IFrame Abuse - Cara Detect Dan Cara Atasi


lalalalalalalalalal.....Ok Ok.. Aku terlambat buat entry ni.... Aku rasa ramai yang dah tahu pasal "kebijaksanaan" sesetengah blogger ni dalam kerja cilok mencilok (mencuri derr) pelawat ni kan. So kira entry aku ni dah tak panas la kan. Kire apa aku panas ker tak. Aku rasa aku nak buat, aku buat la. Wakakakakakaka.....

Blog pertama yang aku jumpa tentang pembongkaran iFrame ni adalah di dalam blog HatiTupai. Memang berani der sahabat aku ni mendedahkan aktiviti yang tidak sihat ni, sehingga dia langsung dicaci maki oleh sesetengah pihak yang tidak bertanggung jawab ni. Tak per, aku akan terus sokong ko Tupai. Dun Wurry k. Wei, kalau dia tak dedahkan pasal benda ni, fuh!! memang goyang kaki la sesetengah blogger yang mangkaq kat luar tu mencuri traffik dari blog orang lain. 

Teknik iFrame ni lebih dahsyat der dari kes penipuan di Shoutbox yang pernah menjadi bualan satu ketika dulu :P Sebabnyer.... Dengan teknik iFrame ni, Si penyamun tu tak perlu buat apa-apa dah. Dengan hanya menyuruh orang lain menampalkan banner mereka (si penyamun) pada banner rakan lain tu (banner exchange) secara automatik semua pelawat dari blog si rakan tu akan turut dirasai oleh si blog penyamun ni. Maksudnya statistik bilangan pengunjung ke blog si penyamun ni akan meningkat walaupon tiada traffik langsung yang masuk ke blognya. Kalau 1 blog 100 pelawat... Si penyamun dah dapat 100 pelawat sambil goyang kaki. Kalau dia buat kat 10 blog? Lu olang kila sendili la ho. Wa talak pandai kila-kila :p

Korang tak paham lagi iFrame ni. Tak per, aku sajer tak nak terang lebih sebab aku tak pandai nak terang pon. hahaha... Nak lebih detail. Korang boleh g ke blog sahabat aku tu. HatiTupai. k. Thanx to Tupai. Tarbaek la. Jasa mu kan dikenang sahabat :)

Dalam blog HatiTupai tu, dia ada gtau juga cara nak detect iFrame ni. Tapi cara yang diberikan adalah manual iaitu melalui page resource. Cara yang aku nak kongsi ngan korang ni pula adalah secara Auto. Tak sampai 5 saat korang cek blog korang, korang dah boleh tahu kalau-kalau ada iFrame yang tersorok ni dan mencuri pelawat dari blog korang. Aku tak nak sebut dari mana korang boleh cek cara tu sebab aku nak kasi kredit kat tuan blog tu. Korang g tengok kat sini k. Thanx to Papabear for sharing. Nice!!

Blog aku tak der iFrame tu. Tak pernah lagi la buat banner exchange ni. Lagipon kalau ada, buang masa jer. Blog aku ni traffik ciput jer pon. Muahahahaha

P/S : Bijak tak bertempat macam ni laaaaa...... Cuba la create idea yang kreatif tu yang dapat memberi kebaikan pada orang lain.... Please la weiiiii..... Jangan jadi marang kerapu marang kepunden marang sekeppar boleh??!! Bikin panassssss jer.

46 comments:

  1. Blog saya sudah jadi mangsa kepada widget yang ada iFrame sebelum inie...

    Papa Bear, Apan & Megatlah antara blogger yang menegur bahawa blog saya terlalu berat untuk loading.

    Setelah membuang beberapa widget yang saya suspek, maka blog saya kembali browse secara lancar..antara widget yang di buang itu ada berkaitan dengan iFrame.

    Thanks kepada sahabat & sobat blogger yang prihatin.

    Saya akan membuat entri mengenai incident yang berlaku kelak...

    7 orang terkaya di Malaysia

    ReplyDelete
  2. macam2 manusia ni..
    selagi boleh tipu, dia nak tipu..
    thanks for the entry..

    ReplyDelete
  3. grrr...

    tak boleh ke kite nak berblog dgn aman damai??

    ReplyDelete
  4. Salam.
    Ini adalah antara salah satu sebab sekarang kenapa link exchange tiada value tinggi bagi Google.

    ReplyDelete
  5. thanks bro ntuk entry nie..bergune ntuk blog aku nie

    ReplyDelete
  6. nice entri bro..thanks 4 sharing:)

    ReplyDelete
  7. thanks sebab dah mentioned post saya kat sini.lebih banyak kita share lebih ramai orang tau dan lebih baik untuk semua orang :)

    ReplyDelete
  8. salam..
    saya dari awal dah sangka ada yang tak kena
    dengan backlinks tu..bila mana sekejap je kredit
    BB maxis saya habis..rupanya di curi bila loading
    blog sendiri secara tak langsung loading blog di
    punya angkara..

    ReplyDelete
  9. Saya dah periksa blog bersih dari anasir iframe. Risau juga main letak tanpa sedar

    ReplyDelete
  10. Fuh! Nsb baek blog aku bersih dari anasir2 jahat ni. Hehe. Tp x tau la plak kalo org laen duk check, ade plak nama aku timbul duk ckp aku iframe diorng nya web lak. Aduyai. naya aku nnt. Hopefully xde la berlaku kat aku...

    ReplyDelete
  11. td ada baca blog ch@wi..die bg email kt nuff tnya iframe..nuff jawab iframe adalah salah disisi undang2 nuff..jika didapati sila report nuffnangs..huhu

    ReplyDelete
  12. patutla ada kekecohan sedikit berlaku.. bahaya gak nih... kena check blog2 aku yang lain.. hurm...

    ReplyDelete
  13. adoi bahasa mana plk tu ko pakai..mau terbelit lidah den menyobotnya...

    ReplyDelete
  14. sukanya orang buat macam ni...cam malas nak berusaha jer..kan..

    amik kayu moh empuk dia ramai2 heeee..

    ReplyDelete
  15. baru aku paham pasal iframe ni...

    ReplyDelete
  16. uhuhu.. kang ada mengamuk kat blog hg plak amry.. aku dah kene.. terasa geng "penggiat2 iframe" tuh hehe..

    owh ada cara auto.. aku br nk test.. meh ramai2 cuba check blog kawan2 meh.. ahaha >:)

    erm.. tulah, org kita bijak tak bertempat.. mmg alasan depa "untuk berkongsi trafik", tapi kalau lama2 camni alamat takde sapa lg nk blogwalking dan baca penulisan member2 lah, just bukak blog sendiri utk jadi 'user online' utk terima trafik byk.. tak best la camni

    Meh komen meh : Perjalanan Yang Tidak Direstui

    ReplyDelete
  17. semua nk senng je....

    kembali kepada tujuan asal berbelog... kita nk kongsi sesuatu pembacaan bukan nak buat kacau..ngehhhhh

    ReplyDelete
  18. @Miecyberooo...yer ker...kalau ikutkan tak perlu buang widget tu, cuma edit script dia jer...rasanya lah :)

    suka suka jer diorang ni tak curi traffik erk. aduhaii

    ReplyDelete
  19. @padlieitu lah pasal, lepas ni apa pula lah teknik yang akan dilakukan erk? benda-benda macam ni cukup pandai diorang tu

    ReplyDelete
  20. @aliensusah nak baca perangai manusia ni. luar nampak baik, tapi dalam belum tentu..benda ni kalau dah terkantoi habisla

    ReplyDelete
  21. @Sabahan Bloggers Clubsalam.
    oo...baru saya teringat ya google ada buat term baru untuk enjin carian mereka. yang buat link exchange ni akan diband.dari blog mana saya baca lupa plak saya..Ada logik juga langkah google ni erk. Hmm

    ReplyDelete
  22. @archenicsama2.err...saya tak dapat nak masuk ke blog awak la...

    ReplyDelete
  23. @Zulsama bro...Tak ada apa. aku just berkongsi apa yang kawan lain kongsi. hehe

    ReplyDelete
  24. @papabearBetul papabear...mungkin yang masuk ke blog saya ni tak pernah ke blog papabear. Sebab tu saya mentioned kat sini. Sama-sama kita kongsi. Thanx papabear.

    ReplyDelete
  25. @zulkbosalam bang Zul...rasanya ini bukan masalah backlink kot. Rasanya sebab script tu. Saya pon tak baper arif. Tapi rasanya diorang curi dengan memasukkan link blog mereka ke dalam blog kita melalui script HTML tu tapi kita tak nampak/tak tahu.

    Pas ni kena cek dulu lah kalau nak buat banner exchange. Mmemang laknat la sapa yang buat kerja ni

    ReplyDelete
  26. @akubiomedtak pasti samaada benda ni boleh diletak hanya apabia kita letak atau blogger tu boleh buat sendiri. Rasanya bila kita yang masukkan banner tu baru menjadi kerja mencuri ni.

    ReplyDelete
  27. @Fir Ikhwan Affandikalau kita tak buat banner, tak ader la kot. sebab script banner tu kita yang buat. dan kita jer yang tahu. TAK ADA ALASAN KALAU ADA ORANG LAIN NAK NAYA KO BRO. bEH BAIK DIORANG LETAK NAMA BLOG KDIORANG. HEHE

    ReplyDelete
  28. @atieLANGSUNG KENA BAND LA KAAU YANG BUAT TU ERK....tamak sangat... :P

    ReplyDelete
  29. @Zikblog ko kalau ada yang buat cam tu...kenyang juga la penyamun tu brooo...huhuhuhu..traffik melimpah ruahh :)

    ReplyDelete
  30. @surihahaha...tu bahasa mambang. wakakaka

    bukan macam malas dah suri, tapi memang malas pon. kerja nak senang jer...huhu..

    Nak hempuk diorang ?? diorang ni bukan tau takut suri...Selagi boleh buat, selagi tu lah diorang buat. macam pejuang kemerdekaan la plak. hahahahaha

    ReplyDelete
  31. @HAZWAN17Aku pon baru tahu bro...malas nak selidik2 benda alah ni.. tapi ada orang tu selidik sebab nak buat benda lahanat ni.Huh!Seb baik ada yang reveal. padan muka diorang. haha

    ReplyDelete
  32. @Tupai KaranApa yang perlu aku buat jika ada yang ngamuk kat blog aku. hahahaha...Dah buat salah. buat bising pula erk. hempuk pale baru tahu. kesi mereng sikit.

    Thanx tupai ko reveal benda ni. Padan muka diorang yang terlajak "bijaksana" tu. senang jer nak curi traffik orang. Geram dowh...

    benda tak fikir panjang macam tu lah Tupai. benda-benda macam ni kejap jer laa...kang kantoi gakk

    ReplyDelete
  33. @azanaitulah zana...diorang ni bukan tak kembali kepada tujuan asal, kembali jer, tapi tujuan asal diorang nak kaut duit semata-mata.... Tu yang jadi macam tu tu..

    ReplyDelete
  34. aku mmg x suka la benda2 cmni..lg baik blogwalking sambil mengeratkan hubungan sesama blogger...x kire la die perlu amik masa untuk naik.yang penting kita puas..main cilok2 ni x berapa syok..

    ReplyDelete
  35. saya ingin berblogging secara aman..heheh

    ReplyDelete
  36. salam sabtu..
    kcwa benar tahu ada org cam ni...huuu agaknya mau ckp apa org yg peten bgni..rasa mau peking dem amsuk dlm kotak plk ..than htk kat amerika naik cargo..boat hiii

    ReplyDelete
  37. sahabat dah pon ke blog sana..siap tingglkn komen setak dua hiii

    ReplyDelete
  38. @azizan4444itu kepada mereka yang benar-benar paham maksud berblogging bro. orang macam diorang tu aku tak rasa diorang fikir macam bro fikir tu

    ReplyDelete
  39. @suriHmm...molek juga cadangan suri tu. hehehehe.....

    Thanx suri kerana melawat blog sahabat-sahabat saya tu. sahabat saya, sahabat kita juga kan :)

    ReplyDelete
  40. Pernah jugak sebelum ni letak widget yang diorang bagi, pastu beratnya memang x hingat sampaikan ada 1 masa langsung xleh buka..hu3

    ReplyDelete
  41. @deCrewzAku setakat ni tak pernah lagi la tukar2 banner Jai..bukan tak nak, tapi aku sendiri tak da banner.
    ink exchange pon tak berapa nak buat aku, nak buat banner exchange. huhu

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks