Rawatan Resdung

Penyakit Resdung

Rawatan Resdung

Tentu korang tau apa itu resdung kan. Tau tapi tak tau macam mana nak terangkan kan. Aku pun tak tau macam mana nak terang. Ala.. Kalau korang bangun pagi-pagi selalu bersin atau seringkali bersin, atau gatal-gatal hidung, mata telinga tu berkemungkinan korang ada resdung.
Resdung ni ada yang teruk ada yang tak teruk. Kalau yang teruk tu, nafas pun sampai berbau, muka pun naik tompok-tompok hitam. Yang lebih serius, kalau resdung mata, boleh hilang penglihatan, silap-silap boleh bawa maut sebab resdung ni boleh merebak sampai ke otak!! Baca cara mencegah terkena penyakit resdung. Penyakit resdung ni yang aku tahu berpunca dari faktor pemakanan selain faktor persekitaran / udara yang tidak bersih. Siapa suka makan makanan gatal atau makanan laut macam telur, ayam, udang, sotong, ketam, orang tu berkemungkinan besar ada resdung.

Kaedah Traditional Rawatan Resdung

Korang pernah buat rawatan resdung? Yang rajin buat rawatan resdung ni selalunya perempuan kot :)
Lelaki ada juga tapi kurang. kan kan kan. Rawatan resdung ni banyak cara. Berkesan tak berkesan jer bezanya. Pernah tengok orang berubat resdung guna sejenis kain yang diasap dan dilayur ke seluruh muka? Cara ni ramai yang tahu tapi kurang berkesan sebab yang keluar putih macam bedak kat muka selepas asap dilayur tu, tu hanya hama resdung sahaja. Ada pula rawatan kalau korang pernah tengok keluar lendir dari hidung macam hingus... Yaii.. Geli den... Yang tu perfect sikit sebab yang keluar tu bisa resdung dari dalam rongga muka.. Yang asap tadi tu dari permukaan kulit jer. Kurang berkesan la.
Aku pernah berubat guna asap tu.. Macam tempek bedak jer pun.. huhu (Resdung aku boleh tahan kot, kalau bersin macam nak tercabut hidung)

Dah lama tak buat rawatan resdung, tadi aku pergilah buat rawatan resdung selepas mak aku kata ada satu tempat ni boleh merawat resdung sebab semalam rumah aku bergegar selepas aku bersin :P
Yang beria ria aku nak pergi tu sebab mak aku cakap, tempat tu dia buat sampai keluar ulat dia.......jeng jeng jeng.... Pergh!! Macam best jer aku dengar. hahaha.

Memang ramai la yang berubat sebab first time aku pergi, aku balik macam tu jer, tak larat menunggu.
Hari ni aku pergi kali kedua dapat la turn aku (Semalam ada orang potong Q aku punya turn. Panas aku)
Orang Bagan Serai kalau korang perasan 'Kompleks Gerai Melayu Bahagia', Ha... kat situlah tempat rawatan tu. Berhadapan masjid Bagan Serai. Yang buat rawatan tu pula isteri kepada naib kadi Bagan Serai, Ustaz Jamhari, orang panggil kak Yati yang juga ada buka kedai menjahit pakaian. Tak ramai yang tahu sebenarnya sebab aku pun baru tahu situ ada rawatan resdung :P Nama jer Kompleks, tak ada apa pun kat situ. So jarang la masuk.

Kompleks Gerai Melayu Bahagia Bagan Serai

Kaedah Traditional Rawatan Resdung Bagan Serai

Ni la tempat rawatan dia.. Tak ada bilik khas pun.....


ANDA BERMINAT,
CUBALAH SEKARANG!! :)

Aku sempat la berlagak jadi macam wartawan kejap waktu buat rawatan tu. Tanya tu tanya ni. Snap tu snap ni..hehe... Kak Yati ni pun dah bagi green light. (Macam tau tau jer dia aku nak masukkan dalam blog)

Boleh tahan la kos rawatan dia, 20 minit RM35. Tau kenapa?? Bahan utama dia tu sangat mahal. 100gram berharga RM280. Batu pahat mali.... Orang Asli punya made ooo... Aku tak tanya detail la pula bahan utama dia tu.. Tau sikit-sikit dah la kan.

Bahan utama dia, batu seramik yang bertindak sebagai pemanggang, bahan utama tadi, sedikit minyak, corong asap.

Kaedah Traditional Rawatan Resdung Bagan Serai

Kaedah Traditional Rawatan Resdung Bagan Serai

Cara dia batu seramik tu dipanaskan terlebih dulu, dah panas, batu diletakkan di dalam dulang dan bahan utama diletakkan di atas batu seramik tadi, sedikit minyak diletakkan diatas batu dan bahan utama tadi maka terhasillah asap. Terakhir corong asap diletakkan diatas dulang terisi batu dan bahan utama tadi. Lepas tu letakkan la hidung , mata dan telinga di atas corong asap tadi. Hasilnya......................

Kaedah Traditional Rawatan Resdung Bagan Serai

Eeeeeeee......werk!!!... Tu la dia ulat yang duk dalam rongga hidung telinga dan mata aku yang menyebabkan aku terkena resdung.. Panjang lebih kurang beras, tapi kurus sikit..hehe...

Nak cuba boleh la try. Tengok berapa ekor ulat yang keluar :P
Cara mudah ganda wang simpanan

Siapa Fatin Liyana

Blog Fatin Liyana

Blog Fatin Liyana

Lama juga aku menyepi....lagi...hehe. Timbul timbul, keluar pula nama Fatin Liyana. Siapa pula Fatin Liyana ni??? Al kisah... Hari tu adik perempuan aku yang belajar kat Matriks Gopeng balik kampung. Sesekali balik kampung, komputer ni la yang dia duk ngadap ngan adik aku yang paling bongsu. Tak apa lah kan, kat Matriks tu dah berpinau biji mata duk ngadap buku jer. Kebetulan mood aku nak ngadap komputer ni berkurang menjak dua menjak ni. Kalau tak, chance diorang nak ngadap komputer ni kurang la sikit... hehe.

Dalam duk diorang ngadap komputer ni, aku intai-intai la juga apa benda yang diorang buka. Biasalah, Facebook, Youtube, Blog. Bukan main sakan lagi aku tengok diorang ni. Rupa-rupanya diorang tengok blog si Fatin Liyana ni... Memula tu aku tak amik port la.. Biasa la kan. Kalau blog tu beruang yang punya, sah aku amik port :P Time diorang buka Youtube pulak, cerita pasal si Fatin Liyana ni juga. Aik... Siapa Fatin Liyana ni?? Macam special jer. Dah ada blog, ada pula Youtube...

Ok. Aku spy sikit. Waktu adik adik aku ni buka blog si Fatin Liyana ni, aku sempat jeling la jumlah current visitor dia...Wooooo.... 100++ dalam satu satu masa. Sah bukan calang-calang blogger ni. So, dengan muka selambernya aku tanya la adik aku ni siapa Fatin Liyana ni... Adik aku pun menjawab.. Dia ni doktor... Lagi lah bertambah kagum aku kan. Kagum tu sebab Fatin Liyana ni muda lagi. Kalau dah berumur tu ok la kot. Cantik juga :P

Nak dijadikan cerita lagi.. Aku pun curi-curi buka blog Fatin Liyana ni. Nak tau la apa isi kandungan blog si doktor ni kan sampai ramai sangat peminat dia :) Dalam duk usha-usha tu, terkantoi pula dengan adik aku yang bongsu... Langsung dia gelakkan aku. Hampas tul. (Dia gelak sebab aku buka blog perempuan kot.. Mungkin juga diorang fikir aku jealous sebab blog aku tak ramai traffik macam blog Fatin Liyana ni. Grrrrr) Peduli apa aku... haha...

First time aku masuk blog Fatin Liyana ni...2 entry yang aku sempat baca. First tentang piramid makanan, kedua tentang trip dia ke Korea. Terus aku jatuh cintaaaaaa.... Dengan blog dia la. heee.
Memang best la blog dia. Cara penulisan yang santai. Diselitkan dengan tips tips dan info-info. Jadi tak hairan la kenapa blog dia ramai peminat dan pelawat. Tak macam blog aku ni. Bersawang :P
Aku tak habis jelajah lagi blog Fatin Liyana ni, tapi daripada 2 entry yang aku dah baca, aku beranggapan entry-entry dia yang lain pun menarik juga. Ada aura tersendiri... :P

Kekuatan Blog Fatin Liyana

Daripada yang aku sempat baca, Fatin ni menulis berdasarkan pengalaman dia juga kepakaran dia yang menjadikan blog dia lain daripada bog yang lain. Senang cerita tak ada copy paste teh paste milo paste apa segala paste. Orang lain tak pernah melancong ke Korea contoh, so dia tulis pengalaman dia ke Korea. Point yang menarik tu. Dia tulis pengalaman dia ke Korea yang mungkin menarik pada mereka yang tak pernah pergi ke sana :) Tentang piramid pemakanan pula dia tulis tentang kepakaran dia. Dah nama pun doktor, bab kesihatan tu kepakaran dia la kan yang orang lain kurang arif.

Suka hati aku jer story blog orang kan.. Jangan marah Dr Fatin... Den nulih joo.. Tak do idea nak nulis... :P

p/s - Gelak sakan adik aku kat aku aku tulis pasal blog Dr Fatin Liyana ni. Grrrrr

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks