Pengolahan Ayat Penting??

Datuk (Dr.) A. Samad Said. Sasterawan Negara

Otak hang! Otak hang!! Grrrr..... Masalah besar ni, kategori masalah dunia woooo.... Kritikal kritikal!! Adehhhh..... Orang buat entry, dia pon sibuk-sibuk nak buat entry!! Dia tu bukan korang erk. Dia tu aku laaaa.....huhu..

Korang pernah tak hadapi situasi macam yang aku hadapi sekarang? Situasinya..... Idea untuk menulis ada, tapi idea nak mengolah ayat tu tak der.... Pernah pernah pernah? Haaaa.... Ni laaaaa yang aku tengah duk fenin ni. Ish. Idea ada tapi nak mengolah ayat tu yang masalah tu.

Didalam mengupdate entry atau artikel blog ni, selain daripada misi pencarian idea tu sendiri, idea untuk mengolah ayat pon penting. Kalau tak ada idea untuk mengolah ayat, penyampaian ayat didalam entry tu tak mustahil akan jadi carca marba, berterabur. Kalau ayat penyampaian dah berterabur, tajuk yang gempak pon boleh jadi tak gempak. Silap-silap haribulan point yang hendak disampaikan didalam entry tu tak kesampaian. Betul tak? Betul tak? Betul tak? Macam orang tua tak ada gigi sedang bercakap laaa. Hujah power sampai terangkat-angkat tangan menunjukkan ekspresi tapi orang lain tak paham apa yang dicakapkan. Rugi tu. hehe

Kebiasaannya entry-entry yang memerlukan pengolahan ayat yang baik ni adalah seperti entry yang memberi informasi.... Di tambah pula kalau entry tu panjang berjela.. Berbeza jika dilihat pada entry-entry yang agak santai atau entry yang lebih menjurus kepada cerita peribadi seseorang itu dimana ayat penyampaian atau pengolahannya kurang dititikberatkan.

Sedar atau tidak, cara penyampaian atau pengolahan ayat yang baik mampu menyerlahkan kematangan diri si penulis sekaligus menarik minat pembaca untuk terus membaca hasil-hasil penulisannya disampingkan mewujudka rasa kagum/respek pembaca terhadap diri si penulis tersebut. Contoh terbaik yang dapat dilihat, Sasterawan Usman Awang, A. Samad Said. Walaupon penulisan mereka lebih kepada buku, tetapi konsepnya adalah sama bukan. Penyampaian atau pengolahan jalan cerita itu mampu meletakkan diri seseorang itu di tahap tertentu.

Bagaimana untuk membuat olahan atau penyampaian ayat yang baik? Soalan ni aku sendiri tak tahu jawapannya. Tetapi kebiasaannya aku kalau dapat idea, aku tak terus menulis, aku cari dulu point-point yang ingin aku tekankan. Apabila aku dah betul-betul bersedia untuk menulis entry tersebut, barulah aku menulis. Menulis dalam keadaan yang terburu-buru seringkali menjadikan ayat itu berterabur. Satu lagi pada pendapat aku, sewaktu menulis, letakkan diri/minda didalam situasi yang ingin kita sampaikan.

Ada juga beberapa rakan blogger aku yang aku tengok pengolahan ayatnya cukup baik. Sangat menunjukkan kematangan didalam penulisannya.... Nak pergi jauh dalam dunia blog? Penyampain ayat merupakan salah satu faktor..... Kan? hehe

P/s : Ayat aku sendiri pon berterabur derrrr....huhu
P/s/s : Menjadi juga entry aku ni... Entry tak dirancang :P

28 comments:

  1. Kuncinya adalah teruskan menulis dan menulis disamping merujuk kepada sumber-sumber yg sesuai
    Dia boleh, kita pun boleh !!

    ReplyDelete
  2. Ada juga beberapa rakan blogger aku yang aku tengok pengolahan ayatnya cukup baik. Sangat menunjukkan kematangan didalam penulisannya------contohnye derrr...? hihihi~

    btw, sebab tu kdg2 gb tulis dalam bentuk point je. sebab blank nak buat ayat. huhu~

    ReplyDelete
  3. adusss..akunye pengolahan ayat mmg teruk..mungkin kalo kite menulis byk2..lame2 ayat kite akan jd baik..

    ReplyDelete
  4. salam

    dengan pengolahan yang bijak, pembaca akan lebih teruja untuk terus datang ke blog kita..

    ReplyDelete
  5. Bab pengolahan ayat ni sukar..
    kena banyak membaca dan menulis..
    padlie sendiri x pandai mengolah ayat..
    pilihan termudah, buat entry berbentuk santai..

    Entry terbaru padlie: Bumi kita

    ReplyDelete
  6. biasanya dalam penulisan mmg akan ada kekangan sebegini..
    adaatlah tu kan..
    cuba relax2 dulu jgn paksa diri,mmg jd bengang nnt..
    dah lega bru smbung buat entri :D

    ReplyDelete
  7. @alienBetul3..kena selalu menulis dan banyakkan menulis..lama2 adala skill tu.kan alien :)

    ReplyDelete
  8. Ayat Jai pun terabur jugak, kalau xnak terabur, copy je ayat org lain, susun baek punya, kasi backlink..ha3

    ReplyDelete
  9. @gadisBungaentry pendek tak per.tak pening sangat nak susun ayat.kan GB....Tapi memang enjoy kalau g blog GB.santai jer jiwa ni.erk!

    ReplyDelete
  10. @faizbetul la tu bro..kalau kita rajin menulis n perbaiki penulisan kita, penulisan tu akan jadi baik juga.kena banyakkan membaca juga..

    penulisan aku pon bengkang bengkok derrr..huhu

    ReplyDelete
  11. @padlieentry saya santai pon tak,oalan pon tak baik..merepek meriban jer..hehehe.....

    ReplyDelete
  12. @adelenak ikut relax..sebulan sekali la kot entry keluar.huhu

    ReplyDelete
  13. @decrewzboleh terima gak idea ko tu jai, tapi semoleknya bagi hujah kita sendiri juga.kan kan kan...hehe

    ReplyDelete
  14. @Khairul Amry Mohamad Puad Ngat Jai pun kena belajar ngan amry la cemna nak olah ayat.. BM peksa cukup2 makan je, BI lagilah lingkup..ha3

    ReplyDelete
  15. teruskan penulisan... pedulikan kritikan orang. apa yang penting ambilnya sebagai sesuatu yang positif bagi mempertingkatkan lagi gaya penulisan

    ReplyDelete
  16. @Panglima HitamBetul2..sebebnarnya tak kisah pon bro....saja la buat entry ni.hehehe...entry otak seminit namanya....huhu

    ReplyDelete
  17. saye pn pnh berlaku camni..
    tapi bile lame2 menulis ase nye cam oke..
    saye x tau la pendapat orang yg bace belog sye kn..
    setakat nh penulisan saye dh de pningkatan kot..
    hahha

    ReplyDelete
  18. KENA BANYAK MEMBACA, MENONTON BERITA, LIHAT ALAM SEKITAR, BERFIKIR DAN MACAM2 LAGI.. NI PENDAPAT AKU JE LA..

    ReplyDelete
  19. btul2.. bukan senang nak menjadi seorang penulis ni, ayat mesti dramatik, aku ni peminat a.Samad Said, kadang2 ayat beliau tu walaupun simple, tpi pelbagai maksud,

    tapi bagi aku ikut type blog tu, kalau byk tentang pelajaran dan fakta, bahasa adalah penting, kalau berkaitan personal, bahasa melambangkan peribadi, kalau berkaitan teknologi baru dan fesyen, bahasa adalah marketing..
    -hanya memberi pendapat :)

    ReplyDelete
  20. macam mana nak olah2 nie.. kalau banyak fakta..takut silap lah pulak kan...apepun kena banyakkan menulis.. baru boleh asah...

    ReplyDelete
  21. @hanasaya dah baca entry hana....1 jer la.hehe...ok juga penulisan hana... :) tak der la merapu meriban sangat...
    thanx singgah n salam kenal

    ReplyDelete
  22. @Mr. Kyup!betu tu bro.aku setuju.penulisan memang kena tengok topik gak.tu yang aku cakap tu kalau entry jenis informasi better olah elok2..kalau personal tu,tak per lah merapu sikit kan sebab ianya datang dari jiwa.tul tak?kalau marah,tak kan bunyi ayat macam merajuk plak kan..huhu
    terbaik lah bro

    ReplyDelete
  23. @Ziktu la pasal bro..kalau berfakta kena betul..kang tak pasal2 kena lempang.hehehe....olah kasi sedap jer ayat tu bro,kasi ada munge2 sikit.hehehe

    ReplyDelete
  24. @Fairus Bin Mamathaa...lihat alam sekitar boeh bantu gak ker bro?macam mana tu?hehe

    ReplyDelete
  25. nak olah dengan baik bukanya senang... aku rs ayat aku lagi terabur....hahaha

    ReplyDelete
  26. @azanaAyat ko ok jer la zana..tak der terabur sangat...tunggang langgang jer....hehehe...jangan mara haaa...gurau jerrr :P

    ReplyDelete
  27. oke jugak dr xmenaip langsung kan?hahahhaa

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks