Cara Pantas Index Blog

Webmaster Tool

Salam. Hari ni aku nak kongsi secubit garam ilmu aku yang aku dapat dari mana aku tak ingat. Ilmu SEO cara nak index blog dengan pantas didalam enjin carian Google. Terindex mungkin dalam masa 2 atau 3 hari. Caranya adalah dengan mendaftarkan blog kedalam Google Webmaster Central/Google Webmaster Tool.


Selain menyenaraikan blog ke dalam Google, Google Webmaster Central/Google Webmaster Tool ini mampu memberikan guide atau panduan untuk blogger atau pemilik laman web untuk mengoptimalkan lagi satu-satu laman web atau blog.

Tanpa menggunakan ayat yang berbunga-bunga. Aku terus listkan step-step dia ok.

1. Buka Google Webmaster Tool
2. Log-in menggunakan akaun Gmail. (Jika masih tiada akaun Gmail, daftar disini)
3. Setelah log-in, klik butang "add a site" dan masukkan nama blog korang.

Webmaster Tool - Home

4. Setelah itu, page "Verify Ownership" akan keluar. Page ini adalah untuk mengesahkan bahawa korang adalah pemilik blog yang ingin didaftarkan. Terdapat 4 pilihan untuk membuat pengesahan.

Webmaster Tool - Verify ownership
cara pengesahan :
i. Add a Meta Tag to your side's Home Page
Memasukkan kod pengesahan ke dalam HTML page blog (Rujuk arahan)
ii. Add a DNS record to your domain's configuration
Option ini adalah untuk mereka yang menggunakan webhosting berbayar (Rujuk arahan)
iii. Link to your Google Analytic account
Option ini boleh digunakan sekiranya pada pada server atau HTML page satu-satu blog itu mempunyai Google Analytics tracking code. Jika tiada, pengesahan tidak dapat dilakukan.
iv. Upload an HTML file to your server
Option ini boleh digunakan sekiranya korang menggunakan webhosting berbayar (Rujuk arahan)

**Untuk pengguna blogspot, sila gunakan pilihan pertama dan rujuk arahan yang diberikan. (Save dahulu template sebelum memasukkan kod pengesahan sebagai langkah berjaga-jaga sekira berlaku kesilapan)


5. Setelah langkah-langkah pengesahan telah dilakukan. Klik butang "veify". Jika tiada error. Blog tersebut telah pon disahkan dan "Dashboard" untuk blog tersebut akan keluar. Klik pada "more" pada bahagian Sitemaps.

Webmaster Tool - Dashboard

6. Page Sitemaps akan keluar. Klik pada "Submit a Sitemap".
7. Copy dan masukkan satu persatu RSS/Sitemaps dibawah dan masukkan ke dalam kotak "Submit a Sitemap" dan klik "Submit Sitemap" untuk setiap satu RSS/Sitemap.
    i. /atom.xml
    ii. /atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
    iii. /feeds/posts/default
    iv. /feeds/posts/default?alt=rss
    v. /feeds/posts/default?orderby=updated
    vi. /rss.xml
    vii. /rss.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=100
Apabila sudah selesai kesemuanya, kesemua RSS/Sitemap akan tersenarai seperti ini


Webmaster Tool - Sitemaps
8. Selesai!!


Setiap kali ada entry baru. Resubmit kesemua Sitemap yang telah dilistkan. InsayAllah dalam masa 1-2 hari, entry korang akan tersenarai didalam enjin carian Google.


P/S : Tersenarai didalam enjin carian tidak bermaksud tersenarai didalam page pertama enjin carian. Masih banyak faktor yang mempengaruhi penyenaraian satu-satu blog atau laman web itu didalam enjin carian Google.
P/S/S : Otai-otai sifu kalau ada salah silap tolong tegur.... Den bukan arif sangat. huhu

51 comments:

  1. tula kalo daftar webmaster ni kdg2 lepas baper jam dah ade kat index..

    ReplyDelete
  2. Saya sudah lama daftar dengan Google Webmaster tapi tutorial Sitemap sesuatu yang baru. Terima kasih kongsi kepelbagaian sitemap

    ReplyDelete
  3. tak sampai jam, selalunya satu dua minit dah ada kat index. Cuba search "kemalangan nyaris ngeri" kat google. aku baru jer post beberapa minit yang lepas post terbaru aku, dia dah masuk index google search.

    ReplyDelete
  4. @akubiomed Sya sudha masukkan dan tidak semua kod sitemap yang diberikan statusnya berjaya

    ReplyDelete
  5. @akubiomedyang mana tidak berjaya tu bro? saya punya semua tak ada masalah.
    Saya tak pasti pula masalahnya.cuba resubmit.atau guna cara pengesahan yang lain.

    ReplyDelete
  6. aku tak sure sangat pasal benda-benda.. selama ni blogging ikut suka je.. yang penting kepuasan tu ada

    - Fitrihadi.com -

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum,,, terima kasih atas info ya.. baru je kenal tentang sitemap2 ni...kenapa ya lepas Add site masuk kan nama blog,lepastu dia tidak keluar verify seperti imej yang ditunjukkan atas ..dia keluar macam ni[klik sini]

    ReplyDelete
  8. BRO.. RAJIN BUAT TOTURIAL CAMNI.. APA2 PUN TQ LA.. DAPAT INFO SKIT.. KALAU RAJIN NANTI AKU TRY BUAT.. :)

    ReplyDelete
  9. Submit juga ke yahoo siteexplorer dan Bing Webmaster Tools
    blue LED

    ReplyDelete
  10. thanks yer atas tutorial nih

    ReplyDelete
  11. da follow juga..
    camne nak keep in touch ya..
    suka la blog nih

    ReplyDelete
  12. kalau unable to verify camne?xleh buat ke?T_T

    ReplyDelete
  13. @faizbetul tu bro..aku tulis 1 2 hari sebab hari tu aku buat untuk blog test2 aku. 2 hari baru aku cek.tu yang aku letak 1 2 hari tu.hehe
    memang tak sampai 1 jam buat benda ni, blog akan diindex terus

    ReplyDelete
  14. @Mancis2 miniit yer bro..?aku tak tahu berapa dia punya kepantasan terindex,tapi memang pantas la.

    ReplyDelete
  15. @Bro FitBetul bro.aku pon mencari kepuasan gak dalam berblogging.tapi kalau sambil menyelam tu minum air pon sempoi gak kan :)

    ReplyDelete
  16. @MatcyberzWaalaikumsalam bro.rasanya kalau tak keluar page verify tu maksudnya blog bro dah di sahkan.kalau bro dah ada akaun webmaster tu dan ingin menmbah blog baru yang mana blog baru bro tu adaah dari akaun blogspot yang sama dengan blog2 yang sebelumnya,tak perlu verify lagi.terus submit sitemap jer.sebab google declare bro adalah admin blog tersebut sebab bro create blog yang baru tu dari akaun blogspot yang sedia ada.Terus masukkan sitemap jer. kecuali kaau bro masukkan blog baru dari akaun blogspot yang berbeza.
    Harap membantu

    ReplyDelete
  17. @Fairus Bin MamatBuat bro jangan tak buat.senang jer.ada advantage sikit untuk diindex google

    ReplyDelete
  18. @Soleh2 benda ni tak buat lagi.tak tahu lagi caranya,nanti ada masa nak gelebek.thanx bro

    ReplyDelete
  19. @feyustak leh verify...??waktu masukkan kod pengesahan ada error tak?akaun webmaster dengan akaun blogspot sama tak? maksud saya email akaun...

    ReplyDelete
  20. @xcyberTHANX FOLLOW N SUKA BLOG AKU BRO.BLOG AKU NI TAK ADA PON.BIASA2 JER.NAK KEEP IN TOUCH,KITA SAMA-SAMA MELAWAT BLOG MASING2 OK?KO KOMEN ENTRY AKU,AKU KOMEN ENTRY KO.ITUAH APA YANG AKU SELALU BUAT NGAN MEMBER2 AKU YANG LAIN :)
    bLOG KO PON SEMPOI BRO.AKU PON SUKER

    ReplyDelete
  21. @Hazrina ErinCUBA CEK KOD PENGESAHAN TU.BETUL TAK DIMASUKKAN?LAGI SATU AKAUN WEBMASTER TU ADAKAH SAMA DENGAN AKAUN BLOGSPOT.MAKSUD SAYA SAMA TAK EMIAL YANG DIGUNAKAN UNTUK WEBMASTER DENGAN EMAIL BLOGSPOT.
    2 TU JER KOT KEMUNGKINAN TAK DAPAT NAK VERIFY

    ReplyDelete
  22. ada juga buat... ikut kerajinan... :-)

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum..

    trime kaih nak buat entri mengenai saya...saya sangat hargai..tiada masalah..mana yang baik saya sokong sahaja..

    semoga ikatan ukhwah sesama blogger kan semakin erat lagi :-)

    ReplyDelete
  24. Jai dah lama buat, tapi x ingat dah.. Bro, nape semuanya xleh nak masuk ek.. Jai punya ada 1 je, /sitemap.xml je.. Yang lain semuanya tanda 'X'..hu3..

    ReplyDelete
  25. hurmm.. mcm best je.. ni rase nak try nie.. hehe

    ReplyDelete
  26. complicated nye!

    ai buta IT, so biarlah yg cerdik2 IT je buat. huhU~

    ReplyDelete
  27. dah guna benda ni tapi ada keluar error message yg tak tau nak buat apa..

    ReplyDelete
  28. perghhh... steady bro! bagus maklumat ni untuk blogger kampung macam saya. TQ bro

    ReplyDelete
  29. nak buat...nak buat... tp t la ada mase ckit...
    mase banyak ni x sempat...hehe..

    ReplyDelete
  30. aku betul2 tak pandai benda2 macam nih..seo, index blog..hurmmm..aku nih ditakdirkan utk buta benda2 mcm ni ke?haha

    ReplyDelete
  31. @Ziktak makan masa la bro benda ni. dah ada akaun n sitemap just resubmit jer.tak sampai 10 saat :)

    ReplyDelete
  32. @sahromnasrudinterima kasih bro untuk keizinan.insyaallah akan saya buat dalam masa terdekat :)

    ReplyDelete
  33. @decrewzpelik gak aku jai.aku nyer semua ok.hairan,kebanyakan yang guna hosting sendiri mesti ada maslah ni....

    ReplyDelete
  34. @gadisBungamana ada complicated GB.senang jer sebenarnya.penerangan tu jer nampak susah kot...

    ReplyDelete
  35. @papabearramai la yang guna hosting sendiri keluar error nak buat sitemap ni..saya pon tak tahu kenapa...ishh

    ReplyDelete
  36. @Panglima Hitamsama2 bro...blogger bandar ker...blogger kampung kita, kita semua sama meh :)

    ReplyDelete
  37. @azanabuat zana jangan tak buat.senang jer. entry2 ko pon ok gak. ada gak yang cari kat google.

    p/s : masih tak dapat access blog ko...naper naper...?ko ada ubh apa2 ker kat setting?

    ReplyDelete
  38. @Shazmiey Abdurahmankalau ko buta benda2 macam ni,tak der lah blog ko bro...huhuhu....senang jer la..

    ReplyDelete
  39. mantap gak ni tips ni..rajin ko ek amry..aku dah mls nk wat tutorial.hehe

    ReplyDelete
  40. @zuarrajin ker? mana ada..aku sebenarnya dah lama nak buat entry ni.cuma kali ni baru ada masa.huhu

    ReplyDelete
  41. xtau la wei pasai pa ko xleh nk masuk..
    aku rs xde ubah pape pn.....:(

    ReplyDelete
  42. @azanaaku try masuk ikut dashboard. Boleh.ko "choose an identity" yang mana? Name/URL ker? alamat blog ko betul tak ko letak?

    ReplyDelete
  43. otai pun kena belajar juga...aku pun kurang bab index blog di google...kalau guna black hat/ilmu hitam laju je tersenarai...takut esok lusa kena tindakan oleh google pula.

    ReplyDelete
  44. @Ali ridhaItula pasal ali. aku baru tahu kalau buat black hat ni boleh kena banned ngan google.nasib baik aku tak buat.huhu

    ReplyDelete
  45. time ksih bro.....
    cuma satu sy xfham...
    lepas msukkan entri kna klik resubmit..
    mksudnye cmne bro??
    sory bro,bru lg dlm dunia ni..

    ReplyDelete
  46. @daiemMaksudnya, setiap kali ada entry baru....pergi ke google webmaster...pergi ke sitemap...tick pada semua kotak sitemap...dan klik resubmit.

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks