produk di internet

Sekiranya anda seorang peniaga atau usahawan internet iaitu memasarkan produk atau servis anda bermediumkan internet tidak kira samaada menggunakan web atau FB, tentunya anda memerlukan pelawat atau pelanggan bukan untuk mereka mendapatkan produk atau servis anda dan seterusnya menjana keuntungan kepada anda

Sekiranya anda mempunyai web atau blog perniagaan anda sendiri, pastinya anda memerlukan ramai pelawat yang datang ke web atau blog anda tadi dan mendapatkan produk atau servis anda. Jika anda menggunakan FB pula, semestinya anda ingin orang ramai melihat post status atau iklan anda.

Disini saya ingin berkongsi dengan anda satu produk yang dapat membantu anda meningkatkan pelawat web atau blog perniagaan anda atau membuatkan iklan anda dilihat oleh ramai pengguna FB.

Cuba anda klik pada link dibawah dan lihat apa yang akan berlaku.


Cara Meningkatkan Keyakinan Diri

Cara Mengatasi Masalah Tiada Keyakinan Diri Dan Cepat Putus Asa


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca dan pelawat Amry's Blog.
Semoga dalam keadaan sihat disamping orang tersayang.

Keyakinan diri adalah salah satu elemen yang perlu ada dalam diri seseorang untuk melakukan satu satu perkara atau untuk mencapai satu satu impian. Tanpa keyakinan diri, sata satu perkara yang dilakukan itu mungkin tidak sesempurna yang diinginkan. Tetapi harus diingat, keyakinan diri yang terlalu tinggi juga boleh menjadi salah satu faktor untuk anda gagal didalam melakukan sesuatu atau mencapai sesuatu kejayaan.
Ini kerana keyakinan diri yang terlalu tinggi akan membuatkan anda berada dalam keadaan tidak berjaga-jaga atau alert dengan perkara yang boleh menggagalkan usaha anda.

Begitu juga dengan sifat putus asa. Untuk berjaya didalam satu satu bidang atau perkara yang dilakukan, sifat putus asa perlu dihindari.
Ini kerana untuk mencapai satu satu kejayaan, ianya bukanlah satu perkara yang mudah.
Apatah lagi jika ianya berkaitan dengan kehidupan anda.
Untuk mencapai kejayaan pasti akan ada halangan dan rintangan.
Jika hanya kerana satu halangan, satu rintangan dan satu kegagalan, anda sudah merasa putus asa dan tidak mahu lagi meneruskan niat anda yang sebelumnya untuk menghasilkan sesuatu atau mencapai kejayaan, percayalah, anda tidak akan mencapai apa yang dihajati.
Kegagalan adalah guru terbaik untuk mencapai kejayaan.

Entry ini terhasil bukanlah kerana saya seorang pakar motivasi seperti Dr Fadzillah Kamsah yang dapat memberikan keyakinan diri kepada anda.
Entry ini juga tidak ada saya selitkan cara-cara untuk meningkatkan keyakinan diri atau menghindari rasa cepat putus asa.

Apa yang ingin saya kongsikan disini adalah satu filem yang saya percaya ianya dapat memberikan anda satu inspirasi bagaimana untuk mendapatkan keyakinan diri serta menghindari rasa putus asa.
Filem ini adalah sebuah filem Hindustan atau Bollywood.
(Mungkin ada diantara anda tidak gemar atau tidak meminati filem hindustan atau Bollywood ini, tetapi ketepikan dahulu rasa tidak minat itu dan hayati jalan cerita filem ini)
Ianya sememangnya dapat memberikan anda satu inspirasi.

Saya sendiri terinspirasi apabila menonton filem yang saya maksudkan dan percaya atau tidak saya tidak pernah bosan menonton filem ini walau sudah hampir 5 kali saya menonton. Ianya mengandungi banyak mesej-mesej positif didalam bagaimana untuk mencapai impian atau kejayaan yang diinginkan walaupun pelbagai rintangan yang mendatang.

Mungkin ada di antara anda yang pernah menonton filem yang akan saya kongsikan ini dan saya percaya anda sependapat dengan saya.

Jika anda tiada masa untuk menonton filem ini, cari lah sedikit masa dan hayati jalan ceritanya.
Filem yang dimaksudkan adalah filem 3 Idiots, lakonan Amir Khan :)
Selamat menonton dan selamat terinspirasi

(Video ini mempunyai multisub, klik pada Subtitle/CC dibawaha video dan pilih subtitle yang anda inginkan)

Peniaga Char Kuey Teow Nyanyi She's Gone

Video Peniaga Char Kuey Teow Nyanyi Lagu Steelheart She's Gone

SteelHeart, kumpulan Rock antarabangsa yang popular sekitar tahun 90'an. Kalau dah nama kumpulan Rock, vocal memang tak boleh ceroi la, memang mau tinggi punya.

Baru-baru ni, ada satu video seorang peniaga Char Kuey Teow yang menyanyikan lagu She's Gone dari SteelHeart ni menjadi sangat viral kerana suaranya yang sangat hebat.

Difahamkan peniaga Char Kuey Teow tersebut menggunakan nama Alen Castello di Facebook, berusia 30'an. Pemilik gerai International Char Kuey Teow di Batu Feringgi, Pulau Pinang.

Pada mulanya video tersebut dimasukkan ke Facebook hanya sekadar suka-suka dan dari situ video tersebut terus menjadi viral di Facebook.

-------------------------------------------------------------

Memang terbaik suara Alen Castello ni.. Pergh!!!
Silap silap boleh jadi penyanyi rock woooo... Gaya dah ada

Harga Rokok Naik 8 September 2014

Senarai Baru Harga Rokok Tahun 2014

Sedang scroll scroll Facebok, terjumpa artikel pasal kenaikan harga rokok untuk tahun 2014.
Daripada gambar dibawah, harga rokok akan dinaikkan bermula 8 September 2014.
Antara rokok yang mengalami kenaikan harga Dunhill, Kent, Benson & Hedges, Lucky Strike, Pall Mall, Rothmans dan peter Stuyvesent iaitu kenaikan sebanyak RM1.

Senarai terbaru harga rokok 2014 

Kali terakhir rokok dinaikkan harga pada 30 September 2013

------------------------------------------------

p/s : Sedang post ini ditulis, dijari ada sesuatu yang berasap... huhu... Naik RM1 je pun... Kan kan kan

Terbeban dengan kenaikan barang yang hanya sen sen?

Cara Deactivate VoiceMail Handphone

Cara Matikan | Deactivate VoiceMail Atau Peti Simpanan Suara


Apa itu Voice Mail atau Peti Simpanan Suara?
Pernah tak anda ingin menghubungi seseorang, tetapi panggilan anda disambut oleh satu suara wanita yang sangat merdu mengatakan handphone orang yang ingin anda hubungi tidak dapat dapat dihubungi atau apabila panggilan anda tadi tidak dijawab oleh orang yang ingin anda hubungi tadi.

"Ini khidmat Peti Simpanan Suara. Sila tinggalkan pesanan anda selepas bunyi 'beep'"

Lebih kurang macam tu lah ayat dia....

Kalau talian yang terus memberikan notification tentang cas penggunaan panggilan,  akan ada satu box yang keluar di screen handphone anda memberitahu cas yang dikenakan untuk servis Voice Mail tadi walaupun anda tidak meninggalkan mesej suara anda atau tak sampai satu saat anda terus matikan panggilan anda tadi.

Berapa cas yang dikenakan untuk servis Voice Mail tadi walaupun tak sampai satu saat Operator panggilan menjawab panggilan anda?

deactivate voicemail

Apakah perasaan anda selepas melihat kredit anda 'ditelan' dengan cara itu terutama waktu kredit panggilan anda tengah 'nazak'? huhuhu...

Jadi bagaimana untuk mematikan atau deactivate servis Voice Mail ini?

BUAT DUIT DENGAN UBER

Ikut langkah dibawah berpandukan talian yang anda gunakan.
(Cara ini mungkin berkesan, mungkin tidak)

Celcom ##002#
TuneTalk ##002#
Digi *128#
Maxis ##109#
(Anda juga boleh menghubungi Hotline talian masing masing untuk mematikan servis ini)

cara deactivate Voicemail

Satu perkara yang perlu anda tahu..
Dengan mematikan atau deactivate peti simpanan suara atau VoiceMail ini, ianya hanya akan memberi kesan kepada si pemanggil. Maksudnya, jika anda sudah mematikan Voice Mail di handphone anda tetapi handphone orang yang ingin anda hubungi tidak melakukan demikian, panggilan anda tetap akan disambut oleh servis VoiceMail ini jika penerima panggilan tidak menjawab atau handphone merek atidak dapat dihubungi.

Tak mahu kredit anda ditelan bulat-bulat?
Beritahu kepada rakan atau saudara yang sering anda hubungi yang sering membuatkan panggilan anda disambut oleh operator talian untuk mematikan servis VoiceMail mereka.

cara gandakan simpanan wang

Applikasi Navigator Terbaik Android

Applikasi Navigator Terbaik Untuk Android - Waze


Anda memiliki kenderaan? Pernah tak anda alami masalah untuk menuju ke satu-satu destinasi atau anda sesat dalam perjalanan kerana tidak tahu lokasi yang hendak dituju?

Perkara di atas mungkin pernah anda alami jika anda tidak mempunyai mana-mana sistem GPS Navigator (Global Positioning System) didalam kenderaan anda yang mana sistem GPS ini dapat membantu anda menunjukkan jalan yang perlu anda lalui untuk menuju ke satu-satu destinasi.

Hari ini terdapat banyak sistem GPS yang dijual dipasaran. Antara yang terkenal adalah Garmin.

Tetapi bagaimana jika anda tidak mempunyai sistem GPS? Jika anda memiliki handphone Android, anda masih mampu memiliki sistem GPS dengan mendownload Navigator Application daripada Google Store atau Play Store.

Terdapat banyak Navigator Application yang anda boleh pilih disana samada yang berbayar atau yang percuma.

Didalam post ini saya ingin berkongsi dengan anda satu Navigator Application yang menarik untuk anda download. Applikasi yang dimaksudkan adalah WAZE.

Waze merupakan satu Navigation Application yang dibina yang menyerupai sistem GPS tetapi ianya berbentuk mobile application dan ianya adalah percuma.

Waze sama seperti navigator navigator yang lain dimana berfungsi untuk menunjukkan arah untuk sampai ke satu-satu lokasi. Bersifat Real Time, mempunyai bantuan arah pandu bersuara dan lain-lain.

Namun ada beberapa fungsi yang menjadikan applikasi WAZE menarik

Sistem Navigasi Yang Bersifat Sosial Dan Real-Time


Apa yang menarik dengan applikasi Waze ini adalah ianya bersifat sosial iaitu anda boleh berkongsi lokasi anda dengan rakan-rakan FB anda yang lain yang turut menggunakan applikasi Waze.

Apa yang lebih menarik dengan applikasi Waze ini adalah anda boleh mengetahui keadaan lalu lintas yang sedang anda lalui atau yang akan anda lalui samada jalan tersebut lancar atau sesak. Ini kerana pengguna-pengguna Waze boleh update keadaan lalu lintas secara langsung dengan applikasi ini.

Selain dapat update keadaan lalu lintas, Waze juga mempunyai beberapa feature lain yang rasanya amat menarik bagi pengguna jalan raya dimana pengguna waze juga dapat mengetahui jika terdapat kemalangan, 'Tanda bahaya' seperti jalan dinaiki air atau banjir, berkomunikasi sesam pengguna waze, dapat mengetahui lokasi sekatan jalan raya oleh polis dan lain-lain.

Applikasi Waze ini juga dilihat sentiasa mengemas kini faktor geografi jalan dimana jika terdapat perubahan pada satu-satu jalan, ianya cepat diupdate.

Jadi sekiranya anda tidak mempunyai sistem GPS, anda boleh lah menggunakan applikasi Waze ini dengan mendownload kedalam handphone anda. Percuma.



Ketahui Bagaimana Menggunakan Handphone Anda secara PERCUMA

Boikot Barangan Keluaran Israel

Boikot Barangan Keluaran Israel


Sekarang ni meletus lagi bumi Palestin dengan bedilan-bedilan bom dan peluru daripada Puak Zionis. Banyak nyawa rakyat Palestin yang tidak berdosa menjadi korban daripada puak Laknatullah ni.

Sekarang ni juga seluruh negara membuat keputusan memboikot barang keluaran Israel ni sebagai tanda membantah tindakan ketidakperimanusiaan puak Zionis ni. Malaysia tidak terkecuali.

Hari ini Israel mula merasai tekanan hasil daripada aktiviti boikot yang dilakukan

BOIKOT BARANG ISRAEL

Di Malaysia sendiri banyak juga kempen-kempen memboikot barang keluaran Israel dilakukan oleh rakyat Malaysia
produk keluaran israel

Banyak sangat barang dari Israel kalau nak boikot. Nak senang tahu barang yang yang ingin dibeli tu dari mana, semak barcode dia, jika 729... itu dari Israel.


Tapi apa yang saya nak kongsikan disini adalah bagaimana cara kita memboikot barangan Israel ni.
Rasa semua orang tahu kalau McD adalah salah satu produk keluaran Israel. Dan dalam banyak banyak produk Israel, dilihat McD paling banyak mendapat kecaman daripada masyarakat sehinggakan dibuat 'HARI TANPA McD'

hari boikot mcd

Bagus boikot barangan Israel ni, secara tak langsung ianya memberi kecaman kepada Israel ni.

Tapi yang tak sedap tu, janganlah terlalu extreme sangat. Cukup lah sekadar memboikot, tak perlu nak buat demo demo depan McD apa segala. Cara tu rasanya dah lari daripada niat. Nak boikot ke nak tunjuk perasaan?

kejadian boikot di mcd dungun

Di atas jika tak silap adalah kejadian di McD Dungun, Terengganu.
Nak boikot barangan Israel sebab Israel membunuk rakyat Islam di Palestin, tetapi bagaimana pula jika pemilik McD tu adalah orang Islam yang mencari rezeki?

makan nasi kerabu dalam restoran McD

Gambar diatas apa motif? Nak tunjuk yang dia betul-betul nak boikot. Yang pergi makan nasi kerabu dalam McD tu apa motif? Bukankah ianya menunjukkan 'kebiadaban'. Di mana rasa hormat menghormati?

Jangan sampai 'extremist' tu menakluk diri sehingga keluar dari niat sebenar. Boikot bermaksud tidak menyokong satu satu perkara atau tidak terlibat dengan apa-apa aktiviti yang melibatkan perkara yang diboikot.

Boikot lah secara aman.
Hanya dengan perkataan sudah memadai untuk menunjukkan anda sedang boikot.
"Say NO to ISRAEL PRODUCT"


Iklan Raya RTM 2014

Iklan Raya RTM 2014


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar? Waktu post ni di tulis dah masuk Ramadhan ke-23 dah, tinggal tak berapa hari je lagi nak sambut raya. Makin terasa. Kalau kat shopping shopping kompleks, radio-radio dah ada yang pasang lagu raya. Muehehe..

Seperti biasa lah, nak dekat dekat raya ni, banyak iklan-iklan raya di televisyen. Macam-macam iklan. Yang agak popular iklan dari Petronas dan TM. Ada iklan yang lucu ada yang sedih.

Dalam duk scroll scroll FB terjumpa iklan raya dari RTM untuk tahun 2014, iklan dia agak lucu. Yang rajin menonton TV mungkin dah tengok iklan ni (Den jarang tengok tv).

Apa tema iklan raya RTM tahun 2014 ni? Apa yang lucunya? Jom tengok video iklan raya RTM 2014 dengan tajuk... INI BARU RAYA!!


p/s : Letak papan tanda kat pintu rumah
"SILA MATIKAN TELEFON BIMBIT ANDA JIKA NAK BERAYA"

Wanita Cina Memakai Baju Corak Al Quran

Wanita Cina Hina Islam Dengan Memakai Baju Batik Bercorak Tulisan Al-Quran

Seorang wanita berbangsa cina menghina Islam dengan memakain baju batik yang dipenuhi dengan corak tulisan Al-Quran.

wanita cina memakai baju bercorak ayat Al-Quran

Gambar dibawah menunjukkan seorang lelaki (mungkin berbangsa Arab) menegur perempuan cina yang memakai pakaian batik bercorak tulisan Al-Quran di Pasaraya Hero Taman Dagang, Ampang


Daripada mana perempuan cina ni? Dari mana dia dapat baju tersebut? Kalau perempuan cina ni rakyat Malaysia, memang kurang ajar sebab langsung tak sensitif dengan masyarakat Islam di Malaysia.

Rasa-rasa kes cina tua nak mampos ni boleh jadi macam kes gadis Peugeot putih tak? Kasi heboh satu Malaysia, Bagi ketaq sikit. Bingai!

Senarai Nama Penumpang Anak Kapal Pesawat MH17

Senarai Penuh Nama Penumpang Serta Anak Kapal Pesawat MH17


Malaysia Airlines System (MAS) telah mengeluarkan senarai penuh nama penumpang serta anak kapal yang terlibat dalam tragedi pesawat MH17 yang dipercayai ditembak baru-baru ini di Ukraine berdekatan sempadan Rusia.

Senarai kesemua penumpang dan anak kapal MH17 di keluarkan menerusi laman rasmi syarikat penerbangan MAS.

Sumber : Malaysiakini

Template Baru Amrys Blog

Template Baru Amry's Blog


Template Terbaru Mesra SEO 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua.
Moga sihat-sihat semua.

Semalam blog ini dah pun bertukar wajah dengan menukarkan template baru setelah sekian lama blog ni tak tukar 'baju'. Dulu rajin lah tukar template, kejap kejap tukar kejap kejap tukar. Sekarang tak serajin dulu dah. Huhuhu..

Template lama ditukar sebab dah nampak kusam dan ada masalah pada widget 'Page Navigation' dia. Malas nak godek tukar terus template.

Penting ke template kepada blog? Ke sekadar nak bagi cantik blog je?
Kalau nak tahu template ni memainkan peranan juga dalam Search Engine Optimization atau SEO.
Huish, tak layak rasanya nak cerita bab SEO ni, tapi memang template ada peranan dalam membawa pelawat ke blog. Tak caye, cuba google Template Mesra SEO.

Kalau di mata pembaca template yang kemas memang la sedap mata membaca. Bagi 'Robot Crawler' pula, dia tak tengok cantik ke hodoh blog tu, tapi dia tengok pada susunan kod-kod template... Semakin tersusun kod semakin senang dia nak jelajah blog. semakin senang crawler ni jelajah lagi senang dia nak bawa pelawat.

Pemilihan template ni bergantung kepada individu dan niche blog. Kalau sekadar blog suka suki dan personal, hantam ja lah nak pakai template apa pun. Dah nama pun suka suki. Tapi yang mempunyai tujuan dalam menghasilkan blog dan mempunyai niche niche tertentu, dia perlulah memilih template yang sesuai, yang penting, template tu mesra SEO untuk membawa masuk pelawat.

Template kali ni diberi nama 'New Super SEO Friendly'. Super SEO la sangat blog ni..
Template ni adalah antara template terbaru untuk tahun 2014. Template ni dipilih kerana ianya agak friendly dengan Robot Crawler a.k.a SEO selain susun atur dia yang kemas.

Kalau korang terasa nak tukar template, boleh klik link dibawah. Di sana ada beberapa pilihan template yang mesra SEO dan agak sodap mata dipandang

Video Live Keadaan MH17

Video Live Keadaan Pesawat MAS MH17 Terhempas



Sumber daripada media luar menunjukkan keadaan pesawat MAS MH17 sejurus ia terhempas. Dalam video tersebut masih terdapat mayat penumpang MH17 yang bergelimpangan :(


Al fatihah kepada mangsa yang beragama Islam dan takziah kepada seluruh keluarga mangsa pesawat MH17

Kronologi Kejadian Pesawat MH17

Kronologi Kejadian Pesawat MH17 Amsterdam Kuala Lumpur Terhempas


Kronologi Penerbangan Pesawat MH17 sebelum terhempas

Susulan daripada kejadian pesawat MAS MH17 yang terhempas di Ukraine dalam penerbangan dari Amsterdam Kuala Lumpur pada 17 Julai yang lalu, berikut adalah konologi sebelum pesawat tersebut terhempas.

17 Julai 2014
12:15 tengah hari (waktu tempatan Amsterdam) : Pesawat berlepas dari lapangan terbang Amsterdam.

10:15 malam (waktu Malaysia) : MAS menerima laporan daripada ATC Ukraine bahawa mereka terputus hubungan dengan penerbangan MH17 pada 1415 (GMT) di kedudukan 30KM dari Tamak, kira-kira 50KM daripada sempadan Rusia-Ukraine

18 Julai 2014
12:00 tengah malam : Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak menulis Tweet "Saya terkejut dengan laporan bahawa sebuah pesawat MH terhempas. Kami akan melakukan siasatan serta merta"
Perdana Menteri Ukraine, Arseniy Yatsenyuk mengarahkan siasatan dilakukan terhadap nahas MH17.

2:07 pagi : Laporan Reuters memetik Menteri Kecemasan Rusia Vladimir Puchkov sebagai berkata Rusia telah meminta kebenaran Kiev pada hari Khamis untuk membantu kerja-kerja menyelamat di Selatan Ukraine selepas menerima berita akan kejadian pesawat MH17 terhempas di kawasan tersebut

2:30 pagi : Laporan Reuters memetik Presiden Amerika Syarikat Barack Obama sebagai berkata di Wilmington, Delaware pada hari Khamis bahawa nahas pesawat Malaysia di Sempadan Ukraine adalah satu tragedi dasyat dan Amerika Syarikat mahu menawarkan bantuan untuk mengenal pasti punca MH17 terhempas.

Video Gadis Peugeot Putih Mohon Maaf

Video Gadis Peugeot Putih Mohon Maaf Di Radio Era


Baru-baru ni kecoh pasal 1 Malaysia kerana kebiadaban seorang wanita yang yang dikenali sebagai kiki mengamuk setelah kereta Peugeotnya dilanggar oleh seorang uncle berbangsa cina (Uncle Sim) sehingga dicop sebagai 'Gadis Stereng Lock'

Perbuatan wanita tersebut telah mencetuskan kemarahan seluruh rakyat Malaysia.

Susulan daripada itu, Stesen Radio Era telah menjemput Kiki untuk ditemubual dan Kiki telah pun membuat permohonan maaf terhadap Uncle Sim dan Uncle Sim sememangnya telah memaafkan Kiki.


-------------------------------------------------

Masih ada yang mengkritik perbuatan Kiki dengan permohonan maaf yang dibuat. Tak perlu ditulis lah.

Dilihat pada senario 'gadis Peugeot' ni, ramai yang mengutuk Kiki. Tapi jika difikir balik, kalau video tu tak tersebar, orang ramai tak tahu, mungkin Kiki tak sedar kesalahan dia dan mungkin perbuatan tu akan berulang.... Umpama orang yang melakukan kesalahan tapi tak diendah oleh orang sekeliling, esok dia buat lagi. Tapi sekali kena tangkap, kena belasah... 10 kali dia fikir untuk melakukan kesalahan tu balik.

Kiki dah pun minta maaf, Uncle Sim pun dah maafkan Kiki. Settle lah. Yang fikir Kiki minta maaf sebab takut diancam atau sebab kerana video tersebut di internet, sudah-sudahlah.. Yang penting Kiki dah minta maaf. Kita semua ada buat silap ma... Cuma tak dimuat naik di internet.

Senarai Anak Kapal Pesawat MH17

Senarai Anak Kapal Pesawat MH17 Yang Terhempas Di Ukraine

Berikut adalah senarai anak kapal MH17 yang terhempas di Ukraine dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur


Senarai penumpang nahas pesawat MAS MH17 mengikut negara

Malaysia : 38 orang (15 Krew, 23 penumpang)
Belanda : 154 Penumpang
Australia : 27 Penumpang
Indonesia : 11 Penumpang
United Kingdom : 6 Penumpang
German : 4 Penumpang
Belgium : 4 Penumpang
Filipina : 3 Penumpang
Kanada : Seorang Penumpang
47 masih belum dapat dikesan


Gambar Pesawat MAS MH17 Terhempas

Gambar Pesawat MAS MH17 Terhempas Di Ukraine













Lokasi Pesawat MAS MH17 Terhempas



Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks