Kesilapan Besar Seorang Blogger

Rindunya aku nak buat entry pasal dunia blog ni.....  3 entry aku yang terakhir berkisar tentang isu semasa. Pemilihan Raya Kecil Dun Tenang dan Rusuhan di Mesir. Lebih suka entry pasal Rusuhan di Mesir. More to Humanity. Kena ambil peduli, tak terbayang kalau aku yang ada kat sana.

Apa kesilapan besar seorang blogger yang aku maksudkan? Aku tak nak cakap kesilapan ni kesilapan newbie atau orang lama, sebab tak tahu berapa lama diorang-diorang ni dalam dunia blog. Tapi kebanyakannya aku jumpa yang newbie la dan bermediumkan Blogspot.

Kesilapan BESAR....dan kesilapan yang sangat MERUGIKAN pada pandangan aku. Sapa yang aku terpetik nama dia tu jangan marah yer. Nak tegur jer, bukan nak marah pon :) Yang aku petik ni follower aku.
Tengok Screenshot dibawah :





Lihat screenshot yang ini pula :


Dari 3 gambar yang pertama dengan gambar terakhir, dapat tangkap 'kesilapan besar' yang aku maksudkan? Ya! 3 gambar yang pertama tu TAK ADA LINK UNTUK KE BLOG DIORANG. Sangat rugi dan buang masa. Rugi sebab orang lain tak dapat g ke blog diorang. Bertambah tambah tambah rugi ler kalau dia masuk ke blog aku ni atau blog saper-saper yang hanya jadi follower tapi tak komen. Memang orang lain tak dapat g ke blog korang dikkkk.... :P

Lagi satu teramatlah rugi kalau korang bagi komen yang mana setting pada komen blog tersebut disetkan kepada Users With Google Account Only yang mana kita tak dapat letakkan URL blog kita. Rugi dowh!!
Ada lagi beberapa follower aku yang setkan profile diorang dimana tiada link ke blog diorang. Aku petik tiga dah la yer. Yang aku petik tu kalau terbaca entry ni jangan marah pulak, aku tegur jer dan juga sebagai contoh. Ok la tu jadi model kan. hehe

Pastikan set profile korang supaya ada link korang k. Caranya :
1. Pergi ke Dashboard korang.
2. Klik Edit Profile

3. Klik pada select blog to display

4. Seterusnya select pada senarai blog korang yang korang nak paparkan dan link korang akan terpapar seperti ini didalam profile korang.



Jangan sia-siakan usaha blogwalking korang k :)

p/s : Jiwa aku tengah kacau bilau. Aku dalam dilema. Ya Allah, kuatkanlah hati ku :'(

38 comments:

  1. betul betul,aku pun alami masalah yg sama utk owg yg add aku

    ReplyDelete
  2. @Wan GerrardBRO PUNYA BUKAN SEKADAR LINK, SMUA BRO LETAK. HEHEHE....AKU SEKADAR LETAK LINK AKU JER. HAHA

    ReplyDelete
  3. @bukankosongITU LA.FOLLOW TAPI TAK ADA LINK DIORANG. PAS TU TAK ADA PULAK KOMEN. CAM NER NAK BUAT KUNJUNGAN BALAS..RUGI DISITU. HMM

    ReplyDelete
  4. akhirnya ada juga yang tegur pasal ni.
    dan kalau boleh juga jangan la letak any url dalam komen box unless tuan blog guna plugin commentluv. nanti tak pasal2 owner blog kena penalty dgn pakcik G.

    ReplyDelete
  5. blog saya macam mana meh??

    psstt...nape jiwakacau? risaukan mereka di mesir ke?

    ReplyDelete
  6. terima kasih amry utk kesilapan ni..hehe
    lps ni kna ubah setting balik.. :D

    ReplyDelete
  7. @ShafiqIzwanaaahhhh.....aku pon tak tahu nak cakap cam ner la shafiq... tak perlah. lupakan jer.....ta semua aku leh reveal kat sini

    ReplyDelete
  8. @Noridahyang ni aku tak kisah sangat...tapi memang agak kurang bagus la :) rasa macam kurang respect tuan blog tu kalau letak url kat komen :)

    ReplyDelete
  9. @gadisbungabog GB ok jer. tarbaik dari ladang. hehehe...

    jiwa kacau...tentang perasan... :(

    ReplyDelete
  10. salam..memang satu teguran yang membina bro. kalau tak letak link blog, macam mana tuan blog nak blogwalking kat blog diorang kan.

    ReplyDelete
  11. hm. nasihat saya. nak layan jiwakacau tu boleh tapi jgn exceed 24 jam.

    tapi itu mungkin sesuai untuk saya je. baik awak solvekan cepat ok. jiwakacau ni akan menyerap energy kita. :)

    ReplyDelete
  12. @Zulsalam zul....itulah...rugi kalau orang tak tahu link dia.sia2 jer

    ReplyDelete
  13. ada ramai juga blogger yang masih gunakan ID Googler untuk sistem komen, tapi sebab blogger tu dah kawan2...dah bina perhubungan, komen juga

    persahabatan lebih utama dalam kes ini, lagi satu..sebab entri dia dah best, kalau entri suam suam kuku tu....biasanya tengok moodlah nak komen ke tidak.

    ReplyDelete
  14. Memang dah pernah buat tutorial dekat blog saya mengenai link ke blog.

    Ramai juga yang telah mengubahkannya selepas buat tutoril :-)

    ReplyDelete
  15. good info..

    fotografi tu hobi je..

    ReplyDelete
  16. perasan lama dah ni, diorang tak sudi ke huhu

    ReplyDelete
  17. @KujieYang guna ID Googler ni mungkin ada sebab. pendapat saya mungkin dia nak pembaca lain tahu tentang profile pengomen tu juga.

    ReplyDelete
  18. @akubiomedsometimes kita yang tahu ni mungkin nampak benda tu mudah. tapi pada mereka yang tak tahu tu mungkin tuto ni bagus.

    saling memperbetul kan :)

    ReplyDelete
  19. @J.M.Rthnx bro...benda simple jer nih...

    ooo...hobi...hobi yang boleh mendatangkan duit tu :)

    ReplyDelete
  20. ok...done...mmg benda cmni kdg2 xperasan eh... tq for info...

    ReplyDelete
  21. @Zakiah_MamaAdamzsama2...first time kat sini kan? Ingatkan zakiah anas tadi. hehehe...Blog awak saya tak boleh masuk....

    ReplyDelete
  22. Jai punya follower pun ramai yang x letak URL.. Cemanalah nak terjah balik... Nanti dikata sombong pulak bila x datang melawat..hu3

    ReplyDelete
  23. YE BRO.. AKU PON DULU CAMTU.. AKU BUKANNYE PRO SANGAT BERBLOG.. TAPI LAST2 AKU CARI2.. JUMPA PLAK SEPERTIMANA YANG KO TUNJUKAN TU.. :)

    ReplyDelete
  24. @deCrewzItulah pasal. Kesiapan yang perlu diperbetulkan tu...kalau tak rugi derr...

    ReplyDelete
  25. @Fairus Bin Mamataku pon tak der la pro sangat...sekadar yang aku tahu tu aku kongsi la :) kadang kesiapan tu tak disengajakan

    ReplyDelete
  26. yup..ramai yg tak buat.. nak singgah balik blog follower kadang2 tak dapat..

    ReplyDelete
  27. @Jom belajar!entry balik supper? errr...JB baru balik dari supper ker?

    ReplyDelete
  28. @izwanyusofkalau yang memang tak tahu tu tak per lah. tapi yang saja2 buat tu pelik aku....hehe

    ReplyDelete
  29. wah...inf0 yg bgs...kdg2 mmg ssh klu yg jd f0ll0wer kte 2..then kte nk bkak bl0g dye..xblh..c0z nme bl0g dye 2 x link ke bl0g dye...

    ReplyDelete
  30. @Imanthanx iman.
    bukan kadang2 dah,tapi memang susah pon. huhu

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks