Inspira...Satu Inspirasi Atau.......

Baru-baru ni, pengeluar kereta tempatan terkemuka negara kita iaitu Proton telah mengeluarkan satu model proton yang baru, Inspira. Cantik menarik kau tertarik debomm....!!! :p

Model baru proton ini yang berkapasiti Enjin 1.8 dan 2.0 liter ini yang masing-masing pada harga RM80k dan RM95k di atas jalan. Model baru ini bakal dipasarkan dipasaran tempatan pada 10 November ini dan kepada yang berminat boleh membuat tempahan dengan deposit RM1k.
Model baru ini yang khabarnya adalah menggantikan model Waja yang sedia ada sekarang.

Bagi peminat-peminat dunia permotoran di Malaysia, sudah tentu ianya bakal menjadi kegilaan dan rebutan mereka yang mana model Inspira ini sekali imbas tak ubah seperti model Mitsubishi Lancer buatan negara matahari terbit nun. Malah bukan sahaja bentuknya, kapasiti enjinnya juga sama. Nampak gayanya dunia pemotoran di Malaysia bakal bertambah meriah!!

Namun kemunculan model baru ini mungkin ada yang menyokong dan sebaliknya. Kenapa saya berpendapat sebegitu? Saya melihat dari skop yang lain.... Mengapa model Inspira ini ditiru sebijik-bijik dari model Mitsubishi Lancer? Kemana idea-idea para designer proton? Dimana identiti buatan Malaysia? Maaf jika persoalan saya ini mungkin tidak menyenangkan sesetengah pihak. Tapi saya sebagai warga Malaysia sedikit sedih melihat senario ini. Mengapa tidak kita reka model (design) kita sendiri yang mencerminkan buatan malaysia, maksud saya tidak perlulah menciplak sebijik-sebijik design buatan orang. Rasanya ini sedikit sebanyak akan menempiaskan sangkaan buruk orang luar terhadap Malaysia khususnya negara-negara pembuat kenderaan ini. Dalam dunia blog sendiri pon, jika ada yang meniru hasil penulisan kita, kita akan marah atau tak senang duduk bukan. Ini lah sudut yang saya lihat. Tidak mengapa jika design kita buruk atau cantik, tetapi biar tak dicop sebagai............

Sekali lagi saya memohon maaf sekiranya kata-kata/pendapat saya ini kurang menyenangkan sesetengah pihak. Pendapat masing-masing. Atau mungkin ada yang saya tidak tahu disebalik kemunculan model baru ini, saya mohon maaf.

Anda setuju atau tidak, bolehlah tinggalkan komen di blog ini. Sama-sama share, kongsi pendapat. Ok.

Misi Pencarian Idea


Sedang terpaku-paku di luar, merenung masa hadapan, terbit pula idea untuk menulis artikel ni. Sedar tak sedar dah 4 bulan juga usia blog yang usang lagi tidak berpenghuni ini. Huhu..

Apa yang ingin saya tulis kali ini adalah mengenai dunia blogging. Sesiapa disini yang baru mengenal dunia blogging ni pasti terkial-kial apa yang nak ditulis didalam blog. Kepada yang agak arif lagi bijaksana tu, mereka sudah pon mempunyai tema blog mereka sendiri yang dapat memudahkan lagi mereka untuk mendapatkan idea-idea untuk menulis blog ni.

Sama seperti saya sewaktu mula-mula menulis blog dahulu, sememangnya sukar untuk mendapatkan idea menulis blog, naik beku juga otak ni. Nasihat saya kepada newbie (saya newbie juga..hehe) jangan terlalu mendesak otak anda untuk menulis blog, tidak mengapa walau sebulan 1 artikel asalkan penulisan anda berkualiti. Jika anda terlalu mendesak, maka berlakulah blog yang mana penulisannya carca marba. Penulisan blog yang baik dan idea yang bernas dapat menarik pembaca untuk mengunjung blog anda.

Jadi bagaimana untuk mendapatkan idea untuk menulis blog. Tentukan dahulu apakah tema blog anda (Telah saya publish artikel ini sebelum ini). Percaya kah anda bahawa idea akan datang sewaktu kita tidak memikirkannya, sebaliknya idea seakan melrikan diri dari kita sewaktu kita memikirkannya. Ianya berlaku keatas saya, dan seringkali berlaku. Kadang idea datang waktu tengah kusyuk menunggah motosikal atau membawa kereta, kadang datang sewaktu bekerja. Waktu ni idea datang memang mencurah-curah, rasa macam nak terus capai komputer dan taip apa yang terlintas difikiran waktu tu. Tapi boleh ker tengah bawa motor atau memandu menulis blog? Boleh ker menulis blog sewaktu bekerja? Jadi caranya adalah dengan membiarkan sahaja idea itu datang menerjah kebenak minda anda, jika boleh dari idea yang datang itu, kembangkan idea tersebut. Tetapi oleh kerana anda tidak boleh menulis dikala itu, janganlah idea itu terus dibawa angin. Simpan idea tersebut di minda anda. Ingat idea-idea apakah yang muncul diminda anda, kalau boleh tulis kat note. Akhirnya apabila anda sudah mempunyai waktu yang sesuai untuk menulis, keluarkanlah kembali idea-idea tadi. Insyaallah melalui cara ini anda dapat menghasilkan penulisan blog yang baik, mempunyai susun ayat yang bagus. Malah jika sebelum ini sukar untuk anda menulis artikel yang panjang, dengan cara ini rasa-rasa 4 perenggan tiada masalah.

Cara kedua pula adalah dengan melawat blog-blog orang lain yang mempunyai tema sama seperti blog anda. Contoh blog anda berkisar tentang pengurusan kewangan atau perniagaan, carilah blog-blog orang lain yang mempunyai tema yang sama dan baca atau perhatikan artikel-artikel mereka. Dari situ, anda mampu mendapat idea apa yang ingin anda tulis diblog anda. Tapi jangan lah di copy paste pula artikel orang lain ye. Tak sopan namanya tu. Binalah krediabiliti anda sendiri. Just dapatkan idea dari blog mereka, ayat atau isi kandungannya olahlah sendiri :)
Sedikit tips SEO melalui cara ini (tak pakar pon bab SEO ni) : Kalau dah jumpa blog yang mempunyai tema yang sama tu, jangan baca je, tinggalkanlah komen anda, kerana dari situ anda seolah-olah menjemput mereka untuk turut bertandang keblog anda dan secara tak lansung blog anda sudah mempunyai pelawat. Tidak mengapa jika blog anda masih tidak mempunyai pelawat atau visitor, kerana blog ini adalah satu usaha jangka masa panjang. Jadi tak perlu terburu. Lakukannya dengan santai.
** SEO = Search Engine Optimization

Sebenarnya banyak lagi cara untuk mendapat idea menulis ni. Bergantung kepada kekreativiti masing-masing.

Sekian dahulu dari saya newbie Amry.
Harap tips ini dapat membantu anda diluar sana yang baru mengenal dunia blogging ini atau sedang ketandusan idea.

Sekian,

Membina Minda Kreatif


Dah lama sangat tak terusik blog ni dek kerana sibuk pada biz n kerja. Dah lama nak tulis artikel ni tapi asyik on hold je.

Pada raya tahun lepas, sewaktu berkunjung ke rumah rakan, dia ada bercerita kepada saya yang dia mempunyai seorang rakan yang mana ayahnya seorang usahawan juga. Punca dia membuka cerita ini kepada saya kerana sahabat saya itu merungut kepada saya yang perniagaannya asyk gagal. Perniagaan kecik-kecillan je, maklumlah orang kampung. Tambahan sumber rezekinya pula dari perniagaan kecil-kecillan dia tu. Tiada pekerjaan tetap. Sekejap bekerja dengan kakaknya, sekejap dengan adiknya, kadang ke Singapura bekerja dengan orang (membuat roti canai). Pernah membuka kedai sendiri tetapi perkara biasalah dalam perniagaan, banyak persaingan sehingga rakan saya ni terkena buatan orang. Dek kerana modal juga, rakan saya terpaksa menangguh-nangguh hasratnya untuk membina kembali perniagaannya. Kasihan juga saya melihatnya. Sekarang berhijrah ke Kuala Lumpur bekerja dengan abang iparnya di sebuah hotel.

Dalam perbualan saya tu, dia bercerita kepada saya yang dia terkedu juga sewaktu berbicara dengan ayah rakannya itu, maklumlah seorang usahawan, idea-ideanya memang bernas. Daripada apa yang diperkatakan oleh rakan saya itu, seingat saya, dalam perniagaan ni kita perlu cari idea-idea untuk berjaya, jika cara yang digunakan sekarang tidak membantu, cari kaedah lain, jika gagal juga, intai alternatif lain. Saya sangat bersetuju dengan apa yang dikatakan ayah rakan kepada rakan saya itu. Dalam sesuatu perniagaan tidak kira apa juga perniagaan, tidak boleh hanya menumpu kepada satu keaedah sahaja, perlu mencari kaedah-kaedah lain sekiranya kaedah yang digunakan tidak membantu. Dari situ lah bagaimana terbentuknya pemikiran yang kreatif.

Sebenarnya terlalu banyak teknik-teknik didalam dunia perniagaan ini. Sebagai contoh, pernah tak anda pergi ke supermarket-supermarlet yang besar dimana mereka mengadakan potongan harga besar-besaran? Tentu pernah bukan. Tetapi pernah tak kita terfikir bagaimana mereka mendapat keuntungan setelah mereka membuat potongan harga sebegitu? Kadang bukan sedikit potongan yang diberikan, ada yang sampai 80%! Ianya tentu tidak terfikir oleh kita sebagai pembeli. Tetapi itu adalah hasil daripada pemikiran kreatif pengusahanya. Mungkin mereka membuat begitu untuk satu jangka masa panjang.

Sewaktu saya berbual dengan sahabat saya itu juga, dia ada menyentuh tentang perniagaan hotel yang bakal menjadi tempat kerja barunya. Di dalam perbualan saya itu, dia ada menyentuh tentang hidangan "buffet" dimana pelanggan boleh mengambil seberapa banyak makanan yang mereka mahu dengan bayaran cuma RM10! Saya merasa hairan bagaimana hotel itu boleh melakukan begitu, tidak rugi kah? Menu-menu dihotel faham-faham je lah, bukan macam kedai kopi. Setelah diterangkan barulah saya faham dimana cara itu mampu memberikan keuntungan yang berganda kepada hotel tersebut dimana anggaran kos bagi sehidang makanan tidak sampai RM10. Saya berkata didalam hati memanglah begitu, jika tidak bagaimana untuk untung. Tetapi saya pasti pihak hotel ada strategi mereka.

Tidak kira apa juga perniagaan, strategi amat penting untuk menentukan kejayaan sesuatu perniagaan itu. Dan didalam perniagaan, percayalah, minda pasti akan berkembang dan seterusnya membentuk minda kreatif yang mana kadang idea mereka menjadi rahsia kejayaan mereka.

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks