Tips Menjimatkan Petrol Siri 2


Rasanya ramai yang dah tahu harga minyak RON97 telah diselaraskan kepada RM2.40 seliter pada 5 Jan 2011. Iaitu kenaikan sebanyak RM0.10 Seliter. Kepada yang tak tahu tu mungkin kerana korang pakai RON95 kan, macam aku, so apa yang berlaku pada RON97 lantak lah kan. huhu...

Kalau hari tu aku ada buat Tips Menjimatkan Petrol Siri 1, kali ni aku akan buat Tips menjimatkan Minyak Siri 2 pula. Dah lama nak buat tapi tak buat-buat, aku rasa sekarang adalah masa yang paling sesuai untuk aku dedahkan tips ni. Tips ni tak der sapa pon yang tahu dan aku dapat daripada member aku, seorang Engineer.

Sila baca betul-betul tips yang aku berikan. Kalau boleh salin sebab ada step-step dia. Dan ianya memerlukan sedikit penelitian.
Amaran :
* Tips ini adalah salah disisi undang-undang kerana ia seperti mencuri minyak. Aku tidak akan bertanggungjawab keatas apa-apa masalah yang korang hadapi sekiranya korang hadapi masalah kerana menggunakan tips ini.
* Sewaktu menggunakan tips ini pastikan jumlah minyak yang akan korang isi tidak terlalu banyak. Korang akan tahu nanti apa sebabnya. Teruskan pembacaan.
* Sila memilih stesen minyak yang kurang pengawasan. Kalau pengguna motosikal, jangan gunakan tips ini jika ada cashier di pam tersebut.

Step-step :-
1. Macam biasa bayar duit ke kaunter. Tak perlu bayar dengan jumlah yang banyak, cukup sekadar RM10.
2. Pergi ke pam, jangan angkat nozzle terlebih dahulu. Perhatikan gambar dibawah dan ikut step-step. Sila salin :

    2.1 : Tekan butang "R" (Reset) jangan lepaskan. Dalam masa yang sama, tekan butang "C" (Clear) tiga kali. Ini adalah bertujuan untuk meresetkan jumlah nilai yang telah anda bayar dikaunter tadi. Penting untuk tekan butan "R" kerana jika korang tak tekan, cashier di kaunter akan dapat detect perubahan pada pam yang telah di set tadi. Kalau dapat detect, masalah. Sudah tekan "C" tiga kali, sila lepaskan "R". Jangan lepaskan butang "R" sebelum "C".
    2.2 : Tekan butang "#" (Set) dan jangan lepaskan. Dalam pada yang sama, tekan jumlah amaun yang korang ingin. Jika korang ingin RM50, tekan 50. Selepas itu tekan butang "*" (Comfirm) beberapa saat untuk mengesahkan jumlah yang korang setkan tadi (Jangan set terlalu banyak, takut cashier akan syak korang, bayar RM10, tapi isi lama macam isi banyak minyak)
    2.3 : Angkat nozzle seperti biasa dan masukkan ke dalam tank.

Semoga berjaya!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||
||||||||||
||||||||
||||||
||||
||
Tetinggal 1 step. Perhatikan kembali meter pam pada paparan "RINGGIT". Ianya akan tertulis :-
Alo kawan, mau culi minyak ka? Lu ingat ini minyak lu yang bikin? Wa pon bayar sama kerajaan maaa....
Jangan ini macam wooo.....Talak baik punya.
Nanti wa leport sama tok kadi balu tu tau. Haiyaaaa!!!!! Neng Po Ti Neng, Pui Pu Ti Pui!!

Jangan marah haaaa...... yang marah-marah merungut harga minyak naik tu, sila geletek perut korang untuk seketika.... hahahahahahahaha

20 comments:

  1. hohohoho
    dah agak dah last2 mesti kena prank nih
    hahah

    P/S : Pandang Kemana Tu? Rimaslah!

    ReplyDelete
  2. hahaha.. baru nak cakap tak elok menipu..
    aleh2.. main-main rupanya..
    sabau ajelah..

    ReplyDelete
  3. @hans @shafiq @Faaein : hehehehehe..... aku pon dulu terkena daaa....lagi teruk dari niiii.....kusyuk2 baca last2 main2 jer, hampeh!! huhu

    ReplyDelete
  4. ceh!!!!

    dah la org tgh khusyuk nak bygkan cemana nak prektis.

    rupa-rupanya kutertipu!

    ergh!

    ReplyDelete
  5. Tips yang sungguh mencabar...Hahahahahaha

    Talian Nur

    ReplyDelete
  6. hah aku dah agak dah... belum baca intro, trus baca bawah...ekekeke... nasib baik tak tertipus...

    ReplyDelete
  7. dah gak dah,,,,
    hahaha..ade pulak mende free dalam dunia

    ReplyDelete
  8. haha, dam! aku igt betul memang nak p try!
    sebaik baca smpai habis!

    ReplyDelete
  9. @areripeSebarang masalah adalah tanggungjawab sendiri....hahahaha

    ReplyDelete
  10. igt betoi2... ajat nak try la ikot step 2......hahaha

    ReplyDelete
  11. @azanakalau nak buat betul2 boleh, tapi ayat yang last tu bukan dari meter pam, tapi dari taukey pam tu yang cakap..hehehe

    ReplyDelete
  12. Dah agak memang terkono. Cewek di cashier mesti perasan punya. Tidak baik mengambil bukan hak kita. Sudahlah minyak tersebut digunakan untuk kenderaan pula

    ReplyDelete
  13. @akubiomedhSajer jer nak buat lawok sikit...hehe...benda haram digunakan atas kenderaan..tak lama la jangka hayatnyer.Hmmm

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks