Cara Letakkan Meta Tag Description dan Keyword didalam Setiap Blog Post Blogspot

Akhirnya apa yang dicari-cari telah ditemui. Fuh!! Penat juga la mencari menda alah ni... Artikel kali ni dituju khas untuk mereka yang menggunakan blogspot.com. Pernah tak korang semua cek korang nye Blog menggunakan SEO software? Tak kira lah apa-apa software, berbayar ke percuma ke yang mana waktu korang cek subdomain-subdomain atau blog post blog post korang tu dia beritahu "No Meta Description Found" atau "No Meta Keyword Found" atau seangkatan dengannya lah yang membawa maksud yang sama. Untuk Blogspot, Meta Description dan Meta Keyword hanya terdapat pada homepage sahaja iaitu yang terletak dibawah <head>

HomePage Meta Tags








yang mana Description atau Keyword tersebut hanyalah untuk Homepage sahaja, bukan untuk post atau artikel. Jadi Crawler atau Enjin Carian tidak dapat mencari keyword yang berada didalam post atau artikel korang. Jadi, bagaimana untuk meletakkan Meta Description dan Meta Keyword ni didalam setiap post supaya Crawler dapat merayap mencari keyword-keyword didalam post atau artikel anda?

Caranya:
1. Pergi ke edit HTML.
2. Tick Expand Widgets Template
3. Menggunakan fungsi find (Ctrl+F), cari kod ini

   <b:include data='blog' name='all-head-content'/>

4. Copy kod dibawah dan Paste kedalam NotePad seterusnya gantikan ayat yang dibold mengikut post anda

    <b:if cond='data:blog.url == "URL post atau artikel korang"'>
    <meta content='Description untuk post korang' name='description'/>
    <meta content='Keyword untuk post korang' name='keywords'/> </b:if>


5. Setelah siap, copy kod tersebut dan pastekan betul-betul dibawah kod ini.

    <b:include data='blog' name='all-head-content'/>

6. Preview dan sekiranya tiada error. Save.

Contoh kod saya

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
<b:if cond='data:blog.url == "http://amry85.blogspot.com/2010/11/blog-nimacam-bapa-ketam-mengajar-anak.html"'>
<meta content='Blog ni macam bapa ketam ajar anak ketam berjalan' name='description'/>
<meta content='Blog,SEO,Search Engine Optimization' name='keywords'/> </b:if>


Disebabkan ianya manual, anda perlu melakukan perkara yang sama terhadap post-post anda yang lain.


Sumber : http://bloggertemp.com

11 comments:

  1. ape sengal lu ni..
    suruh copy paste tapi lu disable highlight..
    baek tak payah buat tutorial..

    ReplyDelete
  2. Ops...Sorry sahabat...tengah adjust template ni. Dah Ok..

    ReplyDelete
  3. buat ni setiap post ke..blogger tak ban ke account kita buat cara ni...

    ReplyDelete
  4. @faizEh. nak ban kenapa pulak. tak der lah. ini salah satu teknik SEO. bukan buat salah. akunyer blog ok jer sampai sekarang. tak kena blog lah.
    buat hanya pada entry2 manrik jer atau entry yang sedang dicari orang dalam google, yahoo, bing atau sebagainya

    ReplyDelete
  5. sorry..bley tanye lagi tak...keyword tu kalau takde dalam content posting boleh ke letak..

    ReplyDelete
  6. cam blog sy nie ok x sifu?
    sape2 bagi la komen skit pe yg patut utk sy yg baru nak blaja nie..tq
    http://scaniaz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. @ScaZaYOYOYOYOYOY...jangan panggil sifu der...bukan tau apa-apa pon ni...hehe

    ReplyDelete
  8. adehh.. jdi tiap2 kali buat entri baru, kena buat benda ni..
    pehhh, mau bederet nanti..
    xdak yg skaligus ke.. huhu..

    ReplyDelete
  9. cam blog sy nie ok x sifu?
    sape2 bagi la komen skit pe yg patut utk sy yg baru nak blaja nie..tq
    http://funtaztixxx.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. kalau masukkan sekali contoh lagi senang nak phm kot... :)

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks