Tutorial Menukar Template

Assalamualaikum semua. Masih ingat pada entry aku bertajuk Theme Dan Peranannya ? Pada entry aku tu aku ada gtahu yang aku akan kasi tuto cara menukar template atau mendownload template yang bukan daripada blogspot basic template. Dah nama pon blogspot kan, so tuto aku ni aku lebih fokus kepada mereka yang menggunakan hosting percuma Blogspot lah yer. Yang berbayar Wordpress tu, aku pon tak tahu sebab aku blogspot jer. hehehe....

Kenapa aku buat tutorial ni? Walaupon tutorial ni mungkin terlalu basic terutama yang menggunakan blogspot tu, tapi mungkin kita terlepas pandang kepada diorang yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia blog ni. Aku dulu mula-mula nak tukar template tak tahu caranya. Tak tahu nak download file, nak extract file tu dan seterusnya mengupload ke dalam blog aku. Aku cuma mengharap pada template yang telah tersedia ada kod HTMLnya. Tak perlu download apa semua. Tinggal copy paste jer kodnyer tu. Huhuhu...
"Tahunya seseorang tu pada sesuatu perkara, bermula dari ianya tidak tahu dan rasa ingin tahu." :P

PremiumBloggerTemplates adalah salah satu sumber yang aku selalu pergi untuk menukar template aku. Template-template yang ada disana menarik-menarik juga. Terdapat banyak lagi sumber yang boleh diperoleh. Google sahaja.

Langkah-langkah :

1. Pilih template yang berkenan dihati
Tips : Sekiranya satu-satu blog tu ada niche tertentu, eloklah pilih design yang menjurus kepada niche tersebut. Aku tak tahu kenapa tapi aku pernah terbaca ianya sedikit sebanyak dapat membantu SEO. Kalau bukan kerana SEO sekali pon, template yang menjurus kepada niche blog tu mungkin criteria/rekabentuk template dia lebih baik dari template lain kan. Contoh, blog tu tentang Gadget, maka template yang paling sesuai mungkin "Gadget Fan". Kalau boleh pilih yang background dia putih atau cerah. Nampak lebih pro :P



2. Download file template.
Klik button download. Sekiranya ianya tidak didownload secara auto, klik button download pada page yang keluar selepas page yang pertama tadi.

3. Siap di download, buka file tersebut. Klik pada folder file tersebut seterusnya extract file tersebut ke mana-mana location yang diinginkan. Nak senang extract je ke dalam Desktop.


4. Log-in blog, klik "Dashboard", klik "Edit HTML", klik "Download full template". Download full template sebagai back-up. kalau jadi apa-apa pada blog tu selepas template ditukar, template asal boleh guna balik.


5. Klik "Choose File". Cari dimana file tadi di extract. Macam contoh tadi, di desktop. Dari file folder tadi, cari "XML Document". Dah jumpa, upload file XML tadi.


6. Sekiranya keluar "warning box" seperti dibawah. Klik "Keep Widget"


7. Lihat blog bersama template baru tadi, dan godek2lah kedudukan widget didalam ruangan "Page Element".

8. Setkan kembali Meta-Tag blog yang baru daripada blog asal. Tukar template baru. Meta-Tag hilang. Rujuk Template blog yang lama. Copy paste yang patut dari template lama ke template baru. Siap.

P/S : Hati-hati kepada yang belum biasa. Jangan sampai blog jahanam ok. Back-up! Better buat "try n error" pada "blog try n error" terlebih dahulu.
P/S/S : Segala kerosakan blog adalah tanggungjawab sendiri :)

42 comments:

  1. blogspot yahoo suka2 bodek sana sini :) klu sesak pakai juga huu...

    p/s:smpi skrg tak jumpa theam yg berkenan di hati huuuu..

    ReplyDelete
  2. try n error lg bgus..hehe..sbb kite akn blaja sndri..

    p/s: Terima Kasih kerana sudi memberi komen di blog saya..Sebagai balasan saya membuat kunjungan balas ini ke blog anda..=)

    ****KLIK ENTRI TERKINI DISINI****

    ReplyDelete
  3. saya main bubuh je ikut sedap mata saya..

    good tutorial for beginners :)

    ReplyDelete
  4. bagus gak tutorial ni... tapi malas dah nak tukar2 sbb dah sedap mata memandang

    ReplyDelete
  5. tukar templete ni leceh...kene byk edit blk..metatag sume tu..kdg2 bila nk tukar templete ni pikir 2-3 kali gak..

    ReplyDelete
  6. tutorial yang bagus.. newbie kena belajar benda ni...

    ""Pleased to announce there is free ads space waiting you if you are the top commentator of the month. Free ads space for 30 days!! Don't you want it?""

    ReplyDelete
  7. @suriBlogspot bukan ker dari google.hehe..
    Theme suri dah ok dah tu....lagi pula suri dah guna hosting berbayar wordpress.

    ReplyDelete
  8. @FaizBetul faiz. benda kalau kita sekadar baca, benda senang akan nampak susah, tapi kalau kita buat n praktik, benda susah akan jadi senang.

    p/s : saje jer buat tuto ni. hehe..ramai yang dah tahu pon sebenarnya

    ReplyDelete
  9. @padlieBlog padlie ok jer..kemas...
    saya buat ni memang untuk newbie yang sangat2 newbie. macam kita ni dah benda biasa dahh :)

    saje ka buat tuto ni :)

    ReplyDelete
  10. @Panglima Hitamkalau dah sedap tak yah tukar.tapi sesekalli tukar best gak. cuci mata sikit. kan. saja buat tuto ni. :)

    ReplyDelete
  11. @faizBetu la tu bro.memang leceh sikit kalau nak tukar template ni.sekalisekala ok la kan.

    ReplyDelete
  12. @vviisshhnnuuThanx vviisshhnnuu. saja buat tuto ni sebab dulu saya tak tahu.maybe berguna untuk mereka yang masih newbie :)

    p/s: Ok vviisshhnnuu, I'll try to be ur loyal reader. Grab the opportunity
    :)

    Thanx for visit my blog

    ReplyDelete
  13. anda di tag..sila ke blog saya ok!^_^

    ReplyDelete
  14. AKU TETAP SETIA DENGAN TEMPLETE BLOG AKU YANG KUSAM DAN MURAM TU.. :p

    ReplyDelete
  15. ooo...cmtu upenye...hehehe....tp mcm malas je nk wat..biar je la cmtu dulu..hee

    ReplyDelete
  16. salam

    wah...semakin maju nampaknya...

    ReplyDelete
  17. susa nak cari template yang menarik di hati..nak buat template sendiri lagi la tak pndai..hehe..aku suka tgk template ohkhai.com..hehe..ko bole ajar aku macamana nak buat mcm tu??hahaha~

    ReplyDelete
  18. Ada juga tukar theme untuk blog Safety dipejabat :-) Kami guna blogspot sahaja

    ReplyDelete
  19. pernah guna blogspot sebagai
    tutorial sahaja.nak tulis di
    blogspot pun ada.itu cuma uji saja.

    template blogspot sekarang ni
    lebih cantik dari yang sebelum.

    Ps : maaf la lama tak singgah sini.
    marah lagi ke kat aku.hihi..

    ReplyDelete
  20. Nice info ni bro..
    Kalau takut bila proses pertukaran tu ada masalah,
    copy kod html dan css tu dan pastekan sementara pada notepad.
    Nanti ianya berguna terutamanya jika hendak meletakkan semula kod2 tambahan yg telah kita buat. Atau kalau pertukaran tu tidak menjadi, copy dari notepad dan pastekan semula utk kembali ke template asal.

    Thanks for sharing

    Thumb up!

    ReplyDelete
  21. kalau domain .com... kena beringat2 la bila tukar template..lebih2 lagi bila dah daapat site links... xleh tukar navi...

    ReplyDelete
  22. tukar template wordpress pun lebih kirang jer... yg penat bila tukar template ialah bila nak activate balik plugins... kekadang tak compatible dgn template baru.. penat nak kena godek2..

    ReplyDelete
  23. @misreramaHm...ko tak tukar tempalte pon, aku tetap datang melawat sambil pekena kopi kat blog ko. huhuhu...

    ReplyDelete
  24. @sissyiraerrr...maju ker?? tak kot...kat tempat yang sama jer ni ha. hehe..apalah sangat tuto ni...huhuuh

    ReplyDelete
  25. @Shazmiey Abdurahmanaku pon tak pandai der nak buat template sendiri....aku tak khatam lagi bab HTML ni. huhu..susah woooo..

    simple erk blog khai tu.dia guna WP tu...aku rasa dia ubahsuai template dia tu.

    ReplyDelete
  26. @akubiomedada juga sesetengah syarikat atau premis yang menggunakan blogspot sebagai web diorang :)

    ReplyDelete
  27. @Ali ridhaaku dah berabad tak guna blogspotnyer template. huhu...ada juga 1 2 blog aku buat untuk try n error ni. tapi kadang aku belasah terus jer aku buat kat blog ni.

    oic. bila plak aku marah kat ko ali??mana ader derr

    ReplyDelete
  28. @fikryntak perlu copy paste. download jer tempate asal tu.kalau nak guna balik, boleh upload balik :)

    ReplyDelete
  29. @ariederrr....tak ada pengalaman guna domain sendiri ni. tapi navi tu macam mana yer aried?

    ReplyDelete
  30. @papabearmasalah tu memang tak dapat lari dah papabear. memang leceh sikit la nak kena godek2 nak kena cek balik HTML apa segala :)

    ReplyDelete
  31. amboi...perli nampak..kopi eh??xpe2...silakan menjamu slera dgn kopi yg ade... :))

    ReplyDelete
  32. @misreramahehehe...mana ada perli...loyar buruk ja..hukhuk.jangan mareee

    ReplyDelete
  33. hahaha....xmara la..sukeeeee :P

    ReplyDelete
  34. BIASALAH TU BRO.. AKU PASAL IT NI KURENG SKIT.. KALAU AKU TERRER IT, MUNGKIN SELALU AKU TUKAR TEMPLETE..

    ReplyDelete
  35. @Fairus Bin MamatNi bukan pasal IT bro..tapi pasal kod HTML.alu pon bukan pandai sangat...

    ReplyDelete
  36. Singgah tpt baru n follow.Entry yng menarik dan sangat berguna..

    ReplyDelete
  37. what I was looking for, thanks

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks