Disiplin Didalam Perbelanjaan


Aku rasa tentu korang dapat tangkap apa maksud tajuk entry aku ni kan. 
Kalau tak dapat tangkap buat2 dapat dah lah. hehehe (Kang dapat jugak)
Kali ni entry aku ni lebih menjerumus kepada perbelanjaan kewangan la kot walaupon aku bukanseorang pakar ekonomi :P Aku dah lama nak buat entry ni, tapi tak terbuat2. hohoho
Pernah tak korang alami satu situasi dimana waktu korang dapat gaji, korang pergi shopping, korang rasa macam semua benda yang korang tengok tu korang nak beli (Ni bagi perempuan la kot. hehe.. lelaki tak terkecuali)
Atau pon korang ni jenis obses terhadap sesuatu contoh kenderaan.... Nak make-up tu, nak make-up ini, tukau rim tu tukau rim ni, nak tukau engine dan bermacam lagi lah nak tukau. Haaa ni lelaki.
Kalau student tu, dapat PTPTN, nak beli kasut la, baju la, dan time tu juga la nak enjoy sakan. kan kan kan. Duit tengah tebal niii..hehe
Kadang nafsu membeli pastu belah ni kadang tak dapat dibendung walaupon tahu budget untuk benda-benda tu takder sebenarnya dan benda-benda tu tak penting pon. Tapi disebabkan banyak duit, rambang mata dibuatnya.
Aku rasa dalam 10 orang, 9 orang mungkin tergolong dalam golongan diatas termasuklah aku. hehehe.... 
Lagi sorang tu adakah dia kedekut?
 Bagaimana yang dikatakan disiplin didalam perbelanjaan ni? Macam aku (aku tak kata aku disiplin erk)
* Aku akan lahirkan rasa malas untuk pergi ke Shopping-shopping mall ni. Apalagi shopping mall yang besar-besar, maklumlah kalau dah ke shopping complex ni, semua nak cekau. Macam aku, aku jenis lond ranger, so mungkin kat situ ada kelebihan sikit pada aku. Mau tak malas kalau pergi shopping sorang-sorang. hohoho. Rasa macam ada kat planet Marikh jap duk kat shopping complex sorang-sorang. 
* Kalau teringin kan sesuatu benda tu pulak, agak-agak penting baru lah aku rembat. Contoh baju atau seluar. Agak-agak kat dalam almari tu penuh lagi dengan baju seluar yang agak-agak boleh pakai, tak yah lah beli dulu. Atau phone, asal boleh guna kira ok la kannn... Tak yah la ikut trend sangat..
* Lahirkan rasa kedekut.... "Ish, sayang pulak aku nak belanjakan duit ni, tebal ni" hohoho (Kedekut yang positif yer, bab derma tu lain kira) Rasa kedekut ni kalau ada dalam diri, sah boleh kawal duit belanja. hehehe. Tapi kedekut bertempat lah. Bukan macam citer Tangkai Jering tu yer :P Janganla takut nak kuar duit sendiri, duit kawan dirembatnya. "Mat, ko belanja aku hari ni erk. Aku tak da duit" Aduyaiii... Bukan rekaan, pernah berlaku yer. Si A ni punya la cakap tak der duit sampai mintak semua kawan belanja dengan muka sekupang dia. Kawan punya pasal belanja la walaupun kawan tu pnbukan berduit sangat. Last-last si A ni beli rim 17" 4 ketul. Terbakau lerrrr kawan-kawan yang belanja dia tu. Hampeh
Banyak lagi cara nak mendisiplinkan diri didalam mengurus perbelanjaan ni. Antara lainnya.
* Elakkan penggunaan kad kredit. Kalau nak pakai kad gak, guna jer debit kad. Kredit kad ni sangat bahaya terutama kepada mereka yang tidak berhemah didalam pengurusan kewangan. Ramai yang muflis disebabkan kad kredit ni.
* Dapat gaji, bayar dulu atau asingkan duit tersebut dengan hutang-hutang yang perlu dibayar terlebih dahulu. Kalau ke shopping complex dulu...kirim salam le..huhu
* Membuat budget harian. Buat budget agar duit tidak terlebih flow out atau kering ditengah jalan sebelum gaji yang akan datang. hohoho
Ni adalah hujah/pendapat aku dalam mendisiplinkan diri didalam perbelanjaan ni.
Korang ada hujah korang? Macam mana cara korang manage perbelanjaan korang? huhu
Mereka yang dah berumah tangga tu amat dialu-alukan. hehehe

26 comments:

  1. cara saya, duduk umah aje. jgn mkn kat luar. jgn cari pasal jalan2.


    sebab kalau keluar sudah semestinya duit akan mengalir macam air...huhuhu~

    ReplyDelete
  2. Kita mesti menjadi pengguna yang bijak iaitu merancang pembelian serta dapat membeza antara keperluan atau tidak.

    Tak kisah kalau hendak beli di kedai runcit atau di pusat membeli belah kerana kalau ada harga yang lebih murah apa salahnya

    ReplyDelete
  3. haish... kadang2 Jai pening la.. Duit kjp abis x tau g mna..hu3

    ReplyDelete
  4. @gadisBungaBetul2. saya pon malas kalau nak kuar2 ni, lain la kalau adik n mak ajak....selalu kalau kuar lepak ngan kawan jer.

    ReplyDelete
  5. @akubiomedbetul tu.kena tahu keperluan dan kehendak....tapi bila ada jualan murah tu yang payah tu....tak ingat keperluan tak ingat kehendak dah...hehe

    ReplyDelete
  6. @deCrewzsama la jai. aku pon dulu duit gaji tak pernah cukup, tapi sekarang ni ok dah sikit. kena manage perbelanjaan...orang kata duit banyak mana pon tak cukupp kan. banyak masuk, lagi banyak yang keluar..adehh

    ReplyDelete
  7. @MiecyberSAYA PON KALAU NAK DIIKUT BOROS GAK....KALAU IKUT NAFSU BERBELANJA, HABIS LAAA..HOHOHO

    ReplyDelete
  8. salam..
    setuju sangat dengan anda..
    ermm..yang penting kurangkan
    berhutang...

    ReplyDelete
  9. @zulkboTak berhutang susah jugak. Tapi kalau dah berhutang tu kena pandai2 bahagi duit. Duit habis ke hutang jer....adehh

    ReplyDelete
  10. gaji ciput je..
    bayar itu bayar ini, cam rase xde gaji plak..
    T___________T

    ReplyDelete
  11. @Adukahabis ke hutang...sama derrr....tak dan nak merasa duit tu...sedih wooo

    ReplyDelete
  12. Zaman sekarang susah nak cakap walaupun kita berhati-hati didalam perbelanjaan tapi bajet tetap terlebih kerana kenaikan harga barang. Tiap bulan-bulan membeli barangan yang sama tapi disebabkan kenaikan harga yang melampau turut memberi kepada pengguna seperti kita

    ReplyDelete
  13. nak jimat senang ja... dok rumah main dota
    haha!

    ReplyDelete
  14. masih di"support" oleh parents . tkda hujah :P

    ReplyDelete
  15. Susah hendak cakaplah amry dalam bab duit ini, tidak terkecuali yang sudah berkahwin.

    Tapi pandai-pandailah manage duit, jgn sampai terkering tengah jalan, sudah...

    ReplyDelete
  16. salam..

    duit sekarang mak ai..tak yah cakap, kalau yang kerja cakap tak dop duit, yang tak kerja ni lagilah...huhuhu

    p/s ; comel rumah baru :D

    ReplyDelete
  17. Bab kewangan ni mmg la masalah paling besar dlm hidup aku. X tau la nape x sudah2 jgk prob nya. Dh mcm2 cara bt, x jd jgk. Dpt duit, mmg jwbnya, mmg mngalahkan pompuan la aku pakai. kebanyakkan duit aku hbs kat makan. Makan je keja yg best2. Mkn byk, tp badan, ciput tu jgk, kurus jgk..

    ReplyDelete
  18. @akubiomedYng ni saya rasa bagi mereka yang dah berumahtangga memang tak dapat nak lari dah kan...macam saya yang beum kahwin ni mungkin tak la terasa sangat kan, sebab nak manage diri sendiri jer, yang berkeluarga tu yang masalah sikit kan. Hmm

    ReplyDelete
  19. @areripeAku memang dah berjimat habis dah ni...duk umah ngadap komp jer..hahaha

    ReplyDelete
  20. @dyattOk la tu....kang dah kawin disupport suami pulak.. hehehe

    ReplyDelete
  21. @Pemerhati DuniaAku dulu selalu gak terkering tengah jalan..dah kering tu mak aiiii...melilau cari duittt...time dapat gaji tak ingat pulak time kering tu..ish!!

    ReplyDelete
  22. @sissyiraKalau yang tak kerja tu, ada yang support..kan..macam saya,adik saya yang sedang belajar saya support juga lah sikit2...
    Dulu 50 boleh tahan seminggu, sekarang sehari pon belumm tentu cukup...duittttt duit...

    ReplyDelete
  23. @Fir IkhwanYer ker Bro...apakata ko masak jer...mesti dapat jimat. serious!! bedal jer masak, sebab masuk perut sendiri jer. hehehe

    ReplyDelete
  24. aku rs aku ni x pandai g bab2 nak manage duit ni.. bab nak perabis agak pro d ctu...hehe

    tp terpk gak.. kna jimat..ok masa depan..

    ReplyDelete
  25. @azanasuka ayat ko "agak pro disitu" hahaha....
    perempuan kena pandai manage duit tau...kang kalau kawen dapat laki yang turut sama mengamalkan budaya boros ni. susah. serious aku cakap. perempuan lebih teliti berbanding perempuan.

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks