Word Verification

Word Verification
Entry ni aku buat khas untuk mereka yang guna Word Verification pada ruangan komen terutama blogspot.
Aku beberapa kali hampir 'terbabas' dek kerana Word Verification ni. Sebab nye aku tak tahu yang blog tu buat Word Verification. Siap jer aku kasi komen pada ruang komen blog tersebut, hajat dihati memang nak "X" terus jer lah, malas nak tunggu. Tetiba kuar Word Verification.. Mak aiii.... Sib baik aku tak kuar terus Cik Tipah Oiiii....Kalau tak rugi masa aku, ko pon tak dapat komen Cik Tipah... 
Word Verification yang lansung kuar kat dalam kotak komen sewaktu nak komen tu accept lagi la kan. Sebab sebelum klik 'Pubish Comment' tu dah ada Word Verification tu, ini yang jenis kuar selepas klik 'Publish Comment'. Bukan semua pembaca jenis suka menunggu. Kena blog tu berat, nak publish komen pon amik masa....memang selepas tulis komen tu, tanda 'X' ni jerlah yang dicarinya. Silap-silap tak kasi komen langsung. Hohoho......So sila berhati-hati yer kepada yang menggunakan Word Verification tu terutama yang word Verification kuar selepas tulis komen. Kalau boleh tak yah lah letak Word Verification tu.

Fakta tentang Word Verification
1. Digunakan untuk mengelak komen Spam.
Kebiasaanya komen Spam ni banyak menerjah kedalam blog-blog yang "do follow". Komen Spam dihantar melalui Spam Bot. Spam Bot maksudnya komen tu bukan dihantar manual. Orang yang hantar komen tu pon bukan masuk blog tu pon. So Word Verification ni untuk mengelak komen Spam masuk ke dalam komen sebab Spam Bot tak boleh baca imej. 
Agak-agak blog korang 'no follow' dan tak pernah dapat komen spam sebelum ni tak yah la letak Word Verification tu.
2. Pembaca malas nak tinggalkan komen.
Aku pon kadang-kadang malas nak komen kalau ada Word Verification ni, tapi sebab aku rasa aku memang nak komen gak, aku komen la. huhu.... Word Verification ni dah la susah nak baca kadang-kadang tu. Leceh.
Senang kata mengurangkan traffik juga la word Verification ni

P/S : Rasa-rasa nak dapat banyak komen, buang la komen tu. Kalau tak nak buang. suka hati ko laaaaa.....
Cik Tipah dalam cerita ini hanyalah rekaan penulis semata-mata. Tidak ada kena mengena antara yang hidup atau yang telah meninggal. Yang nazak pon tak dikira :P

42 comments:

  1. aah btol2.. leceh sikit gune word verification neh...

    ReplyDelete
  2. @Miss Izah Mohameditu la pasal...selalunya newbie a kot yang guna word verification tu...
    Thanx miss izah for comment :)

    ReplyDelete
  3. haha... demi mengelakkan atau mengurangkan spam terpaksa guna verification ni... tapi saya letak sebelum publish so that commenter tak yah lah tunngu. Saya pun tak tahan dengan yg dah click publish baru nak keluar word verification tu. Yg tu selalunya kat blogspot punya blogs...

    ReplyDelete
  4. dlu cik ila buat gk word verification dlu,tp still ade spam,so tukar laa..xbuat terus..hahahaha.

    nway,salam perkenalan..jumpa kt innit td..

    ReplyDelete
  5. @papabearItuah. yang waktu nak publish dah ada benda tu kira ok lagi la....yang jenis kena menunggu tu yang penat tu...

    ReplyDelete
  6. @Cik Ilasaya dari awal tak letak word verificatioon tu....agak leceh...kena pulak yang susah nak dibaca...
    Salam kenal juga cik ila. thanx :)

    ReplyDelete
  7. kdg2 ade baik n buruk juga word verification nie..

    p/s: Terima Kasih kerana sudi memberi komen di blog saya..Sebagai balasan saya membuat kunjungan balas ini ke blog anda..=)

    ****KLIK GAMBAR FOTOGRAFI TERKINI DISINI****

    ReplyDelete
  8. a'a..betoi la..ssh la kalo ada mende tu .....huhuhu....
    tp kan, sy pon tatau sy punya ruangan tu ade x mende tu..hik3

    ReplyDelete
  9. @Faizmemang ada buruk baiknya....rasa kalau blog tu masih agak terpencil tak perluah dulu kot..hehe..sebab WV ni untuk elak spam jer. So kalau blog masih biasa tak perlu dulu lah.
    Pandangan aku jer la kan..
    Thanx untuk kunjungan balas ni :)

    ReplyDelete
  10. @misreramaErk...cikrerama ada ker tak erk WV ni. Tak ingat la plak, Tapi saya komen jugak kan kadang2. kan kan kan. hehehe

    ReplyDelete
  11. sekarang dah disable word verification ni..
    leceh.

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum..

    sy folo blog ini

    sy tak pakai mendelaah nie..payah blogger nak tinggalkan komen..terus tak dtg huhuhh

    ReplyDelete
  13. @saya_ariefErk. sebelum ni ko pasang ker bro...?.aku baru jerk berkenalan ngan blog ko..hehe...baru 3 komen rasanya.

    ReplyDelete
  14. @sahromnasrudinWalaikummussalam
    thanx follow..
    itu la..boleh mengurangkan traffik WV ni..kalau sekadar nak letak rasanya tak perlu..lainlah kalau traffik datang dari depan belakang atas bawah kan. hehe

    ReplyDelete
  15. wpun org suke taip komen pjg2 tp taip verification word tu org plg mls kan? :)

    ReplyDelete
  16. Miecyber's Blog is "Word Verification" free.

    BMW zaman batu

    ReplyDelete
  17. aku pon paling tak suka kalau bagi komen siap kene isi word verification tu... tension betul... terus mcm dah mls nak komen dah...

    p/s : cantek template ni... aku suka... loading pon laju...

    ReplyDelete
  18. itulah pasal bro.. susah jugak nak tinggalkan komen dkt blog yg ada word v tu.. rasanya kalau nk elakkan spam boleh guna komen moderate


    Berminat Menulis Di blog Daus Seumur hidup??

    Sila refer sini : jadi Penulis Di blog Daus

    ReplyDelete
  19. tu ah. line kt tmpt sy ni bro kadang2 slow gila. so gila2 r tunggu ke word verification tuh. pergh.

    ReplyDelete
  20. btol 2.... agak mnyusahkan... aku kdg2 malaih nak tggu..

    ReplyDelete
  21. salam..
    ermmm....masaalah lama
    yang memang tak habis2
    entahlah.?agaknya mereka
    kurang faham tu..

    ReplyDelete
  22. setuju sangat2....

    pengalaman sendiri. saya tak pakai words verification tapi kalau ada spam atau anon komen dia akan terus masuk dalam spam box dulu. so kesimpulannya, tak payah la pakai WF ni lagi kan?

    ReplyDelete
  23. salam

    wah, cukup hangin kalau komen ada kod ni,, bukan nebwi je

    yang dah lama pun ada gak pakai, nak tegur salah, x nak tegur pun salah....




    p/s iklan nuffnang kat blog ni salah letak ni, kenapa yang kat bawah ni keluar panjang hampir 1/2 page..huhu, ni untuk yang header..jgn marah sbb bagitahu..huhu

    ReplyDelete
  24. jangan pakai word verification
    kalau nak bagi orang lain senang nak komen
    tapi terpulang

    ReplyDelete
  25. saya juga tak suka word verification dari blogspot, karena itu saya matikan saja :)

    ReplyDelete
  26. alin pon kekadang geram jugak klo tiap kali nak komen ade word varification.dr mod nak komen tros mood nak lari,caner?hu3

    ReplyDelete
  27. @Heidi ShafiqItulah pasal bro...kalau senang baca accept lagi...
    yang paling tal tahn, kena tunggu page WV tu nak keluar baru dia publish...mak aiii..ponat den!!

    ReplyDelete
  28. @intankuterpilihaku awal2 tak letak dah WV ni. menyusahkan,

    p/s : yer ker? thanx to kak jie atas saranan dia :) aku paling takut kalau loading lambat...

    ReplyDelete
  29. @Dausaku tak pakai langsung WV ni bro...nak moderate....kurang minat la plak..hehe..ada sebab.
    bro first time datang sini ker? sebab sebelum ni aku ada pengomen nama daus gak...

    Thanx bro tuk ajakan menulis tu. akan difikirkan :)

    ReplyDelete
  30. @ShafiqIzwankalau jenis kena menunggu WV tu keluar. mau aku 'X' jer..gila buang masa....huhuhu..kena pulak blog tu berat. mak aiii

    ReplyDelete
  31. @azanako memang pemalas ker zana..?hehehe...gurau jer..jangan amik hati erk.amik limpa tak pa..hohoho

    ReplyDelete
  32. @zulkbosalam bang zulkbo..saya pon rasa macam tu juga. mereka tak paham terutama newbie..blog yang masih baru tu tak perlu WV ni pon tak per...

    ReplyDelete
  33. @gadisBungasaya dua kali ker 3 kali dapat spam, masuk spam box, tapi kali keempat masuk kotak komen terus.. tapi saya buang terus jer...kalau setakat 3 4 kerat spam tu, boleh cover lagi rasanya

    ReplyDelete
  34. @sissyirasalam syira. saya tak hangin, cuma rasa macam sedikit menyusahkan kalau nak komen :)

    p/s : saya memang letak kat bawah sebab kalau letak kat header makan page sebab sebelum ni dah letak kat header. dia makan header kat sebelah. thanx. nanti saya letak kat atas :)

    ReplyDelete
  35. @HAZWAN17BETUL BRO. AKU SOKONG..BUKAN SEMUA RAJIN NAK KOMEN KAT BLOG YANG ADA WV ni. terutama blogspot. hehe..kena pulak yang kena tunggu page WV tu keluar...pergh!!

    ReplyDelete
  36. @r10betul tu r10. WV dari blogspot agak melecehkan.... :)

    ReplyDelete
  37. @aleen aidenhehehe...ituah..yang waktu nak komen tu dah ada wv tu accept lagi kan. ini dah nak publish baru kuar wv tu...adoiiii...tension tul!
    :)

    ReplyDelete
  38. Yelah amry. leceh sebenarnya kalau kita hendak komen pada blog macam itu. saya memang pada awal2 lagi tak letak benda tu.

    Tapi hendak buat macam mana, kan. blog orang...

    ReplyDelete
  39. @Pemerhati DuniaItulah.samalah saya pon dai awal tak letak. dah tahu agak menyusahkan orang tuk komen... :)

    ReplyDelete
  40. Ada pemilik blog bimbang akan masalah spammer tapi terpulang hak masing-masing cumanya kadang-kadang apabila tersalah taip word verification habis semua komen yang ditulis hilang begitu sahaja. Sedikit sebanyak menjejaskan mood :-)

    ReplyDelete
  41. @akubiomedWV pada WP mungkin lebih mesra pelawat. yang blogspot ni, yang masalah bila dah nak publish komen ingat dah settle la, tetiba keluar pulak page mintak WV ni. aduyaiii... tak dinafikan akan kepentingan WV ni, tapi rasanya kalau blog tu masih baru, agak kurang spam.kan. Blog saya sendiri kurang spam walaupon tak guna WV ni.

    p/s :kalau salah taip WV komen hilang terus erk?tak pernah jadi la plak.selalu kalau saya salah taip, komen tu still ada.hmm

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks