Pendedahan Yang Tidak Terdedah


Assalamualaikum semua... Sungguh lama rasanya blog hamba ini tidak terusik. Sudah bersawang disana sini. Maafkan diri hamba wahai sahabat sekalian. Mak aiii.... Kali ni memang lama aku tak update blog. Dah tak tahu berapa lama dah. Komen-komen korang pon tak aku balas. Teruknya aku. :( Sorry sorry

Korang masih ingat tak pada entry aku yang bertajuk 'Kemana Semangat Berblog Aku'? Dalam entry tu aku ada gtau yang aku ada projek juta juta jutaaaaa kan. Haaaaa..... Entry ni bukan lah tentang projek aku tu telah berjaya. huhu.... Aku masih tak nak beritahu projek apa yang aku tengah buat tu. Tapi aku kasi clue la sikit. Ianya tentang Facebook. Projek ni aku dapat tahu selepas aku terbaca dari satu blog member aku ni. "Projek buat duit  dari Facebook" (Bukan tajuk E-Book yang sebenar). Ini bukan program "Log-in Facebook dapat duit erk".

Dari rasa minat, aku  pon dapatkan la E-Book tu... Aku minat dengan projek tu sebab ianya bukan konsep "Mencari". Tapi "Dicari". Mencari tu MLM la kot. kan kan kan... Mencari pelanggan untuk di dot dot dot :)
Selepas beberapa lama aku dapatkan E-book tu. Rupa-rupanya........... Ianya hanya indah khabar dari rupa. Didalam e-book tu memang dia ada beritahu yang aku boleh buat duit dari Facebook tu. Tapi penerbit sengaja meninggalkan satu point yang teramat penting yang merupakan kunci kepada penghasilan duit tu. Macam beli rumah la... Dalam iklan tulis rumah besar, ada 10 bilik, 3 tingkat apa segala. Tapi bila di beli, kunci rumah tak diberi. Macam mana tu untuk aku masuk kedalam rumah tu dan merasai nikmat berada didalam rumah tu. kan.

Didalam E-Book tu, hanya didedahkan langkah basic didalam penjanaan wang tersebut. Teramat basic. Aku rasa, aku pon boleh terangkan langkah tu dalam entry ni kalau aku nak. Terlalu basic dan ianya boleh didapati dari banyak sumber seperti Google dan Youtube. Harga E-Book tu berharga RM80 dan aku rasa harga tu sangatlah tidak berbaloi dengan apa yang telah didedahkan.

Tapi tak per, setakat ni aku dapat lah juga sedikit sebanyak point yang sepatutnya didedahkan dimana langkah yang sepatutnya dilakukan didalam penjanaan wang tu dan kesemua langkah tu aku dapat dari sumber carian Google sahaja dan aku perlu terus mencari dan belajar. Tidak semudah yang disangka :P

Aku tak nak dedahkan nama E-Book tu untuk menjaga reputasi penulis. Tapi aku rasa korang dapat tahu kalau korang Google :)

Tak salah nak jual produk/E-Book tapi biar betul-betul pendedahan tu didedahkan. Jangan hanya sekadar untuk mengaut untung jer.


Aku pon satu hal. Tak survey dulu. Padan muka aku gak. huhuhuhu....

P/S : Komen-komen berbentuk nasihat "pedih" dialukan untuk aku yang rakus ni. hohohohoho

Theme Dan Peranannya....

Template | Theme | Layout

Theme, template, layout. 3 sebutan yang berbeza tetapi membawa maksud yang sama. Aku rasa tak yah la aku terangkan apa kebenda nya semua tu kan. Sesaper yang ada blog, wajib la tahu benda-benda tu. Ada orang suka sebut theme, ada pula yang suka sebut layout, sesetengahnya pula sebut template. Macam aku, aku suka sebut template lagi la. Yang guna hosting percuma blogspot ni, waktu mendaftar blog tu, pasti akan diberi pilihan terlebih dahulu template mana yang ingin digunakan. Betul? Dan template yang disediakan tu adalah basic template la. Selama pembabitan aku dalam dunia blog ni, banyak kali juga la aku tukar template ni.

Tahu tak template ni sedikit sebanyak memainkan peranannya yang tersendiri didalam pembinaan blog? Dari segi  zahirnya template memang la penting kan sebab template ni umpama buku. Masih ingat waktu sekolah? Ada buku garis melintang untuk menulis perkataan. Ada pula yang kotak untuk membuat kira-kira (matematik), ada pula yang kosong untuk lukisan. haaa... melintang, kosong atau kotak tu boleh la diibaratkan macam layout atau template niii. Buku tu blog la kan... Tanpa template ni, mungkin susah sikit untuk kita menempatkan widget-widget di dalam blog kita tu. Dari segi batin pula (eh ada zahir batin pula erk :P )

Template ni mampu mencerminkan diri/tahap keprofessionalan seseorang blogger itu di dalam dunia blog ni.... Maksud aku, bila kita pergi ke satu-satu blog tu, kita akan membuat anggapan sebegini
* Hmmm...basic template... blogger ni masih baru dalam dunia blog niii
* Basic template? Budak-budak baru nak belajar memblog la niiiii
* Basic? buruk nye blog ni.
* Aduh! Serabutnya blog ni.... Dan banyak lagi tanggapan pandang pertama ni.... Pernah korang berfikiran macam tu? Tak pernah?? Ok... Memang bukan semua menilai dari segi template k.

Dan... Percaya tak anggapan tu akan memberi effect kepada traffik? Why? Dalam kehidupan seharian, jarang kita tengok orang tua melepak ngan budak-budak. Kan. Dalam dunia blog, orang tua tu bolehlah dianggap otai dan budak-budak tu newbie (Ini hanya contoh k dan template adalah salah satu peyumbang traffik atau salah satu cara untuk mengekalkan pelawat blog) So, untuk setaraf dengan otai-otai, kena la bersikap keotaian sikit. Kalau memang nak menjadi blogger sejati la. Dan salah satu cara/faktor yang menunjukkan seseorang tu otai adalah dari segi template. Susahla nak jumpa otaians yang guna basic template ni....

Kesimpulannya...... Nak traffik, nak setaraf dengan para otai.... Berblog la secara otai. Huk huk...
Tak elok kalau kita berlagak macam otai, tapi tak salah kalau kita berkelakuan seperti otai |  Tak elok kalau kita menunjuk-nunjuk akan kepandaian kita, tapi tak salah kalau kita menggunakan kepandaian kita tu.
Ada paham maksud kata-kata aku tu? Huhu..

P/S : Tidak ada niat langsung untuk memperlekeh kepada sesiapa yang menggunakan basic template ok. Ini hanyalah dari mata pandangan dan buah fikiran aku. Kalau suka, ambillah point-point aku. Kalau tak suka, buat jer "dono", jangan benci sudah... We are friendddd :P (Ada jer blogger yang guna basic template ni aku buat member blog aku dan kami menjadi pengomen setia di blog masing-masing :) )
Apa-apa pon, pilihan di tangan masing-masing k. Ini hanya pendapat aku jer.
Ok ok...korang punya blog korang punya suka.... Ok aku terima alasan tu. hehe

------

Next entry InsyaAllah aku akan buat tutorial sikit macam mana nak tukar template dari yang basic kepada non-basic. Pergh. Jangan gelak bai. Aku dulu tak tahu nak tukar template woooo...Guna laaa yang basic... Nak tukar pon cari yang dah ada HTML kod dia. Puas la menggoogle. Nak download sumpah tak tahu.

P/S : Sorry geng. Aku masih tak banyak masa untuk berblogwalking. InsyaAllah nanti aku set time untuk aktiviti berblogwalking ni. Semua blog aku lawat nanti :) Silalah jangan membosankan diri korang dengan blog aku ni erk? Huhu

Bersukan Itu Menyihatkan Badan

Assalamualaikum.....hehehehe. Berapa hari aku tak update entry erk...?? Sehari...eh...2 hari....3 hari kot...muahahaha..... Alasan idea tak ada..... Dah ada idea, ayat pula tak ada. Ditambah pula dengan projek aku yang ada aku gtau korang baru-baru ni. huhuhu..... Tapi ada satu lagi sebab yang pasti...... Nanti aku gtau erk.. kekekeke

Apa itu bersukan? Bersukan adalah aktiviti kecergasan yang mampu menyihatkan badan. Ok.... Aku dah laaaaaama tak buat aktiviti kecergasan. Rasanya last aktiviti aku 5 bulan lepas kot. Panjat bukit 'Bukit Jambul' di Penang. Tu pon setelah 5 bulan juga aku tak panjat bukit tu. hahahaha.... Aku memang jarang buat aktiviti mengeluarkan peluh ni disebabkan kekangan masa.

Nak dijadikan cerita, 17 Feb hari tu aku g la lepak ngan member aku kat kedai makan dia... Aku tanya la bila korang ada main badminton?? Maksud aku bila kali terakhir diorang main badminton. Sajalah aku tanya kan. Member aku jawab "malam ni nak main boleh lah, aku pon dah lama tak main ni". Alamak.. Aku tanya bila korang ADA main. Bukan bila korang NAK main... Aduhaiiii. Terlajak kereta boleh gostan, terlajak lidah, tak boleh digulung balik dah...waaakakakaka.... Aku pon buat-buat la excited nak main. hehehe... Excited tu memang la... Tapi esok aku kerja pagi baiii... Tak perlah..Bukan selalu kan. Aku pon dah lama tak main badminton ni. Aku pon on jerlah. Memang otak seminit der malam tu g main badminton....




Keesokan harinya................ Aku dapat surat cinta ni


Aku demam baiiiiii.................... wakakakakakkakaa......
Aku settle main jam 12 malam... minum-minum jap. Kul 1 pagi balik. Malam tu aku rasa semacam dah tekak aku. Esoknya sah aku demam. Demam + jalan macam robot sebab otot semua kejang-kejang, dah lama tak beriadah. Hmm.... 2 hari juga la aku tak g kerja. huhu...

P/S : Selama 2 jam lebih aku main, peluh aku sikit sangat sedangkan member aku kejap jer dah lencun. Kenapa erk? Adakah badan aku tak sihat? Saper sini tahu...? Hm


IFrame Abuse - Cara Detect Dan Cara Atasi


lalalalalalalalalal.....Ok Ok.. Aku terlambat buat entry ni.... Aku rasa ramai yang dah tahu pasal "kebijaksanaan" sesetengah blogger ni dalam kerja cilok mencilok (mencuri derr) pelawat ni kan. So kira entry aku ni dah tak panas la kan. Kire apa aku panas ker tak. Aku rasa aku nak buat, aku buat la. Wakakakakakaka.....

Blog pertama yang aku jumpa tentang pembongkaran iFrame ni adalah di dalam blog HatiTupai. Memang berani der sahabat aku ni mendedahkan aktiviti yang tidak sihat ni, sehingga dia langsung dicaci maki oleh sesetengah pihak yang tidak bertanggung jawab ni. Tak per, aku akan terus sokong ko Tupai. Dun Wurry k. Wei, kalau dia tak dedahkan pasal benda ni, fuh!! memang goyang kaki la sesetengah blogger yang mangkaq kat luar tu mencuri traffik dari blog orang lain. 

Teknik iFrame ni lebih dahsyat der dari kes penipuan di Shoutbox yang pernah menjadi bualan satu ketika dulu :P Sebabnyer.... Dengan teknik iFrame ni, Si penyamun tu tak perlu buat apa-apa dah. Dengan hanya menyuruh orang lain menampalkan banner mereka (si penyamun) pada banner rakan lain tu (banner exchange) secara automatik semua pelawat dari blog si rakan tu akan turut dirasai oleh si blog penyamun ni. Maksudnya statistik bilangan pengunjung ke blog si penyamun ni akan meningkat walaupon tiada traffik langsung yang masuk ke blognya. Kalau 1 blog 100 pelawat... Si penyamun dah dapat 100 pelawat sambil goyang kaki. Kalau dia buat kat 10 blog? Lu olang kila sendili la ho. Wa talak pandai kila-kila :p

Korang tak paham lagi iFrame ni. Tak per, aku sajer tak nak terang lebih sebab aku tak pandai nak terang pon. hahaha... Nak lebih detail. Korang boleh g ke blog sahabat aku tu. HatiTupai. k. Thanx to Tupai. Tarbaek la. Jasa mu kan dikenang sahabat :)

Dalam blog HatiTupai tu, dia ada gtau juga cara nak detect iFrame ni. Tapi cara yang diberikan adalah manual iaitu melalui page resource. Cara yang aku nak kongsi ngan korang ni pula adalah secara Auto. Tak sampai 5 saat korang cek blog korang, korang dah boleh tahu kalau-kalau ada iFrame yang tersorok ni dan mencuri pelawat dari blog korang. Aku tak nak sebut dari mana korang boleh cek cara tu sebab aku nak kasi kredit kat tuan blog tu. Korang g tengok kat sini k. Thanx to Papabear for sharing. Nice!!

Blog aku tak der iFrame tu. Tak pernah lagi la buat banner exchange ni. Lagipon kalau ada, buang masa jer. Blog aku ni traffik ciput jer pon. Muahahahaha

P/S : Bijak tak bertempat macam ni laaaaa...... Cuba la create idea yang kreatif tu yang dapat memberi kebaikan pada orang lain.... Please la weiiiii..... Jangan jadi marang kerapu marang kepunden marang sekeppar boleh??!! Bikin panassssss jer.

Siapa Amik, Pecah Kapala!!

Aku tengah hangin ni!! Time nak balik kerja pagi tadi..........Helmet aku hilang weeeeiiiiiiii!!! Tak guna punya punyamun.  Sekali ngan baju hujan aku dia kebas. Masuk ni dah 2 kali helmet aku hilang...... 
Sapa yang amik helmet aku tu aku sumpah excident pecah kapala!!! Marah aku ni.... Grrrr.... Dah hilang tu, beli la yang baru, ini dikebasnya pula helmet orang lain.. Geram betul la!! Langsung melayang duit aku kena beli helmet!

Kalau tak ada duit nak beli helmet, buat jer lah macam ni. Tak la menyusahkan orang lain!

Hina Sangatkah Diri Ini?


Hina sangatkah diri ini?
Sehingga kau sanggup meninggalkan aku seorang diri.
Hina sangatkah diri ini?
Sehingga langsung kau berpaling dari ku.
Hina sangatkah diri ini?
Hina sangatkah???
Aku sedar.... Aku tiada rupa
Wajah mu lembut.....
mampu melembutkan hati sesiapa sahaja yang menatap wajahmu.
Siapalah diri ini untuk meminta secubit kasih dan sayang dari mu
Tapi tahukah kau yang aku benar-benar mencintai mu.
Mencintaimu dari hati ku yang paling dalam.
Aku tidak menjanjikan mahligai sebesar istana.....
Aku juga tidak mampu berikan kau bintang di angkasa.
Tidak juga mampu berikan kau selautan emas.

Ngeeeeee nge ngeeeee ngeeee!!!!
Tak pandai aku weh nak berjiwang karat apa segala. Huh!! Aku bukan lah romantik kay...huhu

Apa pula motif entry aku ni aih!!
Baru-baru ni aku ada kenal sorang girl ni. Salah no la konon...muehehehehe... main-main la mesej kejap.... seminggu dua la kottttt..... Dia minta FB aku, aku bagi jer lah. Bukan ada apa pon kat FB aku selain gambar aku yang tak hensem tu..wakakakaka..... Tapi aku mintak FB dia, dia tak bagi la plak... Hm... Ada aku kisah??? Tak kisah ponnnnnn... Waktu aku bermesej-mesejhan ngan dia, mesej-mesejhan k. Bukan berkasih kasihhan :P
dia tengah sudi mid sem... Yer kot, aku tak ingat dah. Oooooo.... belajar lagi rupanyaaaa.... Ok ok. tak der masalah. Layannn..... Dia ni dari Kedah. Saper sini orang Kedah? Sila kenyitkan mata anda? hehe.. Orang kata orang-orang Kedah ni lawo-lawo... Ya ka? Dari pemerhatian aku, ramai juga yang lawo-lawo ni. Ok ok....

Pas raya cina tadi dia dah balik kolej dia..... Pas dari hari tu, dah tak ada mesej dari si dia.... Ewahhhh ayat!! hehehe... Aku pon malas nak berhai-hai dengan dia. Lantak kat hang laaaa.... Hang bukan aweq aku pon. waaaaaaakakakakaka.... Korang rasa kenapa dia tak mesej? Sibuk study....??? Ok. Alasan diterima. Yer lah kan... Student maaa..... Atau dia tak sudi nak kawan ngan aku sebab aku tak encem?? Ada aku kesah??

Ok... Tutup buku pasal girl tu k. Aku bukan nak citer pasal kisah cinta aku ngan dia. Aku nak kasi contoh jer. Pernah tak korang-korang mengalami situasi dimana salam persahabatan atau bibit-bibit cinta korang ditolak mentah-mentah hanya kerana korang tak encem atau tak cun??? Apa perasaan korang tatkala direject?? Sila jawab-sila jawab :P Aku? Ada aku kesah???!!! hahahahaha

Memang ada kan sesetengah orang yang macam ni... Orang tu nak berkawan ngan dia, tapi kerana orang tu tak cun atau encem, dia tak nak kawan.. Oh sedih sedih... Terluka hati member tu weiii..... Nak kawan jer, bukan nak berpacaran ponnnn.... Mentang-mentang la dia encem...dia cunnnn....yang tak encem atau cun ni tak dilayan nyer. Oh sedihnya.... kan kan kan. 
Pada aku la kan... Aku tak kisah sangat girl tu cantik ker tak, asal dia ikhlas nak berkawan.Tapi kalau tak cantik pon, biarlah sedap mata memandang kan... Aku lebih suka/respek girl yang kurang cantik dari girl yang cantik sebab girl yang cantik ni banyak songeh...(certain-certain jer k). Yer lah, dia bangga la ramai orang nak kat dia, jual la mahal. Mengada-ngada pon up la kan..Meluat uuuuu :P Sapa sini dia rasa dia lawa atau ensem? Sila kempiskan hidung anda :P

Aku tengok dari pemerhatian aku la kan.... Orang yang kurang cun atau encem ni lebih jujur atau lebih menghargai pasangan dia. Banyak juga la aku jumpa macam tu.... Yer la sebab dia sedar dia kurang ada rupa ni. So dia sangat lah menghargai orang yang sayang kat dia. kan kan kan.....

Aku waktu kat sekolah dulu ada aweq cun nak kat aku... Duk usha-usha aku. Aku pon terperasan la. Member aku pon terperasan. Apalagi, kena sakat derrr... Hampeh! Rupa-rupanya dia playgirl la weiiiii... hahahaha...Boleh pulak aku tersyok kat dia, sebab dia syok kat aku. Grrrr. Tapi disebabkan aku bukan la pakar bab ngora-mengorat ni, sampai kesudah aku n dia main jeling-jeling mata jer. hahaha....Sekarang dia dah kawin ponnnnn.... Suami dia.... Aku ensem lagi kot.. Waaaaakakakaka. Aku? Ada aku kesah?? Muehehe

Yang tak cantik tapi perasan cantik macam mana plak erk? Ada baiiii kat sekolah aku dulu.... kelakau gilor laaa.... kah kah kah..... Dia tulis surat kat kawan aku yang ensem ni waktu diorang gaduh. Ayat dia macam ni... "Aku tahu la aku cantik. Hang nak kat aku..." Erk!! Semua orang yang baca surat tu gelak baca ayat tu... termasuk aku ...waaaakakakaka

P/S : Ayat terabur. Otak tengah hang derrr....

Ni kategori encem ker cun erk????? :P

Kemana Semangat Berblog Aku?

Ayak!! 2 3 hari ni aku rasa semangat untuk aku berblog, berblogwalking dan membuat entry baru agak kurang. Aduyaiiii..... Korang pernah rasa semangat korang untuk berblog kurang tak? Atau semangat tu lenyap terus?? Kalau kurang ok lagi der.... Kalau lenyap tu tak dapat den nak tolong.... huhu.....

Aku nak tanya  korang... Apakah faktor-faktor yang mempengaruhi semangat korang untuk berblog? Dah buat entry beratus juta juta jutaaaaa, tapi tak ada pelawat atau komen... Ataupon semangat down bila tengok statistic pelawat yang ciput dan tak naik-naik... Atau cita-cita korang tak tercapai (Income nuffnang tak berganjak-ganjak :P ) Atau korang tiba-tiba mula rasa yang berblogging ni adalah satu kerja yang sia-sia yang tak mendatangkan apa-apa pekdah. Hm..... Fikir-fikir pas tu mai habaq kat ceq na... wakakakaka...

Aku rasa faktor yang mempengaruhi semangat seseorang tu berbeza mengikut apa yang ingin seseorang tu capai. Tul tak?
Macam aku semangat aku agak berkurang bukan sebab pelawat, aku tak kisah sangat pelawat aku tak ramai sebab blog aku ni hanyalah blog picisan jer. huhu... Nak kata aku down sebab entry aku kurang mendapat komen... Aku rasa ok la pada aku dengan bilangan mereka yang memberi komen pada entry-entry aku... Terima kasih la aku ucap kepada korang yang sudi meninggalkan komen kat entry aku. Semangat boleh down wwwoooo kalau tengok entry tak der komen... Rasa macam orang tak sudi jer baca karya aku. wakakakaa Bagi aku la kan. hehe... Semangat aku down sebab nuffnang aku ciput?? Aku tak letakkan harapan yang tinggi sangat la untuk aku meraihkan ratusan ringgit dari blog ni apalagi ribuan.... Tapi kalau convert ker rupiah ada la sikit harapan tu. hahahaha

Semangat aku agak down sebab aku tak banyak masa untuk blog aku sekarang. Kalau dulu hampir masa terluang aku, aku ngadap blog aku ni... Waktu tu berblogwalking pon rajin. Sekarang malas sikit derr.. Aduhhh.... Eh... yang aku tulis ni faktor mengurangkan semangat ker? Aku rasa macam effect semangat down jer. huhu..... Aku tak tahu semangat aku down sebab apa.... Tapi sekarang ni memang tak selincah dulu sangat la. Bukan apa, aku ada satu projek yang aku nak buat.... Projek juta juta jutaaaa punya. hehe Yang aku rasa agak menarik juga la. Tapi ada masalah la pulak dengan projek aku tu yang membuatkan aku terpaksa tarik sikit komitmen aku tuk blog ni kepada projek aku tu. hehehe.. Mungkin bila projek aku tu dah ok, baru la aku fokus kat blog aku ni balik..... Buat masa ni, entry tetap aku buat.... Tapi blogwalking kurang sikit kot melainkan kepada korang-korang yang meninggalkan komen kat entry aku dan melawat blog aku ni. Aku nak senaraikan nama tu ada la dalam 20 orang yang setia melawat blog aku ni :)

Jap... Korang rasa masalah aku ni berkaitan dengan semangat aku atau kekangan masa aku? Aku rasa macam kekangan masa jer tapi apasal aku letak tajuk pasal semangat?..... Hm korang mesti pening plus keliru baca entry aku ni kan... Kalau korang pening............................... Aku pon nak tumpang pening..... wakakakakakakakkakaka... Lelaki ada penyakit meroyan tak sebab aku rasa aku nak meroyan jap. hehe

Kalau projek aku menjadi, aku kongsi ngan korang. Kalau tak jadi diam-diam jer la yer. huhuhu..... Projek juta juta jutaaaaaaaaaaa tuuuuu... (Gurau jer... Tak der la juta juta. hehe)

Air Asam Air Cincau
Aku nak Cau!!! :P


Melayu Yang Layu!

Aku rasa sejak 2 menjak ni aku kurang berblogwalking. Hanya pada mereka yang tinggalkan komen di dalam entry aku jer yang aku terjah. Kekangan masa. Aduh. Tak per, nanti aku set time untuk aku berblogwalking. huhu.....

Agak-agak ada yang marah tak ngan tajuk entry aku ni? Kalau ada yang nak marah, boleh, tak ada masalah, tapi sila baca sampai habis entry aku ni dulu. Okayy....

Mengisahkan tentang seorang rakan baik/rakan sekampung aku yang kini membuka gerai makanan. Aku pernah cerita tentang kawan aku ni dalam entry aku yang lepas-lepas. Lama dah. Gerai makanan yang kawan aku buka ni kecil-kecilan jer dan baru jer dibuka. Kawan aku ni memang dari kecil duk bergelumang dengan kedai makan jer... Kalau waktu aku menuntut di Ipoh dulu, dia kerja dengan mak sedara dia... Pas tu, kerja ngan abang dia, sekarang buka gerai sendiri. Banyak juga pengalaman dia ni. Bukan senang beb nak buka bisnes. Dengar macam dia dah berjaya kan. Korang silap!! Ini lah yang aku nak kupas sikit tentang dunia perniagaan di kalangan kita bangsa MELAYU.

Kalau ada dikalangan korang yang ada latar belakang perniagaan ni pasti korang tahu macam mana peritnya untuk membangunkan sesuatu perniagaan bukan. Tidak semudah yang disangka. Tidah semudah seperti yang diungkapkan juga. Tanpa semangat yang kuat, sesuatu perniagaan itu terlalu mudah untuk jatuh di tengah jalan.

Aku rajin juga lepak di kedai kawan aku tu. Sembang-sembang ngan dia. Aku tanya la, macam mana perniagaan. Kawan aku cakap, "Slow la Amry, 2 minggu yang pertama jer ok, pas tu slow". Aku tanya lagi kenapa... kawan aku tu hanya tersenyum. Tanpa menjawab soalan aku tu, dia tanya aku satu soalan. Soalan yang tak ada kena mengena langsung dengan perniagaan. "Lampu kalau tak dihidupkan suis, menyala tak?" Aku jawab tak. Dia tanya lagi "Lampu kalau tak ada satu kabel pon kat rerumah dia, tak ada starter dia, menyala tak?" Aku jawab tak juga. Aku makin pelik. Apa kena mengena dengan lampu lak ni. Kawan aku tu tersenyum jer tengok aku yang dalam keadaan terpinga-pinga... Aku yang tak puas hati aku tanya la, apa kena mengena lampu ngan perniagaan dia. Dia jawab "Ada orang kacau perniagaan aku Amryyyy....." Aku masih tak paham. Dia jawab lagi sebab tengok aku dalam keadaan masih mengong-mengong. "Ada orang kacau perniagaan aku Amryyy...." Ah sudahhhh.... Sapa pulak nak aniaya kawan aku ni? "Selalu kalau ada benda-benda halus ni, salah satu tanda yang dia ada adalah lampu. Dia suka main-main ngan lampu/elektrik untuk bagitahu yang dia ada disitu" Kawan aku terangkan. Tetiba la plak bulu roma aku meremang. Kawan aku bagitahu orang yang aniaya dia buat yang orang lain tak nampak kedai dia.... Pernah sekali aku tolong member aku ni cek lampu dia, memang pelik. Tak ada apa-apa masalah, tapi lampu tak menyala. Tukar ngan lampu lain menyala. Test balik lampu yang tak menyala tadi kat suis lain, menyala. Tak pelik? Rasa makanan pula lari, sukatan yang digunakan semua sama. Rasa macam tak masuk akal kan. Tapi itulah hakikatnya. Sebelum ni pernah juga member aku ni sakit beberapa minggu sebab terkena buatan orang....

Entry aku buat ni, aku baru lepas balik dari kedai member aku tu. Memang lengang kedai dia, sedangkan kedai dia betul-betul di tepi jalan besar.

Aku parking betu2 depan gerai. Jalan besar kan?

Lengang.....


Inilah sikap kita orang melayu. Ya. MELAYU YANG LAYU!! Sedih betul aku. Sedih memikirkan sikap kita orang melayu.... Kalau macam ni sampai bila orang melayu nak maju? Macam mana orang melayu nak berjaya. Sedangkan yang menjatuhkan orang melayu tu adalah bangsanya sendiri??? Kenapa perlu nak aniaya sesama kita. Orang tu pon nak cari rezeki. Rezeki masing-masing. Lain la kalau orang tu kacau perniagaan kita. Contoh main harga. Cuba kalau orang lain buat kat perniagaan kita macam tu?? Aku agak orang yang buat kerja ni buka perniagaan juga, tak jauh dari gerai member aku ni.... Kawan aku tu pon dah cuba tengok kedai dia tu (berubat) Orang yang tengok kedai member aku ni suruh cari tapak lain jer.... Bai. Kawan aku ni nak buka gerai buruk ni pon jenuh bergolok bergadai. Pinjam sana pinjam sini. Nak buka restoran?? Sungguh dia tak mampu... Dia hanya mampu bersabar. Bukan dia tak boleh balas, tapi nak buat apa. Kat 'sana' karang menunggu. Selagi boleh sabar dia sabar. Betul la kata dia tu, tapi aku nasihat pagar la tapak dia tu.

Orang melayu ni kalau boleh dia sorang jer yang nak niaga. Orang lain tak boleh (Bukan semua k). Tapi kalau orang cina, diorang saling bantu membantu.... "oooo...wa talak jual itu balang, lu cuba tanya kedai sebelah tengok. mungkin ala"

Dalam perniagaan, persaingan adalah lumrah, tapi bersaingla secara sihat... Tak usah la main kotor. Rezeki masing-masing ma. Cemburu tak salah, tapi biarlah cemburu yang positif. Ubah sikit mentaliti tu. JANGAN JADI MELAYU YANG LAYU. Jangan marah kalau bangsa lain pandang rendah pada bangsa kita, jangan marah kalau bangsa lain kutuk bangsa kita, jangan marah kalau bangsa lain lain ketawakan bangsa kita, sebab bangsa kita sendiri yang merendahkan dan menjatuhkan martabat kita.

Moga perniagaan member aku ni dapat bertahan lama dan berkembang maju. Keluar dari kesempitan hidup.

Ni la kawan aku. Tak leh amik posing dari depan. Kang aku pula yang masuk dalam kuali tu :P
Hallo geng. huhu.. Dah tak ada orang, tahan la pukat kejap. Part time.... :P
Menjamu selera bersama isteri dan anak. Aku nyibuk amik gambar. huhu
Ni anak dia. Comel woooo..... Umur 2 tahun tapi tak sabar2 nak jadi  geng2 makcik. wakakaka

Amry's Blog Bercuti

Tajuk tak boleh blah. Tajuk apa la yang aku taruk ni. huhu.. Sebenarnya nak gtau rasanya blog aku cuti 2 hari kot. Ha'a blog aku cuti. Da 2 hari tak ada entry. hehehe...Dah cuti baru gtau. ape daaa.... 

Semalam 9 Feb memang aku tak larat giler bai.....Aku pon tak tahu la kenapa, balik kerja pagi tu, terus cari bantal n tilam. Seminit dah sampai bulan. Sedar-sedar dah kul 4. Siap-siap g kerja jer laa jawabnya. Blog memang aku tak usik langsung. Wakakaka... Jarang der aku tidur macam tu. Setahun ada kot 3 4 kali virus tidur datang. hehehe.... Aku tak baper suker tidur siang. Kalau tidur pon kejap jer n sebab kerja malam. Rasa sayang aku nak tidur siang sebab aku suka suasana siang n tengah hari. Kenapa erk? Sebab damai la kot. hehehe.... Cahaya mataharinya yang menyilau, angin nya yang sepoi-sepoi bahasa (Ewah ayat! huhu) Best wwwoooooo menikmati alam ciptaan Tuhan..
Korang rasa boleh caya ker alasan aku ni.? Kata la aku ni memang dah tak der idea. Kata la weiii..... wakakakaka.... Dah macam budak-budak la plak aku ni :P Lolz

Hari ni aku cuti..... Yahooooooo!!! Pemalas punya Amry! Chait!! :P

Aku tahu korang malas nak baca ayat-ayat carutan aku ni kan? hehe.. Jom layan gambar ni.......


Berlaku di negara Barat. Para kaji bumi sedang membuat kajian tentang kejadian ini. Ada sesetengah orang berpendapat Filem 2012 bakal menjadi kenyataan!!












































































































































































Lukisan rupanya!!!!! Hampas betul la!!! Grrrr
Sila Jangan salahkan ibu mengandung jika korang 'terpercaya' dengan gambar di atas tadi k. Jangan salahkan aku juga. Aku pon tak bersalah. Salahkan mamat-mamat yang lukis lukisan tu sebab terlajak kreatif!!! Grrrrrr..........

p/s : Sesekali buat entry santai-santaii ok juga kan. hehehehehe.
Jangan marah aaaaaa... Nanti tak da sapa nak beli korang, buat muka manehhhh ja. Baru ada orang nak beli. Harga pon up!! Wakakakakaka..... Mengong la aku niii...Ish! hehehe.......

Penghantaran SMS Secara Percuma


Pertama-pertama-pertama sekali aku nak ucap terima kasih kepada Cik Reena Tan. Pembaca baru blog aku yang datang bertandang ke blog aku baru-baru dan meninggalkan komennya di dalam entry aku yang bertajuk 'Saya Blogger Perak'. Cik Reena ni pon blogger Perak gak. Area Taiping. Sama macam Bro Hasrol Nizam.
Ada sapa lagi blogger perak disini? Huhu

Ok ok. Aku nak ucap terima kasih kepada Cik Reena ni sebab entry yang aku nak share ngan korang ni asalnya aku dapat dari blog Cik Reena ni ler. hehe. Entry tentang penghantaran SMS secara percuma. Ni bukan cubaan k. Ni betul-betul punya. huhu. Sistem penghantaran SMS percuma ini dibawakan khas untuk anda oleh MostSMS.com (Macam dalam Iklan TV la plak ayat aku. hohoho)

Serious. Memang percuma baiiii... Aku dah test power dah sistem ni. hehehe.....
Antara ciri-ciri sistem ni :
1. Penghantaran melalui talian Internet (Komputer/Lappy/Phone Canggeh manggeh)
2. Kita boleh hantar SMS max 40 SMS sehari. RM0.10 x 40 = RM4 Jimat-jimat jimat.. hahahahahaha
3. Max character on 1 SMS 100. Ok la tu kannnn.. hehehe. Benda free kannn hehehe
4. Ada SMS collection. SMS collection ni macam SMS template kat phone kita tu la.... Ayat yang telah tersedia ada untuk kita hantar. Best gak collection dia. Ada Besday SMS, Friendship SMS, Jokes SMS, Life SMS dan Love SMS....
5. Selain tu ada juga Phonebook untuk kita simpan senarai No kenalan.
6. Boleh buat 'Schedule' penghantaran. Maksudnya, create SMS hari ni, set hantar kepada penerima esok ke, lusa ker, minggu depan ker, tahun depan ker. hehe. Best kan?
7. Hanya untuk talian dalam Malaysia sahaja. No luar tak boleh derrr. Aku rasa Publisher sistem ni orang Malaysia kot. Tak dapat aku nak trace. Hmmm. 
8. Maklumat peribadi tak kan didedahkan kepada Third Party

Tengah-tengah terdesak tak der kredit boleh la guna sistem ni. lalalalalaaa. I LOVE IT!!! hehe.... (Jarang SMS ponnn)

So apa lagi. Silalah terjahkan diri korang ke sana k. Pendaftaran percuma. Jangan takut. Aku dah sponsor. Hahahahahahahaha   

P/S : Korang rasa kalau kita hantar guna sistem ni, SMS yang kita hantar tu, pihak MostSMS ni baca tak kat pengkalan pengoperasian sistem diorang. Takut gak kalau aku hantar SMS kat Tokan Ganja aku, tak pasal-pasal makumat aku terkantoi. Hmmm.... (Hanya contoh k) Takut diorang boleh baca SMS yang kita hantar. Hmmm

Fasa-Fasa Kebangkitan Sesebuah Blog

Fasa-fasa kebangkitan sesebuah blog......? Aper yang korang faham tentang fasa-fasa kebangkitan sesebuah blog ni? Haaaaa......Aku pon tak paham!!! wakakakaka. Mengong la aku ni :P

Entry yang aku nak buat ni lebih menyentuh kepada mereka yang kurang terrer atau memang tak terrer bab SEO ni. Hanya mengharap kepada blogwalking semata-mata. Tak lain dan tak bukan macam aku gak. hohohoho. Kenapa? Sebab fasa-fasa kebangkitan sesebuah blog ni hanya akan dialami oleh mereka yang kurang terrer jer dengan SEO ni. Mereka yang power SEO ni jarang melalui fasa-fasa ni sebab mereka tidak perlu sangat untuk berblogwalking. Buat blog hari ni, berjuta visitor masuk. Ceruk mana aku pon tak tahu. :P

Seperti manusia juga bermula dari bayi dia tidak tahu melakukan apa-apa. Dalam Satu tempoh tertentu, baby tu akan belajar meniarap. Pas tu duduk. Sehinggalah baby tu tadi boleh berdiri, berjalan dan seterusnya berlari melompat dan juga melakukan aksi gimnastik :P
So maksud nya disini fasa-fasa kebangkitan sesebuah blog ni adalah tahap perkembangan sesebuah blog itu didalam dunia blogging ni. Dari Visitor yang ciput sampai la tak terlayan. Macam baby juga, untuk dia pandai berjalan berlari bagai memakan masa yang panjang didalam proses pembelajaran itu. Begitu juga dengan blog. Satu-satu fasa perlu dilalui dan perlu ditempuh oleh seseorang blogger itu untuk meletakkan blognya didalam keadaan selesa didalam dunia blogging ni. Sekarang dah nampak kan fasa yang aku maksudkan? Sekarang jom kita tengok apakah fasa-fasa yang aku maksudkan.

Fasa 1.
Fasa ni adalah fasa seorang newbie. Fasa ni blog dia memang susah untuk mendapat kunjungan, komen apalah lagi. Waktu ni memang sedih beb.... Gua sudah melalui saat-saat sedih itu. Pada tahap ni semangat memang mudah down. Yer la, entry kita tak der sapa nak baca. Sedih baiiiiiiii...... Pada fasa ini, semangat, fokus, dah kerajinan tu amat diperlukan. Kena rajin blogwalking. Lain la kalau blogger tu memang tak nak blog dia dikenali.

Fasa 2.
Blog mula mendapat kunjungan dan komen-komen dari rakan blog yang lain. Pada fasa ini mereka hanya sekadar pembaca dan pengomen, tetapi bukanlah tahap pembaca/pengomen setia. Pada fasa ini, teramat-amat penting untuk membina perhubungan di antara rakan-rakan blogger tu. Macam mana nak bina perhubungan? TOLONG BALAS KOMEN-KOMEN MEREKA. Jangan fikir diorang baca balik atau tidak komen mereka tadi tu untuk melihat balasan korang. JUST BALAS. Kalau diorang tak tengok tak per lah, tapi kalau tengok komen diorang tak terbalas, 30% keinginan pembaca tu nak datang balik ke blog tu akan drop (Suka suki jer aku letak percent tu. hehe) Mereka mungkin akan beranggapan yang komen diorang seolah-olah tidak disambut. Macam kita datang rumah orang la, apa kita rasa kalau tuan rumah tu tak layan kita? Bukan keperluan, tapi seeloknya balas lah. Dengan balasan komen tu juga, pembaca-pembaca lain akan melihat kreadibiliti kita samada kita mesra pengunjung atau tidak. Tak yah fikir komen kita dibaca atau tidak. Balas saja. k. Bina kreadibiliti ;) Jumlah pengomen mungkin 5 ker 10 orang. Jangan lupa buat kunjungan balas.

Fasa 3.
Blog mula mendapat pembaca/pengomen setia. Perhubungan mula tumbuh. Teruskan perhubungan tu. Setiap kali diorang komen, sila buat kunjungan ke blog mereka dan komen juga entry-entry diorang. Pada fasa ni buat la diorang senang dengan kita. Buat lawak bangang sekali sekala never mind derrrrr...... :P Jumlah pengomen atau pembaca mungkin 10 ke 20 orang dan meningkat sedikit demi sedikit. Pada fasa ini, time management penting apalagi kalau kita tak punya banyak masa untuk blog. Pengomen atau pembaca dah ramai....bila nak baca dan balas komen? Bila nak buat blogwalking? Bila nak buat entry? Blog pon perlu time management dowh... Jangan fikir blog dah ramai pengunjung atau pengomen kita tak perlu buat blogwalking lagi. Ingat yer, blog kita tu bukan mesra SEO. huhu. Tapi lain la kalau entry korang tu best dan gempak. Haaaa.... Ingat senang ker nak bangunkan blog :P 

Fasa 4.
Blog mula dikenali dan kreadibiliti telah terbina. Perlu time management yang lebih jitu gituuuu..... Pada ketika ini pengomen yang kembali melihat samada komen diorang dibalas atau tidak telah dikenalpasti (Untuk mereka yang tak der email gtau komen diorang dibalas la erk macam comment reply notification tuuuu...) Fasa ni pengomen memang ramai der....aku terfikir gak macam mana la nak layan kalau komen dah beratus. Kebanyakkannya aku tengok memang tak terbalas dah blog yang ramai pengomen ni. Hanya balas pada komen-komen tertentu jer. Certain-certain jer. Pada fasa ni, blogwalking hanya dilakukan sekitar blog-blog pengomen tu jer. Nak buat blogwalking blog-blog lain aku rasa tak terbuat dah kot. hahahahaha....

Itulah fasa-fasa kebangkitan seorang blogger MENGIKUT PENDAPAT akuuuu..... Pernah dengar tak nak berjaya dalam satu-satu perkara. Disiplin dan komitmen tu penting? Pergh!! Buat blog pon kena disiplin gak ker? Haaa.... Nak berjaya atau nak buat duit dari blog ni bukan mudah derrr. Kena ada strategi dan menagement. Lain la kalau blogger tu suka suki isi masa lapang jer buat blog tu.... :P
Apa-apa pon banyak perkara yang mempengaruhi kebangkitan blog atau blogger tu sendiri. Contoh, dari segi entry, topik yang dibincangkan, blog yang mesra pelawat dan macam-macam lagi lah.

Panjang dowh entrey aku ni. Dah apa kebenda aku mencarut ni aku pon tak tahu... Otak aku hang. Erk!! Adios!! :P

Jangan sombong der kalau blog dah dikenalii... Ingat balik waktu kita mula-mula dalam dunia blogging ni.

Renung-renungkan dan selamat beramal :P

Magnet Untuk Upkan Traffik Blog Korang

Gilor la aku update entry ni kul 3 pagi... Hantu blog tul aku ni. wakaka... (Baru balik lepak ngan member kat kedai makan dier :P )

Aku rasa ramai yang tahu atau sedar akan perkara ni.... Atau tak ramai.... Lantak ler. Tapi sememangnya benda yang aku nak cerita ni mungkin boleh upkan traffik sebanyak 1% ke blog korang. Sikit gile :P 
Tajuk entry. Sedar atau tidak tajuk entry sememangnya mampu untuk dijadikan magnet untuk menarik traffik ke blog korang. Tajuk entry ni aku bahagi kan kepada 2 skop la erk. 1 skop dari segi Onpage Optimization (SEO), satu lagi dari segi Offpage Optimization. Aku tak nak citer apa itu Onpage apa itu Offpage disini kay. Kalau aku cerita, berjela juga la aku mencarut karang. hahahaha

OnPage Optimization
Aku ngaku awal-awal la aku bukan pakar dalam bidang SEO. Tapi dari segi Onpage ni, tajuk akan memberi traffik dengan memasukkan keyword kedalam tajuk entry tu. Lagi satu tajuk entry jangan terlalu panjang. Mengikut spec yang dibuat oleh pakcik Google. Jumlah maksimum perkataan untuk tajuk adalah 60 perkataan sahaja termasuk space. Jika tajuk terlalu panjang, Google akan senaraikan 60 perkataan sahaja. So kurang SEO friendly disitu. Contoh tajuk : Pak Meon Nak Kahwin Lagi Satu Dengan Janda Kampung Sebelah Minggu Depan. Bila Search, tajuk korang yang akan keluar hanya 'Pak Meon Nak Kahwin Lagi Satu Dengan Janda Kampung Sebelah M' Minggu Depan dah hilang. Kalau kat URL pulak, jadi macam ni  '/2011/02/pak-meon-nak-kahwin-lagi-satu-dengan.html' Andai kata Minggu depan tu Keyword korang macam mana? Rugi kan.

OffPage Optimization
Yang ni aku nak cerita ni. Pernah Ping entry blog kan? Ping ni bermaksud menyenaraikan blog korang kedalam satu-satu site. Bila Ping, entry dan description akan kuar. Kat ping site tu pulak, berlambak-lambak (banyak) blog orang lain. So disini la tajuk korang memainkan peranan. Tarik mata pembaca dengan tajuk yang gempak-gempak atau yang menimbulkan tanda tanya atau rasa ingin tahu pembaca tu. Aku sendiri kalau merayap kat ping site macam Gengblogger atau Innit, aku akan cari tajuk yang akan menarik untuk aku terjah blog tu. hohoho
Contoh, 'Redmummy Jana 12K Dengan Blog'. Edit sikit tajuk tu jadi menarik. 'Jana 12K Hanya Dengan Berblog?' Atau 'Tips Jana 12K Dengan Hanya Berblog' (Menarik ker contoh yang aku bagi ni. hehehe). Antara 3 3 tajuk tu mana yang membuatkan pembaca rasa ingin tahu? Kalau aku yang ke 3 tu kot. Macam Pengiklanan berbayar la atau Adwords (Yang ni saper yang pernah guna tahu la). Tajuk amat memainkan peranan penting untuk orang klik iklan tu. Samala dengan blog.

Tapi perlu diingat, jangan menipu pembaca. Menipu maksudnya disini tajuk lain, tapi isi kandungan lain. Tak ke rasa tertipu pembaca tu. Buang masa dia jer dia cakap karang kan. Sekali dua ok la, tapi kalau selalu, kena juga la sumpah seranah tu. hehe (Kalau kenakan orang macam mana pulak erk? Hmmm). Kalau boleh tajuk biar la selari dengan isi kandungan ok. 

Kesimpulannya : Jadikan tajuk entry korang sebagai salah satu daya penarik traffik ke blog korang dan juga blog aku sendiri :P

Apa-apa pon terpulang la nak letak tajuk apa pon. Yang ni tips sahaja okayy....
Apa aku melalut merepek tahap Niyang Rapik tengah-tengah pagi ni??? Grrrr

Kesilapan Besar Seorang Blogger

Rindunya aku nak buat entry pasal dunia blog ni.....  3 entry aku yang terakhir berkisar tentang isu semasa. Pemilihan Raya Kecil Dun Tenang dan Rusuhan di Mesir. Lebih suka entry pasal Rusuhan di Mesir. More to Humanity. Kena ambil peduli, tak terbayang kalau aku yang ada kat sana.

Apa kesilapan besar seorang blogger yang aku maksudkan? Aku tak nak cakap kesilapan ni kesilapan newbie atau orang lama, sebab tak tahu berapa lama diorang-diorang ni dalam dunia blog. Tapi kebanyakannya aku jumpa yang newbie la dan bermediumkan Blogspot.

Kesilapan BESAR....dan kesilapan yang sangat MERUGIKAN pada pandangan aku. Sapa yang aku terpetik nama dia tu jangan marah yer. Nak tegur jer, bukan nak marah pon :) Yang aku petik ni follower aku.
Tengok Screenshot dibawah :





Lihat screenshot yang ini pula :


Dari 3 gambar yang pertama dengan gambar terakhir, dapat tangkap 'kesilapan besar' yang aku maksudkan? Ya! 3 gambar yang pertama tu TAK ADA LINK UNTUK KE BLOG DIORANG. Sangat rugi dan buang masa. Rugi sebab orang lain tak dapat g ke blog diorang. Bertambah tambah tambah rugi ler kalau dia masuk ke blog aku ni atau blog saper-saper yang hanya jadi follower tapi tak komen. Memang orang lain tak dapat g ke blog korang dikkkk.... :P

Lagi satu teramatlah rugi kalau korang bagi komen yang mana setting pada komen blog tersebut disetkan kepada Users With Google Account Only yang mana kita tak dapat letakkan URL blog kita. Rugi dowh!!
Ada lagi beberapa follower aku yang setkan profile diorang dimana tiada link ke blog diorang. Aku petik tiga dah la yer. Yang aku petik tu kalau terbaca entry ni jangan marah pulak, aku tegur jer dan juga sebagai contoh. Ok la tu jadi model kan. hehe

Pastikan set profile korang supaya ada link korang k. Caranya :
1. Pergi ke Dashboard korang.
2. Klik Edit Profile

3. Klik pada select blog to display

4. Seterusnya select pada senarai blog korang yang korang nak paparkan dan link korang akan terpapar seperti ini didalam profile korang.



Jangan sia-siakan usaha blogwalking korang k :)

p/s : Jiwa aku tengah kacau bilau. Aku dalam dilema. Ya Allah, kuatkanlah hati ku :'(

Operasi Menghantar Rakyat Malaysia Di Mesir Pulang

Masih berkisar tentang perkembangan rakyat/pelajar Malaysia di Mesir.

Laporan daripada Berita Harian 2 Feb 2011.
Air Asia menyediakan pesawat khas untuk membawa pulang rakyat Malaysia dari Jedah, Arab Saudi. Pesawat A340 dan A330 yang boleh memuatkan kira-kira 300 penumpang pada satu-satu masa. 

Syarikat penerbangan itu akan menyediakan pesawat A320 sebagai transit untuk memindahkan rakyat Malaysia yang terperangkap di negara bergolak itu. Pesawat yang mampu memuatkan penumpang seramai 180 orang itu akan membuat penerbangan 4 kali sehari itu akan memindahkan rakyat Malaysia dari Kaherah ke Jeddah sebelum dihantar pulang ke Malaysia dengan pesawat A330 dan A340. 

Turut sama dalam operasi itu adalah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Tabung Haji, Datuk Ismee Ismail, dan Ketua Pemuda UMNO, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim.

Selain pesawat Air Asia, tiga pesawat C-130 milik TUDM dan pesawat Malaysia Airlines Boeing 747  turut digunakan didalam operasi tersebut. Dianggarkan seramai 11000 rakyat Malaysia yang rata-ratanya adalah penuntut di Mesir dan tempoh untuk menghantar kesemua rakyat Malaysia ke Jeddah akan mengambil masa 5 hari iaitu 3000 penumpang setiap hari.

p/s : Lega rasanya...... Terima kasih kepada mereka yang terlibat didalam operasi ini.
p/s/s : Maklumat semasa tentang keadaan Warga Malaysia di Mesir ditubuh. Layari 

Kemungkinan 6,000 Pelajar Al-Azhar Dihantar Pulang

Rentetan daripada kejadian rusuhan di Mesir, seramai 6,000 pelajar di Universiti Al-Azhar diminta bersiap sedia untuk dihantar pulang ke Malaysia. Kata seorang pelajar Universiti tersebut, Kamarul Azwan Kamal Hizar, 24 ketika dihubungi Harian Metro.

Namun mereka masih menunggu keputusan daripada kerajaan Malaysia samada menghantar mereka pulang atau dipindahkan ke negara jiran yang lebih selamat.

Menurut Kamarul lagi, walaupon keadaan semakin tenang, tetapi mereka tetap perlu berhati-hati dan berwaspada kerana ramai penjenayah berjaya melepaskan diri dari penjara. Tambahan kawalan keselematan di sana juga sudah tiada menyebabkan berlakunya kes rogol dan pecah rumah. Sumber : Harian Metro

Menurut laporan dari Utusan pula, hari ini 1 Feb, Perhimpunan dan mogok yang disertai berjuta-juta penduduk di Kaherah akan diadakan bagi menggesa perletakan jawatan Presiden Hosni Mubarak.
----

Harap rakyat Malaysia di sana selamat dan tiada perkara buruk yang berlaku. Diharap perkara ini akan segera selesai juga. Tak dapat dibayangkan kalau aku ada saudara mara kat sana...... Risau tak terkata.

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks