Magnet Untuk Upkan Traffik Blog Korang

Gilor la aku update entry ni kul 3 pagi... Hantu blog tul aku ni. wakaka... (Baru balik lepak ngan member kat kedai makan dier :P )

Aku rasa ramai yang tahu atau sedar akan perkara ni.... Atau tak ramai.... Lantak ler. Tapi sememangnya benda yang aku nak cerita ni mungkin boleh upkan traffik sebanyak 1% ke blog korang. Sikit gile :P 
Tajuk entry. Sedar atau tidak tajuk entry sememangnya mampu untuk dijadikan magnet untuk menarik traffik ke blog korang. Tajuk entry ni aku bahagi kan kepada 2 skop la erk. 1 skop dari segi Onpage Optimization (SEO), satu lagi dari segi Offpage Optimization. Aku tak nak citer apa itu Onpage apa itu Offpage disini kay. Kalau aku cerita, berjela juga la aku mencarut karang. hahahaha

OnPage Optimization
Aku ngaku awal-awal la aku bukan pakar dalam bidang SEO. Tapi dari segi Onpage ni, tajuk akan memberi traffik dengan memasukkan keyword kedalam tajuk entry tu. Lagi satu tajuk entry jangan terlalu panjang. Mengikut spec yang dibuat oleh pakcik Google. Jumlah maksimum perkataan untuk tajuk adalah 60 perkataan sahaja termasuk space. Jika tajuk terlalu panjang, Google akan senaraikan 60 perkataan sahaja. So kurang SEO friendly disitu. Contoh tajuk : Pak Meon Nak Kahwin Lagi Satu Dengan Janda Kampung Sebelah Minggu Depan. Bila Search, tajuk korang yang akan keluar hanya 'Pak Meon Nak Kahwin Lagi Satu Dengan Janda Kampung Sebelah M' Minggu Depan dah hilang. Kalau kat URL pulak, jadi macam ni  '/2011/02/pak-meon-nak-kahwin-lagi-satu-dengan.html' Andai kata Minggu depan tu Keyword korang macam mana? Rugi kan.

OffPage Optimization
Yang ni aku nak cerita ni. Pernah Ping entry blog kan? Ping ni bermaksud menyenaraikan blog korang kedalam satu-satu site. Bila Ping, entry dan description akan kuar. Kat ping site tu pulak, berlambak-lambak (banyak) blog orang lain. So disini la tajuk korang memainkan peranan. Tarik mata pembaca dengan tajuk yang gempak-gempak atau yang menimbulkan tanda tanya atau rasa ingin tahu pembaca tu. Aku sendiri kalau merayap kat ping site macam Gengblogger atau Innit, aku akan cari tajuk yang akan menarik untuk aku terjah blog tu. hohoho
Contoh, 'Redmummy Jana 12K Dengan Blog'. Edit sikit tajuk tu jadi menarik. 'Jana 12K Hanya Dengan Berblog?' Atau 'Tips Jana 12K Dengan Hanya Berblog' (Menarik ker contoh yang aku bagi ni. hehehe). Antara 3 3 tajuk tu mana yang membuatkan pembaca rasa ingin tahu? Kalau aku yang ke 3 tu kot. Macam Pengiklanan berbayar la atau Adwords (Yang ni saper yang pernah guna tahu la). Tajuk amat memainkan peranan penting untuk orang klik iklan tu. Samala dengan blog.

Tapi perlu diingat, jangan menipu pembaca. Menipu maksudnya disini tajuk lain, tapi isi kandungan lain. Tak ke rasa tertipu pembaca tu. Buang masa dia jer dia cakap karang kan. Sekali dua ok la, tapi kalau selalu, kena juga la sumpah seranah tu. hehe (Kalau kenakan orang macam mana pulak erk? Hmmm). Kalau boleh tajuk biar la selari dengan isi kandungan ok. 

Kesimpulannya : Jadikan tajuk entry korang sebagai salah satu daya penarik traffik ke blog korang dan juga blog aku sendiri :P

Apa-apa pon terpulang la nak letak tajuk apa pon. Yang ni tips sahaja okayy....
Apa aku melalut merepek tahap Niyang Rapik tengah-tengah pagi ni??? Grrrr

33 comments:

  1. wahhh..
    gempak la tajuk hng cipta tu..
    tajuk entri yg ni pn buat aku trtarik..
    dlm duk ngntok boleh cerah biji mata aku bila tgok tajuk entri hng..

    caya la.. thanks..

    ReplyDelete
  2. @akuorgkmpngISH..JANGAN PUJI AKU LEBIH BRO. KEMBANG AKU KANG SUSAH. HEHE

    TQ BRO.SALAM KENAL :)

    ReplyDelete
  3. emm... bro gempaklah entri bro... banyaik info ne... nnt saya wat macam 2...haha.. tp apa2 pun thnks ngn info,,,

    http://kenchenys.blogspot.com/2011/02/dapat-jumpa-john-samud.html

    ReplyDelete
  4. haha. tips yang bagus. bab tipu pembaca tu penah jugak saya buat tapi tak selalu dan biasanya dibuat sebab humour. contohnye dalam entry ni http://www.gadisbunga.com/2010/11/kenapa-gb-boleh-berslanga-johor.html

    :)

    ReplyDelete
  5. macam2 cara..cara ini pun mmg berkesan..dh pernah cuba..memang trafik mencanak ubi la..haha...neway dah kene tag kt blog tau..huhu.

    ReplyDelete
  6. huh..aku sampai sekarang tak faham apa iu SEO sebenarnya.. yang aku tau CEO la.hihih..wehh,makin fames blog ko erk skang..jeles la pulak..uhuhhhh..

    ReplyDelete
  7. @gadisBungatapi rasa2nya kan kalau tipu tapi entry tu ada info, bagus jgak kan....Susah la plak nak terang kat sini..hehehe

    ReplyDelete
  8. @FaizItu la kalau tajuk menarik sedikit sebanyak dapat gak membantu...huhu

    kena tag...?? hohoho :P Ok, I will try bro. thanx

    ReplyDelete
  9. @Shazmiey AbdurahmanAku pon bukan tahu sangat bro...setakat basic tu apa la sangat..tak bagi effek ponnn... hoho
    maner ader femes derrr.... tapi alhamdullillah la. ada gak pembaca setia aku sekarang...thanx to all :)

    p/s : lama dowh tak nampak koooo

    ReplyDelete
  10. salam..

    masih belajar tentang seo..


    Jom Joint 1st contest syira --Contest 1 : Bila saya mati by sissyira

    ReplyDelete
  11. artikal yang bagus ni bro..walaupun ringkas tapi padat dan terus masuk dlm hati.terus blh praktik :)

    ReplyDelete
  12. @sissyirasalam syira. basic syira tau jgak kan...

    InsyaAllah...tak janji saya join k :)

    ReplyDelete
  13. yang menipu kewyord tuh tajuknya seo black hat... ada lagi teknik2 black hat, aku pun tak study lagi..hehe

    ReplyDelete
  14. Betul, tajuk memainkan peranan
    tetapi kalau hari2 kita nampak blog tu guna tajuk yang gempaq gile2...tapi isi agak mengecewakan
    mungkin sekali dua saja kita pergi sebab lama2 kita pun akan faham trend atau biodata blogger tersebut.

    sesekali tukar tajuk dari kebiasaan....katakan selalu tulis tajuk 7-8 perkataan, apa kata tulus 2-3 pula..mesti pembaca setia tu tertanya2....kenapa ye?

    jadi...ramailah yang klik

    ReplyDelete
  15. bagus!!! yang ni aku tak pernah buat lagi.hehehehe!!!boleh cuba ar ;)

    ReplyDelete
  16. hhuhuhu.. tajuk kena gempak, mesti mau baca ma..hehe

    ReplyDelete
  17. Word untuk tajuk entry tu 60 ke 70? Jai pernah terbaca 70.. Itupun dari aried rasanya..lupa dah...he3

    ReplyDelete
  18. Persaingan banyak terutama ramai mengunakan keyword hampir sama bak kat jurutera Google Matt Cutts, fikirkan keyword yang orang diluar sana akan taip ketika mengunakan carian'

    ReplyDelete
  19. @Ziktime blogwalking tadi ada terjumpa SEO black hat ni. tapi macam malas nak amik pusing la plak. aku pon tak baper tahu pasal ni. tapi aku ada baca satu entry yang mana kadang blogger tu terlalu gila SEO sehingga keyword yang digunakan tiada kaitan langsung dengan entry dia. macam mana tu? hmmm

    ReplyDelete
  20. @Kujiebetul tu kak jie. saya setuju...sesekali jer buat tajuk macam tu....jangan terlalu kerap, nanti pembaca dapat mengagak....

    ReplyDelete
  21. @lizzcuba jangan tak cuba..tapi tiada jaminan yer :P

    ReplyDelete
  22. @azanaaku pon kalau tengok blog2 lain kat ping site. aku tengok tajuk dulu. agak2 menarik baru aku g tengok :)

    ReplyDelete
  23. @deCrewzaku refer dari scrubtheweb. dia kata 60, aku pon tulis 60..hehehe..tak research la plak :P

    ReplyDelete
  24. @akubiomedyup betul tu. kadang kebanyakan blogger termasuk saya tulis tajuk ikut sesedap rasa jer. haha

    ReplyDelete
  25. WAAA itu macam ker pakcik Googel buat kija dia haaaa ooooo boleh cuba. JOM KITA TENGOK GAMBAR XXX KAT CNI http://jommarketing.blogspot.com/2011/02/gambar-xxx.html haaha gempak tak tajuk

    ReplyDelete
  26. @Internet Marketingitu basic jer kot brooo...banyak lagi yang kita tak tahu kerja pakcik google ni...tajuk ko memang gempak bro...hehehe...ko ping tak?

    ReplyDelete
  27. Salam Amry.

    Sihat ke. Bagi saya teknik itu memang berkesan untuk blog saya cuma saya tiada masa untuk berblogging selalu dan idea selalu kering.

    Jadi, kawan-kawan pun kurang...hehehe...

    ReplyDelete
  28. @Pemerhati DuniaSalam PD. Sihat jer. Alhamdulillah.tNX :) tak per PD, kalau PD aka entry baru saya akan bertandang :)

    kalau komen kat blog saya pon saya akan bertandang juga :)

    ReplyDelete
  29. memang byk sekarang ni blog yg tajuk lain cerita lain. tajuk nak pancing visitor je... betul tu. sekali dua ok lah tapi kalau melampau boleh blah la :P

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks