Hari Minggu Hari Santai

Hari Minggu Adalah Hari Untuk Bersantai

Hari minggu hari santai

Ramai yang ternanti-nanti menjelangnya hari ahad atau hari minggu. Tak kira yang bujang atau yang sudah berkeluarga. Dah penat bekerja 5 atau 6 hari, hari minggu lah hari yang terbaik untuk bersama keluarga bersantai meluangkan masa bersama. 

Kebiasaannya pada hari ahad atau hari minggu tempat-tempat riadah memang ramai orang. Memang best kalau nak bersiar-siar melihat gelagat orang sambil melepaskan tekanan atau lelah setelah bekerja saban minggu. Tak kurang juga yang nak berdengkur sampai matahari terpacak di tengah kepala pada hari tersebut (bukan aku)

Entry ni bukan untuk aku. Terfikir nak buat entry ni bila rasa malas yang teramat sangat sebab pada hari ahad aku terpaksa bekerja sebab aku kerja shift... Arghhh... Entry ni dibuat pada hari ahad.
Sebenarnya malas tu 30% jer (konon nak bagitahu aku pekerja yang rajin la :P)
Sebenarnya aku baru balik dari kerja malam (kerja 8 jam), selalu yang kerja malam, balik rumah kira nak cari bantal jer la kan. Macam aku lain sikit, aku kalau siang atau hari dah cerah memang susah nak tidur melainkan aku terlalu letih atau ngantuk sesangat. Jadi disebabkan aku tak leh tidur setelah puas pujuk mata ni, aku pun buat entry ni..hua hua hua....

Yang paling best, dah la tak leh tidur balik kerja malam, karang tengah hari kena masuk kerja balik, shift siang pula.... waaa.. Nanti dah nak dekat-dekat nak masuk kerja baru la biji mata ni nak merah sebab peratus malas nak pergi kerja meningkat.. Hadoi laaa...

Ok lah, saja buat entry ni sebab tak leh tidur.. huhu.....

Nikmatnya lahhh kalau hari minggu dapat bersantai release tension sambil riadah bersama keluarga, mendengar kicauan burung, melihat matahari memancarkan surianya..... Nikmat!! 
Kepada yang bercuti pada hari ahad, selamat meluangkan masa korang bersama keluarga, nikmatilah hari-hari minggu korang.. Jangan lupa kat den yang kono bokojo ni yo.

p/s : nak tahu kojo den..? den kojo kira bulu kambing.. wakakaka

Periksa Status Halal Premis Makanan

Periksa Status Halal Premis Makanan | Halal Inside


Pernah kah anda bersama keluarga atau rakan-rakan anda keluar bersiar-siar atau ke satu destinasi dimana anda sedang mencari restoran-restoran atau hotel-hotel untuk anda menjamu selera tetapi sangsi akan status Halal premis makanan tersebut?

Kini anda tidak perlu lagi risau kerana JAKIM telah membangunkan satu applikasi pintar 'Halal Square' dan 'Halal Inside' di telefon pintar yang mana anda boleh mengetahui status Halal satu-satu premis yang ingin anda kunjungi.

Applikasi 'Halal Square' dan 'Halal Inside' yang baru sahaja dibangunkan ini boleh dimuat turun menerusi telefon pintar yang berasaskan Android, ios dan Window Phone 8.

--------------------------------------------------------------------

Dah download applikasi 'Halal Square' / 'Halal Inside' ni. Macam kurang sikit sebab tak dinyatakan tarikh luput Sijil Halal satu-satu premis. Kurang mesra pengguna juga sebab tak tak ada cara nak contact pemilik premis seperti alamat web, email, phone no, JAKIM Reference No dan Person In Charge yang bertanggungjawab didalam status halal premis makanan tersebut. Senang cerita 'Halal Square' ni cuma ada alamat premis juga applikasi map untuk membawa anda ke premis tersebut.

Berbanding dengan satu lagi applikasi yang baru juga aku download iaitu 'Direktori Halal' yang dibangunkan oleh Dzul Nizam. Lebih mesra pengguna di mana selain dinyatakan bila tarikh luput sijil Halal premis tersebut, juga ada dinyatakan alamat premis makanan, web premis, email, phone no, JAKIM Reference No juga PIC yang bertanggungjawab didalam soal Halal makanan di premis tersebut. 

Teknik Buat Duit Dengan Blog

Teknik Buat Duit Dengan Blog

Kalau hari tu aku ada buat entry pasal 'Tips Buat Duit Dengan Blog' yang boleh aku katakan idea datang sewaktu aku menulis, lain yang nak di tulis, lain pula yang keluar. Ini lah tajuk asal yang aku nak tulis hari tu,
'Teknik Buat Duit Dengan Blog'. Lebih kurang jer tajuk pun :P

Lagi sekali aku pinjam kata kata seorang blogger dari luar negara, Bryan Clark dari copyblog.com
"Don't focus on having a great blog. Focus on producing a blog that's great for your reader's"

Idea 2 entry ni datang daripada satu entry blogger yang rasanya ramai kenal kalau korang da agak lama dalam dunia blogging. Blogger yang aku maksudkan adalah blogger Denai Hati yang terkenal dengan tag line nya 'Hidupkan Untuk Memberi'

Sesuai dengan tagline Denai Hati, 'Hidupkan Untuk Memberi'. Selain daripada entry-entry yang sememangnya terbaik yang banyak bagi tips tips dan info-info menarik, banyak juga contest-contest atau program-program yang boleh bagi kita sedikit duit dengan blog Denai Hati ni.

Sebelum ni aku buat entry 'Tips Buat Duit Dari Blog', sekarang 'Teknik Buat Duit Dengan Blog'
2 entry ni idea datang dari blog Denai Hati.

Kalau dalam entry 'Tips Buat Duit Dari Blog', aku ada cakap bukan senang sebenarnya nak buat duit dari blog walaupun hanya duk depan komputer atau laptop sahaja. Kena ada skill-skill dan teknik-teknik tertentu. 

Aku kagum dengan blog Denai Hati ni sebab aku rasa la ramai yang nak jadikan blog masing-masing macam blog Denai Hati ni yang mampu menjana ribuan ringgit hanya dari blog termasuk aku.
Nak tahu kenapa aku kagum dengan blog Denai Hati ni??
Hebat bukan, hanya dari blog, Denai Hati mampu buat seminar. Apa yang aku kagum, teknik dia buat duit.
Cuba lihat bagaimana seminar tersebut mampu memberikan Denai Hati Pendapatan.
Pertama satu entry berkenaan 'Seminar Buat Duit Dengan Blog' yang akan diadakan ditulis yang mana dari Seminar tersebut, peserta perlu membayar RM50 yang pada aku cukup murah berbanding ilmu yang akan disampaikan dan insentif-insentif yang diberikan.

Untuk memeriahkan lagi Seminar Buat Duit Dengan Blog tersebut, Denai Hati mencari penaja yang berminat untuk menaja seminar tersebut. Dengan menjadi penaja, nama penaja akan diumumkan didalam seminar dan juga di blog Denai Hati yang mana dapat menaikkan lagi branding si penaja tersebut. Selain daripada itu, penaja yang menyumbang untuk nilai RM1000 ke atas, berpeluang mengiklankan produk atau servis mereka di blog Denai Hati serta membuka gerai jualan di dalam seminar tersebut.

Lihat Bagaimana Denai Hati buat duit dari blog. Duit datang dari Seminar, Duit datang dari penaja. Macam aku ni harap kat iklan-iklan dengan affiliate jer la yang nak dapat duit pun.

Bukan senang nak jadi macam blog Denai Hati tu yang sampai boleh buat event-event macam ni yang sememangnya kena maintain beribu pelawat dan fans.
Cara Denai Hati...
"Don't focus on having a great blog. Focus on producing a blog that's great for your reader's."
(Ketepikan sekejap bab SEO) :D

Korang ada blog? Tak tahu cara nak buat duit dari blog? Nak jadi macam Denai Hati???


P/S : Ok. Teknik aku tak kena... :( (Siapa faham maksud ayat aku ni angkat kening..)

Dimana Terletak Nilai Wang?

Dimanakah Terletaknya Nilai Wang?


Dimana terletaknya nilai wang?? Soalan mudah budak umur 12 tahun pun rasanya boleh jawab. RM1 dengan RM10 tentu lah RM10 lebih besar nilainya bukan? Tapi aku bukan nak cakap 'nilai' tu.

'Nilai' yang aku maksudkan adalah adakah nilai wang yang kita keluarkan itu mampu memberi impak kepada orang lain? Aku sendiri jadi pening dengan soalan aku sebenarnya.... Jadi untuk bagi korang faham maksud aku dan bagi aku memudahkan lagi untuk korang faham jom baca cerita kat bawah

Dimanakah terletaknya nilai wang

RM5 kecil atau besar?? Kecil pada kita mungkin. Kecil atau besar nilai wang itu bukan ukuran, tetapi nilai keikhlasan. Mungkin RM5 terlalu kecil pada kita tetapi besar pada orang lain dan keberkatan ibu bapa tidak ternilai.

Aku suka kata-kata daripada 'pelakon sebenar' cerita di atas yang aku olah sikit

p/s : Aku sendiri dah lama tak hulur kat orang tua aku :( Jom hulur!

Tips Buat Duit Dari Blog

Tips Panduan Buat Duit Dari Blog

Tips Panduan Buat Duit Dari Blog

Rasanya sekarang ni ramai yang ada blog. Budak umur 12 tahun pun da ada blog rasanya. Ada yang saja-saja buat blog isi masa lapang, kongsi cerita tu kongsi cerita ni, ada yang buat blog nak cari kawan-kawan blogger yang lain, ada juga yang nak buat duit dari blog.

Aku sendiri rasanya dah nak dekat 5 tahun aku kenal dunia blogging ni. Mula-mula dulu buat blog sebab terbaca satu artikel berkenaan 'buat duit dari blog'. Padahal waktu tu apa kebenda blog aku pun tak tahu. Hahaha... Tapi dah lama-lama, baru la aku kenal apa itu blog walaupun cuma 1% :P
Dan baru tahu bukan senang sebenarnya nak buat duit dari blog. Sesapa yang baru nak berblog, baru kenal apa itu blog, rasa nak buat duit dari blog, simpan dulu impian tu dalam peti besi.

Pernah tak korang dengar atau rasa macam keadaan dibawah.
"Saat kita mencari sesuatu barang yang kita nak pakai atau guna waktu tu, memang tak jumpa.
Tapi bila kita dah tak cari benda tu, benda tu akan datang tanpa di cari"
Inilah perumpamaan dalam dunia blogging ni kalau ada impian nak buat duit dari blog.
Maksudnya, kalau kita berniat nak buat duit dari blog, duit tu tak kan datang, kalau datang pun ak banyak.
Tapi kalau kita berblog dengan ikhlas, InsyaAllah duit tu akan menyusul walaupun kita tak cari.

Berblog dengan ikhlas? Macam mana tu? Yang ikhlas tu yang susah tu. Aku sendiri fail dalam bab ni. Dalam blog, pelawat tu yang penting (kalau nak buat duit dari blog la) Kalau buat blog syok sendiri, pelawat tu belakang kira. Jadi bila nak pelawat, buat la entry-entry yang dapat memberi kebaikan dan juga manfaat atau input kepada pembaca dan keikhlasan tu terletak pada sejauh mana kita nak bagi input, kebaikan atau manfaat tu kepada pembaca (Ketepikan bab SEO sekejap). Bila content blog berkualiti, tanpa diminta, akan ada pembaca yang akan follow blog tersebut, dan dari situlah pelawat akan bertambah dan kreabiliti/kepercayaan akan meningkat dan seterusnya pelawat akan bertambah, bertambah dan bertambah.

Jadi nak berblog cara ikhlas atau telus, income simpan dalam peti besi, pelawat letak no 2, kualiti content no 1. (Ketepikan bab SEO sekejap)

Aku teringat kata-kata Mentor Kejayaan dan Kekayaan No 1 Malaysia, Dr Azizan Osman
"Kalau nak buat bisnes, jangan fikir banyak mana duit yang akan datang, tapi fikir macam mana kita nak tolong orang"

Ni pula kata-kata dari blogger luar negara yang berjaya
"Don't focus on having a great blog. Focus on producing a blog that's great for your readers" Bryan Clark - Copyblogger.com

-----------------------------------------------------------------


Macam mana entry ni terhasil???? Aku tak fikir pun nak buat entry bertajuk Tips Buat Duit Dari Blog. Tajuk lain mulanya....Tajuk tu adalah.....

Bersambung............

* Bukan nak tunjuk pandai sebab aku ni bukan blogger pandai pun. Sekadar kongsi apa yang terlintas di minda.
** Ketepikan bab SEO sekejap = SEO satu bab special dalam blogging

Jualan Tudung Online

Jualan Tudung Online | Chenta Creative HIJAB

Jualan Tudung Online Di Melaka

Chenta Creative HIJAB merupakan gedung jualan tudung atau hijab yang dijalankan secara online menggunakan medium Facebook. Berpangkalan di Melaka.

Selain menjual tudung yang sudah sedia siap, Chenta Creative HIJAB juga sedia menerima tempahan jika pembeli tersebut inginkan tudung berdasarkan warna dan corak pilihan yang diinginkan.

Jualan tudung Online Di Melaka
Sekiranya anda gemar mengumpul tudung, silalah ke Page Chenta Creative HIJAB dan like page tersebut.

Chenta Creative HIJAB ini diusahakan oleh isteri kepada seorang rakan blogger saya yang tidak pernah jemu bertandang ke blog ini. En Fairus.

Petua Untuk Anak Jadi Pintar

Petua Untuk Anak Jadi Pintar

Petua anak jadi pintar

Banyak iklan di TV bagi anak minum susu tu minum susu ni supaya anak jadi pintar. Walaupun aku ni belum ada anak, anak kucing pun tak ada, tapi rasanya susu susu komersial ni pun boleh tahan mahalnya. Semakin mahal susu, semakin pintar anak kerana kandungan susu itu mampu meransang perkembangan sel-sel otak...Ewah ayat.

Itu cara moden, jom kita lihat petua orang-orang dulu dalam mendidik anak supaya anak jadi pintar, soleh/solehah dan mendengar kata yang mana waktu tu mak-mak kita bagi susu gantung jer :D

1. Baca "Ya Latif" (Maha Lembut) sebanyak 100 kali dan hembus di ubun-ubun anak setiap malam sewaktu anak tidur. Supaya hati anak lembut dan mendengar kata. InsyaAllah
2. Baca Al-Fatihah 1 kali
3. Baca Alam Nasrah 1 kali 
Petua anak jadi pintar
4. Bercakap-cakap dengan anak sewaktu anak tidur. Memberi nasihat misalnya dengan menyebut nama penuh anak dan berbintikan si ibu. (Baru nak dapat anak, bagilah anak nama yang baik yer)
5. Sapu air lebihan wudhu' pada muka dan ubun-ubun anak

Kaedah Baru Merawat HIV Ditemui

Apa Itu Penyakit HIV?

Ramai yang gerun tatkala mendengar perkataan HIV atau Human Immunodeficiency Virus. Penyakit yang tiada ubat dan membawa maut. Ramai yang sudah sedia maklum penyakit ini menyerang mereka yang mengamalkan gaya hidup bebas yang sering bertukar pasangan serta berkongsi jarum (penagih dadah). Yang lebih menyedihkan, ada segelintirnya menanggung penyakit ini akibat perbuatan orang lain seperti perbuatan suami yang sering bertukar pasangan di belakang isteri atau jururawat atau doktor yang tidak berhati-hati semasa melakukan pemindahan darah (Pernah jadi kes)
Dijangkiti HIV akibat pemindahan darah
Petikan SinarHarian 21 Feb 2013

Kaedah Baru Merawat Penyakit HIV

Sekumpulan Saintis dari Universiti Washington di St Louis, US berjaya menemui rawatan baru bagi menyembuhkan penyakit HIV iaitu menggunakan racun lebah.

Saintis, Joshua L Hood berkata, racun lebah melittin dan partikel nano mampu membunuh virus HIV dengan tindak balas darah manusia.

Melittin pada partikel nano dapat menyerap lapisan luar virus dan membentuk pori kecil lalu meleraikan lapisan pelindung virus.

Melittin dan partikel nano tidak akan menjejaskan sel manusia kerana ianya hanya bertindak balas pada virus HIV.

Kaedah ini dikatakan lebih berkesan daripada rawatan anti-retroviral yang hanya membantutkan pertumbuhan virus dalam badan kerana kaedah ini menghapuskan kehadiran virus tersebut.

MalaysiaKini Perkenal KiniTV

Malaysiakini Perkenal KiniTV

Malaysiakini perkenal KiniTV

Kepada yang dah celik IT tu, Malaysiakini mungkin dah tak asing lagi terutama yang mengikuti arus politik di Malaysia. Berbeza dengan Media Prima yang menggunakan media elektronik juga media cetak sebagai bahan penyampaian mereka, Malaysiakini menggunakan medium internet sebagai bahan penyampaian mereka. Pandangan aku, Malaysiakini lebih menarik daripada portal-portal berita yang lain. Malaysia kini lebih telus dalam menyampai berita. Lebih adil. Tak ada cerita sebelah pihak sahaja :D

Untuk lebih memantapkan lagi apa yang mereka sampaikan, Malaysiakini telah memperkenalkan KiniTV iaitu penyampaian disampaikan dalam bentuk video tetapi masih menggunakan medium internet.

KiniTV boleh dilayari di www.kinitv.com atau Youtube di www.youtube.com/malaysiakini
KiniTV juga terdapat di laman sosial Facebook dan Twitter

KiniTV dijangka ditonton sehingga 2 juta orang penonton bulan ini dan akan meningkat dengan pantas menjelang PRU-13


Tarikh Umum Keputusan SPM 2012

Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia SPM 2012 Diumum 21 Mac 2013


Keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia bagi tahun 2012 akan diumumkan pada 21 Mac 2013 iaitu pada khamis ini.

Seramai 472,541 calon telah menduduki peperiksaan Sijil Peperiksaan Malaysia SPM di 3,590 pusat peperiksaan tahun lalu.

Calon-calon SPM boleh mengambil keputusan mereka di sekolah masing-masing mulai jam 10 pagi pada 21 Mac 2013. Bagi calon persendirian, keputusan akan dihantar melalui pos atau mereka boleh menghubungi Jabatan Pelajaran Negeri tempat mereka mendaftar

Cara Semak Keputusan SPM 2012 Melalui SMS

Calon SPM juga boleh mengetahui keputusan SPM mereka melalui SMS dengan menaip SPM diikuti No. Kad Pengenalan dan No Angka Giliran dan hantar ke 15888
Semakan Keputusan SPM melalui SMS ini akan bermula pada jam 10 pagi 21 Mac 2013 dan berakhir pada 12 tengah malam 27 Mac 2013

Kisah Sedih Seorang Anak

Anak Jual Buah Pinggang Untuk Mengubati Bapa

Jual Buah Pinggang Untuk Ubati Penyakit Bapa

Petikan dipetik daripada HMetro online 14/3/2013

-----------------------------------------------------

Mungkin ada yang kata budak ni bodoh sebab sanggup nak jual buah pinggang dia sebab nak ubati penyakit ayah dia. Macam tak ada cara lain. Tapi tak tahu la kalau ada yang fikir macam tu. Tapi aku kesian gila kat budak ni. Ya Allah. Sedih sangat sangat aku. Tak terkata..... Terlalu besar rasa kasih dan sayang dia kat ayah dia hingga sanggup nak jual buah pinggang dia untuk mengubati ayah dia.
Semoga ayah Fahmi Rahardiansyah cepat sembuh dan Fahmi berjaya dan dirahmati satu hari nanti. Moga ada yang dapat hulurkan bantuan di sana :(

Bukti Pendapatan Jobdirumah.com

Bukti Pendapatan Jobdirumah.com

Ye betul... Agak lama juga aku menyepi dari blog ni... Malas nak fikir post-post apa yang nak ditulis.. hahaha... Ni terasa rindu pulak kat blog ni.. huhu

Kalau sebelum ni entry pemanasan jari jemari aku ni berkisar tentang keunikan Road Walk di Penang. Kali ni aku nak post pasal duit sikit lerrrrr.... Boleh?? Ehhh... Kenapa tak boleh? Blog den, suka hati den la.. hahaha

Sebulan lebih juga aku meninggalkan blog ni, tetapi duit tetap masuk. Alhamdulillah, boleh la lepas time time sesak kan walaupun tak sampai meriban

Sesuai dengan tajuk, sebelum ni aku ada post sikit pasal bukti pendapatan aku dengan Jobdirumah.com ni. Tengok sinun.
Kali ni apa yang aku nak tekankan, walaupun blog ni lama tak terusik, tetapi Jobdirumah.com tetap menunaikan janji dia. Waaaahhhh... Love You la Jobdirumah.com. Korang memang telus.

Entry terakhir aku sebelum aku tinggalkan kejap blog ni adalah bertarikh 22.1.2013
dan kembali membersihkan sawang-sawang yang ada pada 13.3.2013 Sebulan lebih juga kan. Cer tengok bukti pendapatan aku di Jobdirumah.com selama blog ni aku ketepikan

Bukti Pendapatan Jobdirumah.com
Bukti Pendapatan Jobdirumah.com

Sorry.... Belum sampai masa aku tunjuk income aku yang sebenar. Bukan apo, den ni pemalu... Yay!! Sila muntah kuning. Tapi yang pasti Jobdirumah.com tetap menunaikan janji :)

Kepada sesapa yang nak cuba buat duit dengan Jobdirumah.com ni, klik banner dibawah

Destinasi Menarik Penang

Destinasi Menarik Penang | Road Walk

Sesapa sini belum pernah pergi penang, angkat kening.. hahaha... Kepada yang kaki melancong atau kaki berjalan tentu korang dah pernah datang Penang kan. Penang antara salah satu destinasi pelancongan di Malaysia terutama di bahagian Pulau. Banyak tempat tempat menarik yang terdapat di penang ni antaranya

Batu Feringghi
Batu Feringghi
Taman Botanical | Kebun Bunga
Kebun Bunga
Padang Kota Lama | The Esplanade
Padang Kota Lama
Kampung Nelayan Teluk Bahang
Kampung Nelayan
Muzium Perang | War Museum
Muziam Perang
Banyak lagi tempat menarik kat Penang ni... Tapi dalam entry aku ni aku nak story pasal satu tempat ni, tempat dia biasa jer, tapi unik siot.Tempat ni best sabtu dan ahad, nama dia Road Walk. Road Walk ni kalau sabtu ahad memang ramai pengunjung. Bukan ada apa pun, pasar pagi jer, tapi macam-macam barang pelik dan barang antik ada kat sini... huhu...

Tak sempat nak snap keseluruhan view Road Walk hari tu, dah masuk dalam pasar baru teringat nak post pasal Road Walk ni... Rugi den.. Jom tengok beberapa keping gambar yang sempat aku snap.

Road Walk Penang
Road Walk, Penang
Pemandangan luar Road Walk. Lokasi Road Walk ni bersebelahan dengan Stadium Bandaraya Pulau Pinang.

Jom kita tengok apa yang unik nya pasar Road Walk ni

Jualan barang antik Road Walk Penang

Antik tuuuuu..... Ni barang zaman bila aku tak tahu la... Ni kalau tanya harga ni mau ratus rasanya...

Barang antik Road Walk Penang

Lagi barang antik


Mangkuk antik yang tak berapa nak antik.... :)

Duit lama pun ada dijual di Road Walk, duit syiling, duit note, semua rare rare belaka.. tapi aku tak sempat nak snap.... Jadi aku cilok pic dari blog di bawah yer :). gambar lebih kurang macam ni la...

duit lama

barang antik Road Walk

Barang kat atas ni di jual oleh seorang apek tua.... Dia longgok cam tu jer barang-barang dia.. nak kata antik, tak berapa nak antik... tapi boleh la sesaper yang berminat akan barang-barang yang bakal jadi antik... Kebanyakkan barang yang dijual oleh apek ni dah rosak :P Ramai orang kerumun wooooo.....


Motor kipas siling ni pun apek ni jual...... Huhu..

Dan banyak lagi la barang-barang antik yang dijual di Road Walk ni.... Kepada pengumpul barang-barang antik boleh la try terjah Road Walk ni... Macam-macam adaaaaa..... :)

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks