Yang Dikejar Tak Dapat, Yang Dikendong Berciciran


Assalamualikum semua...
Rasanya korang pasti tahu perumpamaan di atas kan?? Saper tak tahu....?? 
Maksudnya sesuatu perkara tu yang kita belum pasti akan memberi pulangan kepada kita, tetapi kita terlalu mengharapkan pulangan darinya kerana dikaburi oleh pulangan-pulangan yang lumayan. Sedangkan sesuatu yang telah memberi pulangan kepada kita telah kita lupakan hanya kerana pulangan nya yang kurang lumayan.

Perkara ni seringkali berlaku kepada mereka-mereka yang agak rakus. Contoh terbaik adalah..... aku. huhu....
Masih ingat akan projek aku yang aku ceritakan pada korang? Ya, entry ni masih berkisar tentang projek aku tu :) Setelah puas aku menggoogle, rupa-rupanya bukan lah sesuatu yang mudah untuk mendapatkan hasil daripada  projek aku tu. Memerlukan masa dan kesungguhan untuk belajar selok belok pembinaan PHP kod yang sememangnya agak memeningkan kepala.

Kerana terlalu taksub akan "Pendapatan Lumayan Yang Segera". Beranggapan aku akan mendapat pulangannya  pada hari "esok", aku langsung melupakan blog aku ni yang TELAH pon memberi kan pulangan kepada aku. Walaupon tidak banyak tetapi ianya telah membuahkan hasil kepada aku. Dan jika aku terus berusaha membangunkan blog aku ni, tak mustahil juga aku akan mendapat pulangan yang tidak kurang lumayan juga, mungkin lebih lumayan dari projek aku tu (tak yah lumayan la, sekurang-kurang merasa hasilnya dah kira ok. kan). Yang penting, usaha yang berterusan dan tidak memikirkan pulangan yang terlalu cepat untuk satu-satu usaha tu.

Kini aku seperti tersedar dari mimpi yang panjang. Mimpi buruk!! Mimpi buruk aku bersama dengan "pembelajaran hidup" yang baru, "Jangan terlalu mengimpikan sesuatu yang belum pasti!! Takut yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran"

Yang baik jadikan teladan yang tidak jadikan lah ia sempadan :)

Semangat berblog aku kembali!!! Nantikan entry-entry aku yang lebih hangat selepas ini... Dah lama tak blogwalking. Sorry...

P/S : Masih pening dengan projek aku tu...  Benda dah tahu basics, belajar jer lah kan. Tak kan kerana susah sikit, terus tutup buku :P Yang pasti aku tak kan dapat pulangannya "esok"

Meh baca sini juga. Nice entry!!

44 comments:

  1. Jangan jadi Lebai Malang kerana hendak pergi 2 kenduri

    ReplyDelete
  2. selamat dengan semangat bloggingyg baru buat Amry!

    Anyway, you are featured at http://kisahberuang.com/2011/03/02/top-commenters-february-2011/ :)

    ReplyDelete
  3. salam..

    kalau dah keciciran maknanya kena cari yan glain

    apa yang kit abuat hari ini
    pulangannya adalah akan datang
    bukan hari esok atau lusa =)

    ReplyDelete
  4. @sissyiratapi kalau keciciran, selagi boleh dikutip, kutip lah. kan.

    tapi kalau makan hari ni, kenyang nya hari ni. hehehe

    ReplyDelete
  5. ye betul... jgn terlalu mengharap pada sesuatu yg kita sendiri tak pasti, tp usaha untuk mendapatkan sesuatu yg kite rasa betul2 pasti...

    ReplyDelete
  6. tapi kalau dah tercicir... kita boleh BACKLINK... :)
    http://akasiaholiday.blogspot.com
    http://melaka-destinasibajet.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. mana GB punye komen kat sini? can you check your spam box? grrr!~

    ReplyDelete
  8. Relaks bro..
    Org yg lebih bijak adalah org yg pernah belajar dr kesilapannya yg lalu.
    Org yg kurang bijak adalah yang menyalahkan dirinya kerana membuat kesilapan.
    Org yg tidak bijak adalah yg menyalahkan org lain kerana kesilapannya.
    Org yg bodoh adalah org yg mengulangi kesilapannya berulangkali sedangkan dia tahu akan kesilapannya itu.

    Renungan buat diriku...

    ReplyDelete
  9. @gadisBungaEh.GB ada bagi komen kat entry ni erk?Belum lagi kot GB.... saya dah cek SPAM. tak der. Munkin GB tulis komen tapi terlepas tekan send kot...Errr....Rasanya tak ada komen GB lagi kat sini... :(

    ReplyDelete
  10. Sayangilah blog ini kerana blog ini sebahagian dari diri anda...Hehehehhe

    Tatu

    ReplyDelete
  11. Salam bro.. Lama Jai x singgah cni.. Byk bz ckit..

    p/s : Kalau benda yang dikendong berciciran, kutip la blk...hu3

    ReplyDelete
  12. jangan putus asa...
    buat slow-slow projek tu bro..
    tapi projek ape?hehe

    ReplyDelete
  13. Kesian kalau di kejar x dpt, dikendong cicir2... benda boleh adjust tu bile dah blaja dari pengalaman.. gud luck bro

    ReplyDelete
  14. jgn give up bro..tu sume asam garam menuju kejayaan...aku ni dah hampir RM 500 habis beli produk2 digital ni...tapi xdpt hasil gak...tapi aku tetap nak cuba dalam IM ni...

    ReplyDelete
  15. @intankuterpilihBetul tu kak siti.
    tapi kita manusia ni, pantang nampak benda berkilau sikit, dah dikejar, rupa2nya yang berkilau tu kaca. Tak sedar kat tangan ada emas :( Hmm

    ReplyDelete
  16. @fikrynbro.sangat teruja aku ngan ayat2 ko ni.bermotivasi...renung2kan dan selamat beramal :) thanx bro

    ReplyDelete
  17. @Miecybersaya memang sayang blog saya ni...tapi sesekali dilupakan, semakin sayang jadinya :)

    ReplyDelete
  18. @decrewzsalam Jai. aku pon dah lama tak singgah blog ko. sibuk jugak der...

    hahahaha...nanti aku kutip satu2. hehehehe

    ReplyDelete
  19. @HAZWAN17Projek buat applikasi di FB bro :)...macam rahsia tarikh lahir...siapa sayang anda..dan macam2 lagi lah. tapi bila kita convert to our own web. kita boleh letak iklan. :)

    ReplyDelete
  20. @Zuwairi Aimanthanx bro untuk kata semangat tu. first time kesini yer...??selamat datang erk. jemput la masuk. pekena teh dulu. boleh borak2 kenala2. hehehe..gurau jerk :)

    ReplyDelete
  21. thanks untuk peringatan. memang btol. kite ni kadang2 nak yang best2 je tapi dengan jalan yg mudah. mane boleh dapat ape2 sekelip mata. kena ada usaha, ada pengalaman jatuh n bangun bla bla

    ReplyDelete
  22. @faizsama la bro. aku rasa aku lebih dari angka ko tu.riban dah rasa. tapi kita belajar dari kesilapan lahkan. jangan putus asa. sekarang ni aku ank fokus kat blog ni. mana tahu ada rezeki kan :)

    bak kata Irfan. orang yang gagal adalah mereka yang takut mengeluarkan duit. tu mungkin kata-kata untuk mereka yang agak berduit. untuk orang yang tak berduit...orang yang berjaya adalah orang yak tidak takut untuk mencuba. tul tak bro?

    sama-sama kita renungkan dan moga ko berjaya jadi IM satu hari nanti bro. Good luck!! :)

    ReplyDelete
  23. @lizzbetul tu lizz. bla bla...hehehe...peringatan untuk kita semua... :(

    ReplyDelete
  24. @Khairul Amry Mohamad Puad
    btol tu...org tak berduit cam kite ni mmg susah nak berjaya dlm IM ni..tapi kena berani cuba

    ReplyDelete
  25. kita ni manusia.bila nak kejar yang tu.
    dapat yang lain.

    # # Top komen Februari 2011 !# #

    ReplyDelete
  26. dh lme xblogwalking pn..komen dpt byk..huhu

    p/s: Terima Kasih kerana sudi memberi komen di blog saya..Sebagai balasan saya membuat kunjungan balas ini ke blog anda..=)

    ****KLIK GAMBAR FOTOGRAFI TERKINI DISINI****

    ReplyDelete
  27. jangan putus asa, jangan nak berjaya cepat..
    biar kita kutip kejayaan slow2 tp hasilnya bermakna daripada cepat kaya tp hidup sengsara..

    Entry terbaru padlie: Matahari 3 Mac 2011

    ReplyDelete
  28. Pelan2 bro.. Ssh harini untuk kesenangan akan datang.. :)

    p/s : Jgn lupa ngundi untuk blog deCrewz yer. :)

    ReplyDelete
  29. Salam amry.

    Takpe, belajar dari kesilapan, kan.

    ReplyDelete
  30. TU LA PASAL.. KO PUN DAH LAMA TAK LAWAT BOG AKU.. :)

    (PS: KO DI TAG DALAM BLOG AKU)

    ReplyDelete
  31. @mesticunHmm...permainan hidup...lumrah kehidupan macam tu la. erk? hehe

    ReplyDelete
  32. @Faizblog kita ni yang tak mesra SEO memang kalau tak blogwaking, sunyi la jawabnyer bro. huhuu

    ReplyDelete
  33. @padlieyah!! sangat setuju dengan komen padlie walaupon agak pedih juga. hehehehe...peringatan untuk kita semua. thanx padlie :)

    ReplyDelete
  34. @Pemerhati DuniaSalam PD. betul PD.
    thnx PD. PD selalu memberi neasihat kepada saya. terima kasih banyak2 :)

    ReplyDelete
  35. @Fairus Bin MamatSorry la bro. aku agak kesuntukan masa.hehehe..ko datang la blog aku, aku beri priority pada pengomen. yang lain2 tu aku blogwalking bila ada masa.hhehe.ko datang sini aku g sana. kan kan kan

    ReplyDelete
  36. @Panglima HitamSalam PH. betul tu. usaha tangga kejayaan.

    p/s : selamat datang dan salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  37. @Khairul Amry Mohamad Puadbelajar dri bawah tanpa jemu..jom belajar :)

    ReplyDelete
  38. @suriJom kita pakat-pakat belajar.belajar dari kesilapan. hehe

    ReplyDelete
  39. apekah yang dikendong itu?n apakah yang tercicir itu? :P

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks