Penipuan Blogwalking & Cara Atasi


Sekarang kecoh bab Penipuan Blogwalking ni. Rata-rata blog yang aku pegi akan ada buat entry pasal penipuan ni. Aku dari awal-awal lagi aku dah hot dengan isu Blogwalking ni dan ada buat entry mengenainya. Rupa-rupanya kemarahan aku tu berasas. huhu.

Blog pertama yang aku jumpa tentang penipuan blogwalking ni adalah dari blog deCrewz. Dimana mereka yang 'bijak' membuat penipuan ni adalah dengan mengambil kod Shoutbox satu-satu blog tu daripada Source Page blog tersebut. Seterusnya kod tersebut akan diletakkan ke dalam satu lagi blog kepunyaan 'blogger bijak' ni yang dibuat khas untuk kerja-kerja 'bijak' ni. So dengan mengambil kod-kod Shoutbox milik bloger-bloger lain ni yang telah diletakkan ke dalam blog penipuan tersebut, maka blogger 'bijak' ni tak perlu lagi membuat blogwalking dengan melawat satu-satu blog itu, tetapi hanya dengan log in melalui blog penipuan mereka itu tadi.

Lihat sini untuk gambaran sebenar.

Korang dah nampak? Dengan cara ni, kalau aku buat, aku hanya blogwalking melalui blog aku tu jer tanpa perlu pergi ke blog yang mempunyai Shoutbox tersebut. Kalau aku letak 100 Shoutbox, bermakna aku telah membuat 100 penipuan blogwalking sehari!!! Bijak??? Memang bijak!!

Kredit to deCrewz

Kebanyakan blog yang aku lawat hanya mendedahkan cara penipuan ni tetapi tidak ada cara mengatasi. So dsini aku gtahu juga cara untuk protect Shoutbox korang dari aktiviti para lanun yang maha bijak ni. Mungkin ada yang dah tahu tak kurang juga yang belum tahu. So, disini aku dedahkan kepada mereka yang belum tahu. Cara penyelesaian ni aku jumpa dari blog IR.
Caranya adalah dengan block URL Shoutbox korang. Caranya :
1. Log in akaun Shoutbox korang. http://www.shoutmix.com/
(Disini aku fokus pada Shoutmix jer la erk sebab aku guna Shoutmix)
2. Klik bahagian Setting
3. Pada bahagian Security, klik Website Lock
4. Seterusnya masukkan alamat blog korang
5. Save.

Apabila setting ini dilakukan. Sekiranya ada lanun yang nak buat aktiviti tak sihat ni. Shoutbox korang tak kan keluar. Sebaliknya jadi macam ni..... Klik sini.

Kredit to IR

P/S : Terlajak cerdik ni kadang susah jugak erk. Ish!! Sayang. Orang cerdik buat kerja yang kurang cerdik. Berblog lah secara sihat. yer. Please lah... Jangan nak cemarkan dunia blog ni. Jangan terlalu kejar traffik dan duit!!!

32 comments:

  1. amry, shoutmix aku da lock lama kat blog aku tp still ada kaki penipu tinggal mesej. that means, lock ni pun xberapa berkesan gak, sebab depa ada 'software' autoblogwalking, software tu akan crawl url yg depa target, sniff kalu ada shoutbox/cbox, pastu tinggal mesej, tak kiralah kita dah lock/tak. durjana sungguh.

    ReplyDelete
  2. nasib baik takde shout box, jadi tak perlu risau. motif diorg ni apa sebenarnya ek? gigih sungguh!

    ReplyDelete
  3. ak tahu plak yang shoutbox ni boleh dimanipulasi dengan mudah ......terima kasih untuk info nie...

    ReplyDelete
  4. Tak tahu plak yang shoutbox ni boleh dimanipulasi dengan mudah ......terima kasih untuk info nie...

    ReplyDelete
  5. @Tupai Karanbab software ni aku ada gak dengar, tapi aku tak amik pusing sangat sebab aku bukan jenis jerit kat Shoutbox. kalau dah jenis software ni aku pon tak tahulah macam mana nak protect macam hang cakap tu.info ni pon aku dapat tahu dari member2 blog..
    Tension la kalau ada orang macam ni....mau hack jer blog diorang tu. huhu...nasib baik aku tak pandai hack.haha

    ReplyDelete
  6. @gadisBungaMotifnya tuk up traffik. kalau kita tengok ada yang jerit kat shoutbox kita, kita mesti nak tau saper kan. padahal, diorang ni tak datang pon ke blog kita. bayangkan sehari 100 Shoutbox dah la. traffik percuma kan? Hina betul. Nak senang jer kerjanya

    ReplyDelete
  7. Alamak ada kebocoran ini perlu ditampal dengan segera kalau tidak rugi link

    ReplyDelete
  8. salam

    pemalas la depe ni, pikir nak traffic je..

    pelempang baru tau :D

    ReplyDelete
  9. oh cam gitu.... nak senang dengan cara senang..
    masalah gak 2...

    ReplyDelete
  10. nak senang hati.. tak payah guna... duk hack2 sana sini nanti..erm... aku memang dah lama perasan deme tuh... grr..

    ReplyDelete
  11. @arisriyadiu r welcome.
    thanx sebab komen :)
    first time sini ker?

    ReplyDelete
  12. @sissyiragarang juga cik syira ni. hehe.. memang membuatkan orang marah mereka2 ni.

    ReplyDelete
  13. @azanamemang masalah ponnn..buat sakit hati jer diorang ni

    ReplyDelete
  14. @zikhahaha..tak pandai hack pon..hohoho..
    pernah terpikir gak nak buang benda alah ni.hmm

    ReplyDelete
  15. Kes ni dah lama berlaku dan terang-terangan dan owner yang buat camni asalnya pun datang ngaku kat Jai..hu3. Last2 skrg dia dah jadi partner untuk 1 blog yang akan kitorang setup nanti, tapi dah x main tipu2 yer, itu Jai sound awal2 la.. Yelah kan , mana nak berkat..kan3..he3

    ReplyDelete
  16. Skrg ni klu Amry tgk shoutbox Jai dah dialihkan ke page lain.. ELok jugak untuk pageview kan..he3

    ReplyDelete
  17. @deCrewzwah!!bagus la kalau macam tu.sedar gak die..seeloknya berbloglah secara jujur. tak yah tipu2. kalau menipu ni tak kemana. orang pon tak respek. tul tak.

    Uik. blog apa yang ko setup tu...?hehehe..waaa...makin maju ko jai..congrat2 :)

    aku tau jai ko dah alihkan shotbox tu. Hm...aku tengah fikir nak buang atau tak. kalau tak buang pon alih jer. tengah dok fikir

    ReplyDelete
  18. mari kita sama2 sebarkan perkara ni supaya lebih ramai yg akan tahu dan hapuskan mereka2 yg suka menipu ni :)

    ReplyDelete
  19. @papabearYa betul tu. Sebab tu saya buat entry ni. segan sebenarnya nak buat sebab saya pon dapat info dari orang lain. tapi untuk mendedahkan perkara ni, maka saya buat :)

    ReplyDelete
  20. thanks amry..info berguna ni...aku pun baru tau ni taktik drg ni..aku pun dh jrg blogwalking skrg..so xtau sgt perkembangan semasa dunia blog ni..nsb la aku xbuat keja cmtu..biarla dpt trafik yg halal hari2

    ReplyDelete
  21. @zuarsama2 bro. kredit to deCrewz n IR.aku pon dapat infodari 2 orang ni.
    yang macam ni tak paham maksud sebenar berblog ni. kalau semua blogger buat macam ni, habis laaa...letak shoutbox jer la kat blog, tak yah buat entry. haha

    ReplyDelete
  22. hahah
    macam macam cara orang tipu orang ni :D
    dan yang terbaru aku jumpa ada penguna shout box, yang jadikan blog orang lain tempat landing iklan Popup, aku punya dah buang, kalau nak tengok g kat blog actifpage, sebelumtu buka dulu popup blocker

    ReplyDelete
  23. @dnoBizkalau yang dapat jenis pop up ni agi sakit hati..tambahan yang jenis buat biz. tak pro langsung

    ReplyDelete
  24. buang je shoutbox tu, tak perlu ada kalau ianya mendatangkan keburukan...

    ReplyDelete
  25. @intankuterpilihHm...tengah duk fikir gak nak buang atau pon tak.Hmmmm buang kerrrrrr tak? Haish

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks