Bila Marah Menguasai Diri

Kisah benar dari Penulis Amry's Blog.

Seperti korang semua tahu, aku ni bekerja sebagai seorang Technician disebuah kilang di Penang. Kalau tak tahu sila ke Page About Me. Nak dijadikan cerita...baru-baru ni mesin di line yang aku jaga tu down untuk kerja-kerja ubahsuai produk atau dipanggil Conversion. Sering juga line aku ni buat Conversion, dan sekali buat conversion tu, sememangnya agak memenatkan, banyak kudrat yang diperlukan dan memakan masa 2-3 hari.

Kalau dah Technician, pasti ada ketua atau Leader kan, pada hari conversion tu, sewaktu aku dan kawan-kawan yang lain termasuk Leader aku ni perlu mengangkat beban seberat 50kg separas kepala. Beban tu tak le besar, Besar sikit dari printer rumah korang tu jerrrr.... (malas specific ukuran dia). "1....2....3...angkat!!!" Jerit Leader aku tu, kami pon angkat ler beban tu ke port yang ditetapkan.....Tiba-tiba, Leader aku tuk bersuara sambil ketawa kat aku dan kawan-kawan aku "Amry boleh tengok jer...??" What the...... Aku panas laa.... sebab aku pon angkat gak. Benda besar printer jer bang.... tak kan nak gomoi sampai 5 orang. Silap-silap, timpa kaki baru padan muka. Aku angkat sekadar ruang yang aku ada la... Tempat dah sempit, tak kan aku nak muatkan juga badan aku ni...

Dengar-dengar jer dia cakap macam tu, aku terus angin. Bukan apa, dah banyak kali aku jer yang dia nak paku. Mentang-mentang la aku ni diam.. Aku tolak bahu dia "Woi!! Aku angkat la!!! Apahal yang ko tak puas hati sangat ngan aku ni??!!!" Suasana terus jadi sepi kejap time aku menjerit tu. Kawan-kawan aku semua tengok aku. Yer la, aku tak pernah sound-sound orang, inikan kan pula Leader aku. Leader aku terdiam, mungkin sebab dia terkejut aku sound dia macam tu. Lebih kurang seminit aku sound Leader aku tu, kawan-kawan aku cuba relaxkan aku. "Beragak sikit nak sound-sound orang, aku tau la ko tu Leader,aku angkat a benda tu tadi" Aku masih tak puas hati, tapi suara aku dah agak perlahan dari jeritan yang pertama tadi. Member aku masih cuba stabilkan aku, aku blah macam tu jer. Tak masuk line dah...

Waktu balik kerja, aku tunggu dia kat luar, masih tak puas hati, tak lama aku tunggu dia keluar dan aku nampak dia keluar dari kilang. Aku tahan kereta dia. "Ko keluar!! Kat dalam ko Leader, kat luar ko bukan sapa-sapa. Ko keluar!!! Gtau aku apa yang ko tak puas hati sangat dengan aku?!!"..............................

-----

Apabila marah menguasai diri, manusia hilang pertimbangan akal fikiran... Mujurlah perkara diatas tu hanya bisikan syaitan.... Memang betul leader aku sound aku macam tu, walaupon aku angkat juga beban tersebut. Tapi aku cuma membalas dalam keadaan terkejut... "aku angkat laaaa...." Dengan hati yang sememangnya panas, aku belah dari tempat tersebut, buat kerja lain. Sewaktu aku panas tu, memang ada terlintas difikiran aku tuk buat seperti perkara diatas. Lama-lama perasaan tu kian redha, dan terus redha. Aku panas sebab selalu kena sound dengan Leader aku tu... Sabar-sabar juga, tapi setiap kesabaran tu ada batas... Kalau aku tak dapat kawal perasaan aku waktu tu, tak tahulah.......Gaduh tetap gaduh, yang paling teruk imej aku akan tercalar terus dikalangan rakan-rakan aku, silap-silap kena buang kerja...Saper susah...?

Jangan sampai marah menguasai diri, buruk akibatnya.....Yang rugi adalah diri sendiri,bukan orang lain.
Sabar itu separuh daripada iman.

43 comments:

  1. aku pun ada staff bawah jagaan aku gak.. kalau dorang buat salah aku diam je.malas nk marah2..nanti dorang merajuk plak hehehe...biar dorang pikir sendiri..kalau dh bnyk kali baru aku tegur hehe...

    ReplyDelete
  2. salam..
    simpati dengan anda..
    saya pun pernah mengalami..
    siap sound boss lagi..ermmm..akhirnya saya resign..
    tapi saya puas hati kerana luahkan apa yang saya pendam
    selama bertahun..rezeki di mana2..alhamdulillah saya bekerja baru lebih baik dari dulu..dan boss lama saya tejumpa saya satu hari offer saya kerja balik..saya tolak
    tapi kami terus berkawan lepas tu..beliau lebih baik sebagai seorang kawan dari seorang boss rupanya..setiap sesuatu ada rahmat jua dari Allah baik dia ataupun
    saya..setidaknya saya nekad dan tawakkal..

    ReplyDelete
  3. ait tul la bro..kite mmg kn pndai control marah kita.."terlajak skyline GTR35, leh masuk gear gostang, tp, trlajak anak panah, trlajak kata, bdn yg binasa nnt." Aku dh dpt pengajaran dari sikap amarah ni..sbb marah ni la jgk, aku nya kesihatan, dh x mengizinkan sgt..

    ReplyDelete
  4. tuhlah, kalau ikotkan hati, macam2 benda buruk dah boleh jadi.

    ReplyDelete
  5. bila marah kena cool down sikit tetapi kekadang susah juga kan

    ReplyDelete
  6. err..sabar ok sabar..

    kdg2 mmg ada kes org tak puas hati dgn kita. tak tau kenapa. tapi just cool down ok...

    ReplyDelete
  7. Dugaan tu...
    Sebab saya mengalami juga situasi yang Amry lalui...
    Sebab tu saya dulu berhenti kerja dan buat bisnis sendiri..
    Saya lebih cool kerja sendiri...

    Payung LED

    ReplyDelete
  8. Sabar, sabar. jangan ikutkan marah...Bisikan syaitan tu, amry.

    ReplyDelete
  9. salam

    memang kadang2 kalau nak marah kan
    rasa macam nak marah la
    dah tak pikir lain
    nak marah juga
    heheh

    ReplyDelete
  10. selalu kat tempat mesti ada
    ketua bongkah sombang.
    aku pernah lalui semua tu.

    Facebook bakal ditutup kerana tekanan kerja

    ReplyDelete
  11. sekali tu pernah aku
    buat tak reti.mana tidak nya.
    hanya nak alatkan aku.
    mentang2 aku pendiam.

    Facebook bakal ditutup kerana tekanan kerja

    ReplyDelete
  12. RILEKS LA BRO Jangan Marah marah sangat nanti cepat TUA (gurau jer)JOM JOIN GA AKU HILANG KAN TENSION Tak apa aku klik IKLAN KO Nanti boleh la ko benti kija tu

    ReplyDelete
  13. fuhhh...nasib baik baru imej bayangan...kalau tak..mau kecoh esoknya...

    itulah bro..bila marah dah menguasai kita...nahas juga tuh...

    ReplyDelete
  14. owh terasa juga tetiba.. sy pun panas baran juga.. skali dah terlepas kata mmg payahlah nak undur balik.. hmmm..

    ReplyDelete
  15. biasalah darah muda... aku yang pompuan ni pon seorang yg hot temper juga... cepat je nak marah, pantang org buat silap sikit... tp tu dulu, masa zaman aku bujang...skang dah kawen, dpt suami lak yg pendiam dan penyabar, secara tak langsung aku pon berubah sikit demi sikit...

    apa-apapon kalau marah ni, ubat dia adalah sabar...

    ReplyDelete
  16. Ye la.. kadangkala org atasan kita bila bercakap atau bagi arahan macam org bawahannya tu tak ade perasaan. Kalau tak sabar.. mau bergaduh dibuatnya. Kenapa lah diorang tak mau berfikir sebelum bercakap..

    nice entry

    ReplyDelete
  17. @Kumbang Jinggauik?? ada orang bawahan? bro ni meniaga ker apa?kalau makan gaji pangkat tinggi ni...Bosss hehe

    aku pon malas nak bising2 der...sendiri fikir ler kan...tapi sayangnya aku bukan bos..hohoho

    ReplyDelete
  18. @zulkbooooo....saya kalau nak buat macam tu tunggu kalau ada kilang baru tuk saya..hehehe..kalau tak, tak pasal2 jer kang tak der kerja...tapi kira ok la bos bang zulkbo tu kat luar dia ok. kadang yang buat kacau kerja kita tu ada sebab dan dan kerana itu pon kerja dia juga, ini yang jenis suka2 kacau orang ni yang leceh tu

    ReplyDelete
  19. @Fir Ikhwanuiks?ko marah sampai jejas kesihatan...sakit apa tu?

    ReplyDelete
  20. @Mohd Shafiq Izwan B Abdullahtul tu bro...
    ikutkan hati mati...ikut rasa binasa. kan kan kan

    ReplyDelete
  21. @Sharinginfozboleh cool down...tapi kalau dah tak tahan tu, meledak gak...keh keh keh

    ReplyDelete
  22. @gadisBungaCoooobaannnnnnn...hehehe
    dah cool down dah ler tu.kalau tak...prung pang prung pang laaa

    ReplyDelete
  23. @Miecyberpengalaman miecyber sama macam zulkbo..saya pon tak berapa suka nak keja ngan orang ni, tapi tak tau kalau keje sendiri tu nak buat apa. Hmmm...minat berniaga.

    ReplyDelete
  24. @sissyirakadang kalau tak tertahan sangat marah tu, memang meledak la.... :)

    ReplyDelete
  25. @Ali ridhauiks. ko pendiam gak ker ali...baru ku tahu...ni bukan marah tak bersebab derrr...tapi bersebab....hoho

    ReplyDelete
  26. @Faaein Himurabak kata Fir Ikhwan, terlajak skyline GTR35, boleh diundur, terlajak kata, binasa :)

    ReplyDelete
  27. @intankuterpilihyup!!si baran, kalau jumpa yang pendiam atau penyabar, si baran tu akan berkurang baran nyer....serious!! aku sendiri alami..

    ReplyDelete
  28. @zoulbukan semua macam tu, ada juga yang ok...
    yang jenis suka suki sound orang tu yang aku panas tu....

    ReplyDelete
  29. kalau aku pun hangin kalau ada kat tempat kau , sabar eh :D

    ReplyDelete
  30. hahaha first time aku bc hg marah n marah n marah..... aku keja ngan hg ok je....siap aku lak yg marah hg dulu(gurau je)... apa cita bro...? x mau kongsi apa2 ka...?

    ReplyDelete
  31. @AnonymousMemang la ok..sebab hang satu pangkat ngan aku dulu. pangkat pecacai merangkap pencuci najis...waaaaakakakakakakaka..rindu aku kat ariffin. Rindu??? Oh Nooooo...hahaha...Tulis la nama En Nazrul...baru la member blog aku kenal hang gakkk..kuikuikui

    ReplyDelete
  32. amarah boleh membinasakan diri...

    ReplyDelete
  33. @azanaBetul cik zanaaaaa :(
    rasa macam mak aku nasihat kat aku la plak ngan komen ko ni...hahaha

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks