Pemandu-pemandu, Sila ambil perhatian

Potong Q?
Semalam last day kerja shift malam setelah 4 malam terpaksa tidur sebelah mesin. Aisyeh!! Selama 4 malam berturut-turut tu lah hujan asyik mencurah sewaktu nak pergi kerja. Ish... Naik kereta tak apa lagi, menunggang yang masalahnya. Nak buat camner, nak save bajet :p

Jarak tempat kerja dari rumah lebih kurang 70KM yang merentasi 2 sempadan iaitu Penang dan juga Perak. Kemudahan lebuhraya digunakan sebaik-baiknya untuk kelancaran perjalanan. Tetapi apa yang telah membantutkan kelancaran tersebut adalah.......pemandu-pemandu Malaysia yang sangat "bertimbang rasa".

Semalam, sememangnya hujan agak lebat dan ditambah pula ada kerja-kerja membaik pulih jalan yang telah mengakibatkan jalan bertambah sesak. Dan disebabkan ketidaksabaran pemandu-pemandu ini, mereka telah menggunakan lorong motosikal  sebagai alternatif mereka untuk keluar dari kesesakan tersebut (bahasa famous dia -Potong Q). Bukan sahaja pemandu kereta, pemandu bas turut melakukan perbuatan yang sama. Saya sebagai penunggang motosikal agak marah juga dengan sikap tidak bertimbang rasa mereka ni. Tak terfikir ke perbuatan mereka tu akan membahayakan penunggang-penunggang motosikal lain yang turut menggunakan lebuhraya tersebut. Kesian la sikit kat kami yang kecil ni, dah la basah kuyup kena hujan, sukar pula untuk dilihat dalam keadaan hujan tu.... Kalau apa-apa jadi.....Siapa nak jawab?

So, artikel ni dituju khas untuk pemandu-pemandu Lebuhraya Utara Selatan Jawi-Juru dan untuk semua pemandu-pemandu di Malaysia amnya. Sila lah bertimbang rasa sewaktu memandu terutama pada hari hujan. Ye.

P/S: Nasihat untuk penunggang mtosikal juga, berhati-hati menunggang. Jangan merempit.
Kemalangan membabitkan penunggang motosikal.

Cara Letakkan Meta Tag Description dan Keyword didalam Setiap Blog Post Blogspot

Akhirnya apa yang dicari-cari telah ditemui. Fuh!! Penat juga la mencari menda alah ni... Artikel kali ni dituju khas untuk mereka yang menggunakan blogspot.com. Pernah tak korang semua cek korang nye Blog menggunakan SEO software? Tak kira lah apa-apa software, berbayar ke percuma ke yang mana waktu korang cek subdomain-subdomain atau blog post blog post korang tu dia beritahu "No Meta Description Found" atau "No Meta Keyword Found" atau seangkatan dengannya lah yang membawa maksud yang sama. Untuk Blogspot, Meta Description dan Meta Keyword hanya terdapat pada homepage sahaja iaitu yang terletak dibawah <head>

HomePage Meta Tags








yang mana Description atau Keyword tersebut hanyalah untuk Homepage sahaja, bukan untuk post atau artikel. Jadi Crawler atau Enjin Carian tidak dapat mencari keyword yang berada didalam post atau artikel korang. Jadi, bagaimana untuk meletakkan Meta Description dan Meta Keyword ni didalam setiap post supaya Crawler dapat merayap mencari keyword-keyword didalam post atau artikel anda?

Caranya:
1. Pergi ke edit HTML.
2. Tick Expand Widgets Template
3. Menggunakan fungsi find (Ctrl+F), cari kod ini

   <b:include data='blog' name='all-head-content'/>

4. Copy kod dibawah dan Paste kedalam NotePad seterusnya gantikan ayat yang dibold mengikut post anda

    <b:if cond='data:blog.url == "URL post atau artikel korang"'>
    <meta content='Description untuk post korang' name='description'/>
    <meta content='Keyword untuk post korang' name='keywords'/> </b:if>


5. Setelah siap, copy kod tersebut dan pastekan betul-betul dibawah kod ini.

    <b:include data='blog' name='all-head-content'/>

6. Preview dan sekiranya tiada error. Save.

Contoh kod saya

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
<b:if cond='data:blog.url == "http://amry85.blogspot.com/2010/11/blog-nimacam-bapa-ketam-mengajar-anak.html"'>
<meta content='Blog ni macam bapa ketam ajar anak ketam berjalan' name='description'/>
<meta content='Blog,SEO,Search Engine Optimization' name='keywords'/> </b:if>


Disebabkan ianya manual, anda perlu melakukan perkara yang sama terhadap post-post anda yang lain.


Sumber : http://bloggertemp.com

Blog ni.....Macam Bapa Ketam Mengajar Anak Ketam Berjalan?

Hadoyaiii...malasnya nak tulis niii... Kenapa? Why? Kiu? (Bahasa Hindustan da... :P)
Bukan malas sebenarnya tapi terlalu banyak sangat yang perlu di study, fening. (Betul ker? Hanya saya, aku diri ini dan Amry je yang tahu :P) Merepek la ni....

Ok. Zoom kat tajuk post kali ni. Amry's Blog, blog yang nak menunjuk pandai. Macam bapa ketam ngajar anak ketam berjalan. Dia sendiri pon tak betul jalannya, nak ajar anak dia berjalan. (Nak tahu macam mana ketam jalan, pergi tepi pantai :P Kenapa blog ni dikatakan blog yang menunjuk pandai? Refer post-post saya didalam ketegori SEO. Artikel yang dah sah-sah cerita pasal Search Engine Optimization. Walhal, blog ni sendiri tunggang langgang, tak tersenarai pon dalam enjin carian, ada hati nak ngajar bab SEO.

Sapa pula yang kata macam tu kat blog ni.... Tak der sapa pun. Tapi sebelum ada yang akan berkata macam tu, biar saya terangkan disini terlebih dahulu. Memang ler blog ni SEO kureng.... Penulisnya pun kureng, tapi apa yang saya tulis dalam post-post SEO tu adalah dari apa yang saya belajar dan rasa nak berkongsi. Kalau ianya berguna,maka bergunalah ia (suka ayat ni). Sesuai lah dengan moto blog ni "Pendedahan, Perkongsian, Perbincangan, Pendapat". Memanglah ramai yang lebih hebat dalam bab SEO ni, tapi ramai juga yang baru nak belajar, macam saya. So, sebab tu saya nak berkongsi.

Takut juga kalau-kalau ada yang kata saya ni nak menunjuk pandai. Jadi sebelum perkara tu berlaku, lebih baik saya jelaskan disini dulu.

p/s: Banyak lagi nak kena belajar SEO ni... Aduhaiii

Penipuan Internet - HMetro

Artikel ini tidak ada kena mengena dengan dunia Blog, tetapi kepada mereka yang menjalankan urusan jual beli menerusi Internet mungkin artikel ini perlu diambil perhatian. Maklumat daripada Hmetro 27 Nov ini mendedahkan akan sindiket penipuan urusan jual beli yang berpusat di luar negara. So sesaper yang menjual barangan di ebay ke, lelong ke, atau apa yang seangkatan dengannya (tak berape arif tentang web-web jualan ni) berhati-hati sekiranya anda menerima e-mail yang menyatakan mereka berminat akan barangan yang anda pasarkan....
Sekadar perkongsian.

Sumber: www.Hmetro.com.my

Kenapa Blog Korang Tak Der Pelawat?

Hahaha....tajuk macam ye je blog ni ramai pelawat :P wakaka... Tajuk main peranan dud. Tajuk kalau gempak sure orang akan tertanya-tanya apakah isi kandungan artikel tu. Sama la macam Adwords. Psikologi penting. Hehehe. Sebenarnya artikel ni tak der nak tembak blog siapa-siapa pun. Cuma dari pendapat, pandangan dan pemerhatian saya je la kot :P Tajuk artikel ni mungkin lebih sesuai "Kenapa Blog Saya Tak Ramai Pelawat?" :)

Dari pemerhatian saya la. Blog yang mempunyai ramai visitor atau pelawat ni mempunyai ciri-ciri dibawah.
1. SEO mantap.
2. Artikel yang menarik + bernas + logik
3. Berkonsepkan tutorial
4. Rajin Update blog atau artikel
5. Mempunyai hubungan "Siratulrahim" antara penulis dengan pembaca
6. Penulis tu encem/cun :P

1. SEO mantap.
Yang ni tak dapat disangkal lagi lah. Kalau satu-satu blog atau web tu mempunyai SEO yang mantap lagi power dan mesra SEO, sah-sah ramai pelawat. Walaupun web atau blog tu baru berusia setahun jagung atau hanya ada beberapa artikel yang pendek-pendek lagi ringkas tapi dek kerana berada pada page pertama enjin carian, InsyaAllah pelawat mencurah-curah.

2. Artikel yang menarik + bernas + logik
Ciri yang kedua ni pula walaupun SEO pada web atau satu-satu blog tu kurang memberansangkan, tapi dek kerana artikel dia menarik + bernas + logik, tak mustahil blog tersebut mempunyai pelawatnya yang tersendiri. Maksud pelawat tersendiri tu macam peminat la, contoh satu-satu blog tu bertemakan perniagaan dan artikelnya sememangnya mantap (mungkin dia usahawan yang berjaya yang teringin nak berblog), tak mustahil blog dia ramai pelawat. Tak kisah la tema apa pon, artikel menarik InsyaAllah ada pelawat. Tapi kena kerja keras sikit la promote blog tu. kan kan kan? :P

3. Berkonsepkan tutorial
Ciri ni leh tahan gak kalau nak dilihat pelawatnya. Sebab di Malaysia ni berapa ramai yang baru nak berjinak-jinak dengan blog dan perlu belajar? Tapi yang tak bestnya dengan blog yang bertutorial ni, kadang-kadang penulis copy paste je dari blog-blog orang lain tentang tutorial tu. Sebab nak dapatkan pelawat. Banyak sangat dah blog-blog tutorial ni :P. Tapi yang betul-betul pandai HTML/CSS tu memang respek la. Terang-terang tutorial tu dari idea dia. Ciri ni lebih kurang sama macam usahawan diatas tadi. Nak buat tutorial gak lah, agak-agak ok tak.. hahaha :P (gurau jer)

4. Rajin update Blog atau artikel
Yang ni salah satu ciri penting gak tuk mengekalkan pelawat. Blog yang rajin update pelawat tak kan bosan. Apa lagi kalau artikel blog tu mendidik ker, beri motivasi ke. Kalau sebulan sekali baru update, aduh, saya sendiri pun kalau follow blog tu tapi lama tak berupdate, tak der artikel baru, rasa malas nak masuk dah :P
(Ciri ni saya maksudkan lebih kepada pelawat setia, tapi kalau SEO mantap, tak berupdate pun rasa-rasa tetap ada pelawat...Hmmm...)

5. Mempunyai hubungan "Siratulrahim" antara penulis dengan pembaca
Apa yang dimaksudkan dengan "Siratulrahim" ni? Ciri ni lebih kepada blog yang mempunyai host sendiri, bukan yang percuma macam blog saya ni. hehe... Maksud saya "Siratulrahim" ni pembaca dapat mengikuti perkembangan satu-satu blog tu. Macam Feedburner dimana artikel terbaru akan dipos terus ke e-mail pembaca. So, walaupun pelawat tu sibuk tak sempat nak singgah ke blog, dia masih dapat mengikuti perkembangan blog tersebut. Jadi tak hilang pelawat (Yang ni siapa-siapa pun boleh buat walaupun guna blogspot atau wordpress, tapi syarat artikel kena menarik dan mempunyai pelawatnya tersendiri). Lagi satu, komen. Saya ada mengikuti beberapa blog yang mempunyai hosting tersendiri. Yang menariknya apabila komen saya dibalas, satu email akan sampai kepada saya memberitahu komen saya telah dibalas, kalau komen dibalas seronok, rasa macam kehadiran kita sebagai pelawat disambut dan komen kita dibaca. So kalau korang guna hosting sendiri, teramat rugi tak guna kelebihan ni :) (Bila la nak guna Hosting sendiri ni :P)

6. Penulis tu encem/cun :P
Yang ni....... Kalau penulis tu hemsem/cun ada ramai pelawat ker? Ish susah nak cakap juga ni. hehe.... Tapi cuba saya ubah hensem/cun kepada famous/tak famous si penulis blog tu :P. Ciri ni ciput je menyumbang kepada kehadiran pelawat sebenarnya kalau penulis tu hensem/cun. Tapi kalau Famous atau berpengaruh......macam blog ni, anwaribrahimblog.com sah ada pelawat. hm...(Tak der unsur politik kat sini erk... :p ) Caranya kalau korang rasa korang hensem/cun. Buka FB. Letak gambar korang yang hensem/cun tu besar-besar. cari member ramai-ramai (kalau hensem/cun, tak yah add, orang yang request. hehehe) pas tu gtau diorang korang ada buat blog. Sah-sah berduyun.... :P mana tahu boleh jadi teman sehidup semati yang bermula dari pengikut blog....muahahaha...

P/s: Sebenarnya banyak lagi faktor-faktor yang menyumbang pelawat ke blog ni. Yang saya tulis sekadar dalam kotak fikiran saya jer dan sekadar ingin berkongsi apa yang saya tahu.... Peaceeee... Nak study SEO

Hormatilah Tuan Punya Blog

Tiba-tiba rasa nak tulis artikel ni selepas mendapat komen daripada pelawat saya, Inspiron. Kepada Saudara Inspiron. Harap jangan ambil hati ye dengan artikel ni :)

Komen yang diberikan oleh Saudara Inspiron adalah didalam artikel "Pakcik Google Buat Perangai".

Apa yang saya nak sentuh kat sini adalah berkenaan link yang diberikan. Tak kisah kalau nak letak link kat dalam  komen, tapi biarlah kena cara. Saya pon buat bisness juga, cari duit dari internet juga. Tapi nak buat iklan atau promote link biarlah kena gayanya. Hormatilah tuan punya blog dan juga pembaca-pembaca yang lain. Komen yang dibuat tu dah macam pekena orang. Memang la tak buat orang sakit, tapi menyampah :) Nak letak link atau promote link biar jujur, direct beritahu link tu link apa kan senang :)

Jom Belajar SEO Free Edition!!!!

SEO In Practice by Dan Richmond
Mata ni rasa dah kuyu, dah rabun, dah juling asyik mengadap komputer. Yer lah, orang lain buat blog, ilmu SEO memang mantap. Macam saya, baru nak merangkak-rangkak bab SEO. So, kenalah berkorban masa sikit. kan kan kan....??? Balik kerja terus sambar komputer. Bangun tidur terus sambar komputer.

Dalam duk mencari-cari tutorial bab SEO ni, terjumpa satu web yang sangat sangat membantu didalam memantapkan ilmu SEO ni. Yang menarik, tutorial yang diberikan oleh Dan Richmond ini adalah langkah demi langkah daripada pemilihan Keywords sehinggalah menjadikan blog atau web mesra Search Engine. Dan ianya......PERCUMA!!! Mungkin dah ada yang tahu tentang Web ni. Tetapi kepada yang tak tahu, boleh la cuba. Mana tahu boleh jadi Master Of SEO ker. Kan. hehehe....

Ok, tak yah cakap panjang lebar, korang klik jer link dibawah tu. K.
"Jika ianya berguna, maka bergunalah lah ia" :p Youshhhhhh.....

Disimbah Asid Oleh Ahli Keluarga Sendiri

Azri, mangsa simbah asid

Tengah-tengah duk study bab SEO, tersiar rancangan Bersamamu di TV3. Seorang pemuda disimbah asid dimuka oleh ahli keluarga sendiri. Mangsa Azri Abdullah, 41. Pernah disiarkan di media-media cetak dan elektronik.

Kesian betul tengok keadaan Azri. Badan serta mukanya rosak akibat disimbah asid dan hampir buta kedua belah mata. Ada kalanya Azri menangis disebabkan tidak dapat menahan rasa sakit yang dialaminya. Apa dosa dia sehingga dia dihukum sebegitu? Yang lebih menyedihkan, dia diperlakukan oleh ahli keluarganya sendiri. Dimana letaknya sifat kemanusian mereka tu? Sedih. Sedangkan binatang pon tahu sayangkan anaknya sendiri, inikan pula kita manusia.

Mujur penderitaan Azri mendapat perhatian dari orang ramai dan juga pihak-pihak tertentu antaranya Pertubuhan Keselematan Sosial, Perkeso, UMNO, MCA, dan juga Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk meringankan penderitaan Azri yang memerlukan kos rawatan hampir RM40,000. Tabung khas juga telah diadakan bagi mendapatkan dana dari orang ramai.

Dalam pada itu, syabas dan tahniah kepada rakan-rakan Azri yang banyak membantu Azri Md Dori Osman 34, Shahrel Mohd. Ali 28 dan Shahrul Kamil Jamaluddin 41 didalam meneruskan kehidupannya.

Sekiranya anda bersimpati terhadap Azri dan ingin meringankan beban beliau, bolehlah menghulurkan bantuan anda ke akaun RHB 10702800602905 atau menghubungi rakan Azri, Shahrul Kamel di talian 012-5572130. Semoga bantuan anda dapat meringankan penderitaan Azri.

Kenali Bahasa SEO, Meta-Tag. Bahagian 2

Meta Tags
Bersambung dari post saya sebelum ini "Kenali Bahasa SEO, Meta-Tag. Bahagian 1". Pada post yang lalu saya ada terangkan apa itu Meta-Tag, pada post kali ini saya akan terangkan jenis Meta-Tag pula.


Dalam sesebuah Web atau Blog, 3 jenis Meta-Tag ini amat penting untuk meletakkan Web atau Blog didalam Search Engine atau Enjin Carian. 3 jenis Meta-Tag itu adalah :
1. Meta Title Tag
2. Meta Description Tag
3. Meta Keywords Tag
Ketiga-tiga Meta-Tag ini akan berada di awal phrase didalam Format HTML.


Meta Title Tag adalah Meta-Tag yang menceritakan apakah Title atau tajuk atau Head didalam sesebuah Web atau Blog itu. Format HTML untuk Meta Title Tag ini adalah
<title>Title/Tajuk/Head Blog</title>
Contoh Meta Title Tag untuk Blog saya adalah
<title>Amry's Blog</title>


Meta Description Tag pula adalah Sinopsis ringkas yang menceritakan tentang sesebuah Web atau Blog itu.
Format HTML untuk Meta Description Tag adalah
<meta content='Description/Sinopsis Blog' name='description'/>
Contoh Meta Description Tag untuk Blog saya adalah 
<meta content='Pendedahan|Perbincangan|Pendapat|Perkongsian' name='description'/>


Diantara ketiga-tiga jenis Meta-Tag ini, Meta Keywords Tag adalah Meta-Tag yang paling penting untuk meletakkan sesebuah Web atau Blog itu didalam enjin carian. Keywords adalah satu perkataan atau frasa yang boleh diletakkan didalam Title atau Description. Tetapi menjadi kewajipan untuk meletakkan Keyword didalam Body Teks Web atau Blog itu. Apabila Keywords yang dicari oleh seseorang itu didalam enjin dan Keywords tersebut ada didalam Web atau Blog anda, maka Web atau Blog tersebut akan tersenarai didalam enjin carian.
Format HTML untuk Keywords adalah
<meta content='Keywords' name='keywords'/>
Contoh Meta Keywords Tag saya
<meta content='Blog,Pendapat,Perkongsian.........' name='keywords'/>


Kenapa ketiga-tiga Meta-Tag ini penting dan perlu ada didalam Web atau Blog?
Didalam enjin carian, format yang ditunjukkan adalah dalam bentuk dibawah
<Title>
<Description/Teks Body>
<URL web/blog>
Apabila Keywords yang dicari terdapat didalam Title atau Description atau didalam Body Teks, maka Web atau Blog tersebut akan tersenarai didalam enjin carian.


Contoh. 
Abu ingin belajar mengenai Blog. Menggunakan Google, Abu menaip perkataan "Blog" didalam kotak search. Sekiranya Blog saya tersenarai didalam enjin carian Google, keputusan tersebut akan jadi seperti ini
Amry's Blog <------Title-Ada Keywords Blog
..meletakkan Web atau Blog didalam Search Engine atau Enjin Carian..<- Body Teks-Ada Keywords Blog
http://amry85.blogspot.com <------ URL Blog

Kenali Bahasa SEO, Meta-Tag. Bahagian 1

Meta-Tags
Segan rasanya nak buat artikel ni. Yer lah. Bukan pandai bab SEO pun, Blog pun masih sunyi. Jadi sebelum saya meneruskan penulisan saya kali ini, ingin saya tegaskan bahawa saya hanya ingin berkongsi apa yang saya tahu dan bukan ingin menunjuk pandai. Apa yang bakal saya tulis adalah dari apa yang telah saya pelajari.  Dan harus diingat, sekiranya anda adalah seorang pakar SEO dan membaca artikel saya ini, jangan memperlecehkan saya kerana...... masih ramai yang belum tahu apa itu Meta Tag. Sebelum seseorang itu bergelar pakar SEO, inilah perkara asas yang anda belajar dahulu. Betul? Jadi jangan perlecehkan perkara asas ini. Khas untuk Newbie macam saya yang tengah nak belajar.

Sebut sahaja SEO (Search Engine Optimization), Meta-Tag adalah salah satu elemen terpenting didalam meletakkan Web atau Blog anda didalam Enjin Carian (Search Engine). Meta-Tag ini kebiasaannya wajib berbentuk format HTML. Contoh format HTML adalah seperti ini:
HTML Format
Apakah Meta-Tag?
Bayangkan situasi dibawah:
Anda dari Perlis dan ingin pergi ke Johor. Masalahnya, anda tidak tahu jalan untuk ke Johor. Jadi, anda buka peta dan mencari jalan untuk menuju ke Johor seterusnya sewaktu memandu, anda mencari Sign-Board-Sign-Board yang menunjukkan arah atau nama jalan seperti yang tertera didalam peta yang akan membawa anda ke Johor.
Didalam situasi ini:
Peta adalah Enjin Carian (Google, Yahoo, MSN)
Anda adalah unit pencari. Didalam SEO dikenali sebagai Crawler.
Destinasi yang ingin dituju (Johor) adalah Keyword. Dan....
Sign-Board inilah Meta-Tag.
Jadi kesimpulannya.
Meta-Tag ini adalah laluan yang akan dilalui/dicari oleh Crawler untuk mencari Keyword yang sedang dicari oleh seseorang. Dan sekiranya Web atau Blog anda mempunyai Meta-Tag Keyword yang dicari, Web atau Blog anda akan tersenarai didalam Enjin Carian.
Diharap penerangan yang ringkas ini akan membantu anda mengenal apa itu Meta-Tag.


P/S: Perkongsian Newbie. Kepada yang lebih arif, sekiranya penjelasan saya ada salah silap, silalah betulkan diruangan komen.

Aku, Hidup Ku Dan....Dunia Blog

Aku,Hidup Ku Dan....Dunia Blog
Apa kaitannya saya, hidup saya dan dunia blog ni? Mungkin pada mereka yang baru mengenal dunia blog atau sekadar suka-suka berblog, blog ini tiada apa-apa. Tetapi bagi mereka yang serious, ketiga-tiga ini berhubung kait. Mungkin tidak keterlaluan jika saya katakan untuk menceburkan diri didalam dunia blog ini memerlukan satu perancangan yang baik. Sama seperti kehidupan, tanpa perancangan, hidup akan jadi haru biru. Betul?

Apa yang saya maksudkan dengan artikel saya ni? Masa.
Pada mereka yang baru mengenal dunia blog atau sekadar suka-suka berblog. Blog hanyalah menghadap komputer dan menulis apa-apa yang dia suka. Sebaliknya kepada mereka yang serious atau menggunakan blog sebagai satu alternatif untuk mencapai apa yang mereka inginkan, ianya lebih daripada itu. Bukan sekadar menulis artikel.

Terlalu banyak perkara yang perlu dilakukan untuk berjaya didalam dunia blog. Kepada yang baru mengenal blog, mungkin mereka perlu belajar bagaimana untuk membina blog, seterusnya bagaimana untuk menghasilkan artikel yang baik, bagaimana untuk menjadikan blog mereka mesra pelawat, bagaimana untuk mendapatkan pelawat, bagaimana memperkenalkan blog mereka kepada bloger-bloger yang lain,  bagaimana untuk menyenaraikan blog didalam enjin carian, bagaimana untuk membentuk kreadibiliti diri didalam dunia blog dan banyak lagi yang perlu diambil kira. Kesemua ini memerlukan kita memperuntukkan masa didalam dunia blog ini dan ianya memerlukan perancangan masa yang baik.

Seperti saya sendiri, di dalam seminggu, saya perlu membahagikan masa 24 jam saya untuk bekerja, keluarga, aktiviti sosial dan blog. 14 jam sudah termaktub didalam kerja. 6 jam untuk merehatkan badan (tidur). 4 jam yang berbaki itulah yang saya gunakan untuk blog saya. 4 jam itulah saya gunakan untuk mencari dan membuat artikel, belajar mengenainya, melawat blog-blog rakan disamping mencari input untuk blog saya dan belajar mengenai SEO. Rasanya tidak cukup 4 jam yang diperuntukkan. Kadang-kadang terbabas juga.

Sebelum saya menulis artikel ni, saya baru mendapat idea berhubung perancangan masa saya ni. Dalam tempoh 4 hari saya bekerja yang telah memakan waktu 14 jam dan hanya tinggal 4 jam untuk saya dan dunia blog. Idea saya, dalam tempoh saya bekerja 14 jam tu, saya akan mencari idea untuk blog saya. Jadi 4 jam itu tidak akan terbazir lagi dengan pencarian idea. Jika berkesempatan didalam 4 jam itu, saya akan melawat blog-blog rakan untuk memperkenalkan lagi blog saya ni dan mendapatkan pelawat. Pada hari bercuti, saya akan memperkemaskan blog dan belajar teknik-teknik SEO. Itulah perancangan saya. Perancangan anda?

P/S: Belum kahwin, dah kawin kena bahagi masa untuk anak bini pula...hohoho

Kenapa Saya Bertukar Alamat?

Commentluv

Haduyai....
No choice!! Terpaksa bertukar alamat. Maaf kepada semua pelawat-pelawat terutama kepada pelawat setia saya Saudara Radzuan. Terima kasih diucapkan kepada Saudara Radzuan.

Punca utama saya berpindah adalah disebabkan komen layout saya yang saya rasakan amat-amat tidak sesuai. Masalah berpunca apabila saya menggunakan komen widget commentluv yang saya lihat cun pada blog-blog orang lain. Dipasang pada blog saya, lain la plak jadinya. Serabut. Rupanya widget tersebut lebih sesuai dipasang pada blog Wordpress.

Yang lebih memburukkan keadaan, pelawat yang memberikan komen tidak dapat ditrace kembali link mereka, sebaliknya hanya akan dibawa ke web commentluv. Disitu saya rasa sesuatu yang amat merugikan pelawat terutama apabila mereka memberi komen. Kalau pelawat dah rasa rugi, pelawat pon malas la nak bertandang kan. Walaupon pada hakikatnya Commentluv ni memberikan effect yang baik dari sudut SEO.

Lagi kelemahan widget commentluv pada blog saya ni, hanya mereka yang berdaftar di commentluv sahaja yang akan diumum sebagai Top Commentator saya, komen yang diberikan juga agak mengelirukan apabila diletakkan diruangan Recent Comment.

Saya telah mencuba mengekalkan alamat lama saya dengan membuang widget Commentluv tersebut tetapi tidak berhasil yang mana saya terpaksa membuka alamat baru yang belum didaftarkan didalam Commentluv.

Diharap selepas ini tiada lagi masalah pada bahagian komen saya dan..... Sila lah berikan komen... ye :)

Tutorial Membina Banner Seperti Golongan Professional - Percuma

Kita semua tahu, Banner memainkan peranan penting didalam penyedian Web Header atau Blog Header dimana ianya dapat menarik perhatian seseorang itu untuk melawat Web atau Blog kita. Yang lebih penting Header dapat menunjukkan tahap keprofessional atau kematangan dan juga kekreativian seseorang itu.

Terdapat banyak software-software yang boleh didapati diluar sana untuk kita membina banner atau grafik. Salah satunya Adobe Photoshop. Software-software ini juga ada yang berbayar ada juga yang percuma. Disini saya ada terjumpa satu Web yang menyediakan servis membina atau mengedit gambar dan ianya adalah percuma. www.pixlr.com Apa yang lebih menarik dengan www.pixlr.com ini, ianya mempunyai pelbagai fungsi atau function yang membolehkan anda membina banner atau gambar anda seperti golongan professional!! Yang lebih lebih lebih menariknya dengan www.pixlr.com ini, terdapat juga tutorial bervideo disediakan. Jadi kepada anda yang baru belajar cara membina atau mengedit gambar dan ingin menjimatkan wang. Pixlr .com sangat-sangat membantu.

Dibawah merupakan salah satu contoh banner yang telah saya siapkan dari www.pixlr.com ini. (Buat sambil lewa jer :) )


Enjoy k!!

Bantulah Puan Haryati

Info saya dapat menerusi email saya. Blog seorang ibu tunggal yang kurang bernasib baik yang memerlukan bantuan kita semua. Seorang ibu tunggal yang memerlukan kos rawatan yang tinggi akibat penyakit yang dihidapi. Lebih malang apabila beliau telah ditinggalkan suami. Ikuti kisah beliau dan diharap saudara-saudara dan saudari-saudari dapat membantu ibu tunggal ini. Blog Puan Haryati http://haryanicollection.portalusahawan.com

Secubit Rasa
Simpati juga saya melihat keadaan Puan Haryati ini yang bagai sudah jatuh ditimpa tangga. Bayangkan jika kita berada ditempat beliau, sanggupkah kita meneruskan hidup? Sukar rasanya. Sedangkan jika kita yang normal ini pon hilang tempat bergantung dah kelam kabut jadinya.

Apa yang membuatkan saya lebih mengagumi Puan Haryati ini adalah ketabahannya. Dalam keadaannya yang serba kekurangan dan daya upaya yang amat terbatas, beliau masih mampu meneruskan kehidupan. Meneruskan kehidupan yang bukan sekadar meminta-minta tetapi adalah dari hasil titik peluhnya sendiri. Disini fikiran saya menjurus kepada mereka yang bergelar "beggar" (Pem***a S*****h). Memanglah mudah untuk kita mengkritik mereka (beggar) kerana kita cukup sifat. Dan mereka terpaksa menadah tangan di tepi jalan kerana tiada pilihan. Tetapi sebolehnya elakkan lah carrier sebegitu. Dapatkanlah sesuatu hasil dari titik peluh sendiri.

Ditempat saya sendiri ada seorang pakcik yang buta matanya. Bagaimana dia meneruskan kehidupannya dalam keadaannya yang serba kekurangan itu? Dia tidak meminta sedekah tetapi....menjual tisu di pasar-pasar malam. Bukankah itu lebih mulia dari meminta? Saya juga pernah terserempak dengan mereka yang senasib dengan pakcik itu, juga senasib dengan Puan Haryati. Mereka tidak 100% meminta sebaliknya mendendangkan lagu atau alunan ayat-ayat suci Al-Quran dikhayalak ramai. Sekurang-kurangnya hasil yang mereka dapat itu adalah dari hasil titik peluh mereka.

Ramai lagi mereka-mereka yang kurang bernasib baik diluar sana yang mengikut jejak Puan Haryati dan Pakcik yang buta tadi, cuma kita kurang membuka mata dan memberi perhatian. Apa yang menyedihkan, ada segelintir masyarakat yang menghina mereka yang kurang bernasib baik ni. Sepatutnya kita membantu mereka meringankan beban mereka. Ingat, mereka tidak bernasib baik seperti mana kita yang normal ini.

Disini saya tidak bermaksud memandang hina mereka yang bergelar "beggar" ni, cuma ingin menunjukkan betapa tabahnya mereka yang kurang bernasib baik ini meneruskan kehidupan mereka hasil dari titik peluh mereka sendiri.

Semoga Puan Haryati dan mereka-mereka yang kurang bernasib baik diluar sana tabah meneruskan kehidupan mereka. Akhir kata, sila lah ziarah (blog) Puan Haryati http://haryanicollection.portalusahawan.com dan bantulah seadanya.
Hari ini hari dia, esok lusa siapa tahu hari kita pula.

Lakukan Sesuatu Biarlah Atas Dasar Minat Dan Kesungguhan


Hari berganti Minggu, Minggu berganti Bulan, Bulan berganti Tahun. Hari ni hampir 5 tahun saya memegang jawatan "Makan Gaji" dan hampir 5 tahun juga saya bergelumang dengan Dunia Online ini. Apa yang saya dapat? Dengan jawatan "Makan Gaji" saya mendapat duit poket dan pengalaman. Dalam Dunia Online pula saya mendapat sedikit duit poket dan juga ilmu. Apa beza kedua-dua bidang ini? Satu bidang saya minat dan satu bidang lagi saya tidak minat. Terang-terang "Makan Gaji" saya tak minat :p

Memanglah kalau ditanya kepada sesiapa pon, mereka juga tidak minat untuk "Makan Gaji", kalau boleh nak buka perniagaan sendiri yang 100% keuntungan milik mereka, kalau boleh nak duduk kat rumah goyang kaki, tapi duit masuk dalam akaun. Tetapi atas dasar "Terpaksa", mereka dan saya "Terpaksa" meminati bidang "Makan Gaji" ni.

Apa sebenarnya yang saya ingin sampaikan disini. Percayakah anda jika saya katakan "Sesuatu perkara atau pekerjaan itu jika dilakukan dengan minat dan kesungguhan, ianya akan memberikan suatu kepuasan atau kegembiraan kepada seseorang itu dan seterusnya memberikan hasil kerja yang baik"? Inilah apa yang saya lalui. (Jangan membuat apa-apa andaian terlebih dahulu, teruskan pembacaan anda)

Minat.... memanglah kerja merupakan punca pendapatan kepada kita semua. Tetapi biarlah kerja yang dilakukan itu disertai dengan minat yang seterusnya menyumbang kepada kesungguhan dan memberikan hasil yang baik. Apa yang saya alami dengan memegang jawatan "Makan Gaji" adalah..... saya melakukan kerja dalam keterpaksaan... tiada minat. Bukan tidak minat untuk "Makan Gaji", tetapi tidak minat kepada bidang tersebut. Hasilnya... saya bukanlah seorang pekerja yang baik di institusi saya dan seringkali memberi masalah kepada Team Work saya. Mengapa saya tidak dapat memupuk rasa minat tersebut setelah hampir 5 tahun memegang jawatan"Makan Gaji". Mungkin kita semua pernah mendengar ungkapan ini "Minat tidak boleh dipaksa".

Skop pekerjaan saya adalah didalam bidang teknikal atau lebih tepat saya adalah seorang Juruteknik disebuah kilang yang memerlukan kemahiran membaiki mesin.
Jika tidak minat mengapa memilih pekerjaan ini? Kerana saya hanya ada kelulusan didalam bidang ini.
Mengapa memilih bidang ini? DIPAKSA. Ya, saya dipaksa!!
Sewaktu di Sekolah Menengah, saya adalah pelajar jurusan perakuanan dan sewaktu SPM saya mendapat keputusan yang agak baik sehingga ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran ke Matrikulasi. Atas alasan peribadi, saya terpaksa menolak tawaran tersebut kerana DIPAKSA untuk mengambil jurusan teknikal. Kerana DIPAKSA, saya langsung tidak dapat menerima jurusan tersebut.
Hasilnya..... Saya bukanlah seorang pekerja yang baik di institusi saya dan selama 5 tahun saya langsung tidak tahu berkenaan teknikal!! Seorang pelajar jurusan perakaunan, yang bermain dengan buku, tiba-tiba terpaksa mengadap mesin!! Bagimana jika anda berada ditempat saya?

Bagaimana pula dengan pekerjaan yang saya minat iaitu Dunia Online dan juga Perniagaan Online? Syukur Alhamdulillah, saya telah menemui satu bidang yang saya minat dan serasi dengan jiwa saya. Sekarang mari kita lihat apa yang saya capai dengan melakukan pekerjaan yang saya minat. Selama hampir 5 tahun dalam Dunia Online dan Perniagaan Online.
Dari tidak tahu bagaimana untuk membina blog, saya sudah tahu bagaimana untuk membina blog walaupun tidak sebagus mereka diluar sana.
Dari tidak tahu membina web, saya sudah tahu caranya.
Dari tidak tahu membina Email Marketing yang merupakan senjata dalam Perniagaan Online, sekarang saya sudah tahu.
Dari tidak tahu membina Ebook, sekarang saya sudah tahu.
Dari tidak tahu menjalankan perniagaan di dalam internet, kini saya sudah tahu.

Sekarang anda lihat, dengan melakukan sesuatu pekerjaan itu atas dasar minat dan kesungguhan, inilah hasilnya dan kesemua ini saya peroleh tanpa sebarang gulungan Ijajah dan bantuan sesiapa. Berbeza dengan pencapaian saya didalam bidang yang lagi satu dengan tempoh yang sama. Kuncinya.... Minat dan Kesungguhan. Oleh itu, nasihat saya lakukanlah sesuatu itu atas dasar minat dan kesungguhan untuk berjaya.

P/S : Artikel ini ditulis bukanlah atas tujuan untuk memuji diri sendiri atau memperagakan apa yang telah saya kecapi kerana tiada apa yang boleh saya banggakan dengan diri saya. Hanya sekadar perkongsian. Yang baik jadikan teladan, yang mana tidak jadikanlah sempadan.

Meriahkan Content Email Anda Dengan Mad Mimi

Mad Mimi Email Marketing

Mad Mimi
? Apakah objek tersebut...huhu....
Hari ni, rasa ringan jari pulak nak tulis artikel ni. Anda semua tentu tahu apakah itu E-mail bukan? Kalau dah tahu tekan keyboard komputer tu, tak tau apa itu E-mail tak tahu nak cakap lah. huhu... Makcik era 70-an sekarang pon tahu apa itu E-mail :p

Semua orang tahu E-mail merupakan satu medium komunikasi yang telah lama wujud dalam dunia maya ni. Dengan E-mail, sesuatu maklumat itu dapat disampaikan ke seluruh dunia dengan hanya 1 klik! Tidak kisahlah anda orang perseorangan atau terlibat dengan urusan-urusan rasmi, E-mail memainkan peranan yang amat penting. Terlalu banyak servis-servis E-mail yang disediakan untuk anda seperti Yahoo!! dan Google..

Kalau kita lihat kandungan E-mail, ianya adalah berbentuk hitam putih bukan dan tidak dapat expose gambar dalam kandungan E-mail tersebut (kena buat attachment). Jadi untuk memeriahkan kandungan E-mail yang ingin anda hantar, Mad mimi dapat membantu dimana dengan Mad mimi ini anda dapat expose gambar dalam kandungan E-mail anda, boleh letak colour background dan yang best, anda boleh trace E-mail yang telah anda hantar samada penerima telah membuka E-mail anda atau belum (penting ni).
















Mad Mimi ni ada pakej-pakej dia. Ada yang free dan ada juga yang berbayar yang mana ianya bergantung kepada bilangan penerima E-mail. Yang free anda hanya boleh menyimpan 100 contact sahaja.














Mad Mimi ini juga mempunyai beberapa feature yang menarik. Antaranya

Web Form







Drip Campaigne





Social Link






RSS To E-mail






Affiliate






Google Analytics







Multi User







Custom Domain






Mailer API







E-mail atau Autoresponder penting....
Nak pastikan Subcriber membuka E-mail, dengan meletakkan Title yang gempak....

Untuk mengexpressikan lagi diri anda dengan E-mail....Create lah content yang menarik.

Contoh E-mail saya























Berminat? Klik sini
Mad Mimi Email Marketing

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks