Teknik Upkan Traffik Dari Innit!!

Innit - Nuffnang
AMARAN : 
1. Teknik ini hanya untuk mereka yang benar-benar serious didalam dunia blogging (Complicated!!)
2. Teknik ini hanya untuk mereka yang ingin upkan traffik dari Nuffnang
3. Teknik ini hanya untuk mereka yang RAJIN!!
4. Teknik ini memerlukan KEJUJURAN!!


-------


Salam sahabat-sahabat sekalian.
Kali ni aku nak dedahkan satu teknik yang mana MUNGKIN mampu menggandakan sedikit traffik blog korang daripada Nuffnang. Idea ni sebenarnya aku dapat 2 hari lepas sewaktu aku nak balik kerja. Waktu tu hujan lebat, aku berenti kejap untuk berteduh dan waktu tu lah idea ni datang. Cumanya aku tak sempat nak update entry aku pada hari tersebut.

Aku tak pastilah kalau teknik ni dah pernah didedahkan atau pon tidak sebelum ni sebab aku tak pernah jumpa lagi lah teknik ni di mana-mana blog yang aku terjah dan belum ada yang buat teknik ni aku tengok di Innit.

Kenapa ada amaran untuk entry ni? Teruskan pembacaan korang....

Bagaimana caranya untuk mencuri atau mendapatkan atau upkan traffik dari nuffnang?
Teknik yang aku nak kongsikan ni adalah berkait rapat dengan featured post dan nang.

Innit - Featured Post

Teknik 1 : Submit entry pada waktu yang tepat!
Aku pernah terbaca didalam satu blog (aku tak ingat blog apa sebab dah terlalu lama), katanya kalau nak mendapatkan nang yang tinggi dan seterusnya entry blog tersebut terpapar didalam featured post. Seeloknya submit entry di Innit selepas atau sekitar jam 12 malam. Ini kerana pada jam 12 malam. Innit akan update entry-entry baru yang di ping untuk tarikh yang baru. Bermaksud, entry di featured post pada 1 Mac 2011 (Contoh) akan digantikan dengan entry yang baru untuk tarikh 2 Mac 2011. Jadi sekiranya entry korang dihantar pada jam 12 malam, entry korang tu adalah yang terawal. Apabila menjadi yang terawal, ianya akan terpapar didalam featured post walaupon entry tu hanya mendapat beberapa nang sahaja kerana pada tarikh yang baru, entry nang yang tertinggi dikira dari 0 nang. Jadi jika entry tersebut mendapat 5 nang, ianya pasti akan terpapar di dalam featured post, betul?
Namun begitu faktor tajuk dan juga entry itu sendiri perlu memainkan peranannya jika ingin kekal lebih lama didalam featured post. Kalau tajuk "Kucing saya lahirkan 5 ekor anak", rasanya susah sikit la kot :P

Teknik 2 : Interaction
Aku namakan teknik 2 ni sebagai interaction sebab ianya lebih kepada persetujuan diantara 1 pihak dengan pihak yang 1 lagi. Iaitu admin entry dengan pembaca. Bagaimana? Gunakan ruang komen sebagai senjata!!
Jika kita klik pada satu-satu tajuk entry tu, kita akan dibawa pada satu page yang menunjukkan description tentang entry tersebut terlebih dahulu sebelum dibawa terus ke blog tersebut. Bukan? Pada page description tu ada ruang komen bukan? Sebagai admin untuk entry korang tu.... Tulis ayat ni "Kepada nanger, blog anda pasti diterjah! Entry anda akan di nang!" Dengan komen ini, ianya akan membentuk satu interaksi diantara admin entry dengan pembaca bukan? Walaupon teknik ini kosepnya lebih kurang "u follow me, i follow u" Tetapi ianya membawa kebaikan kepada kedua-dua belah pihak.
"Win-win situation", walaupon dengan cara ini berkemungkinan pembaca itu hanya ingin mengambil kesempatan sahaja agar entry dia juga akan mendapat nang yang tinggi dan seterusnya terpapar didalam featured post dengan hanya nang entry korang tetapi tidak melawat pon blog korang, korang masih mendapat kelebihan dimana korang mungkin mendapat nang yang tinggi juga dan entry korang terpapar didalam featured post. Didalam keadaan ini. Tajuk entry pula yang akan memainkan peranannya.
Itu jika pembaca itu hanya ingin mengambil kesempatan. Jika dia sememangnya melawat ke blog korang, dah dapat 1 pelawat dari Innit. Kalau pembaca tu hanya nang, kita pon nang sajalah juga. Kalau dia melawat, kita lawat lah balik. Kalau dia komen, kita pon komen lah balik :) Tapi.................. Sila bersikap jujur ok! Janganlah member tu nang, korang tak nang balik. Benda ni sebab dah dibuat perjanjian kan kat kotak komen.

Dah baca amaran aku tadi kan? Complicated...? Sanggup buat untuk traffik...? Rajin tak nak terjah setiap blog mereka yang nang entry korang? Jawapannya...........
Hanya untuk mereka yang benar-benar serious didalam dunia blogging!!

Aku sendiri tak sure aku mampu atau tidak buat teknik ni. But at least aku kongsi idea aku ngan korang kan. Kan kan kan :P Jom test market!!! :D

Kalau teknik ni menjadi, kena lantik seorang PA... Pening rasanya. Entry ni pon dah buat aku pening. huhuhu...

46 comments:

  1. bgus gak teknik bro ni..owh...kul 12 ye submit..

    ReplyDelete
  2. @faizYup..pagi ni aku cek,aku dapat 6 nang.nang pertama dalam kategori blog 10 nang.aku lewat submit,kul 1 pagi.jadi entry aku dah agak tenggelam.tak keluar kat featured post lagi..

    ReplyDelete
  3. dah lama tak jadi top ranking dalam innit, tajuk dan benda yang ditulis juga penting di samping waktu

    ReplyDelete
  4. AKU PERNAH SEKALI JE TOP RANKING KAT INNIT NI.. :)

    ReplyDelete
  5. @Fairus Bin Mamataku ada perasan gak entry ko kat featured post dulu,lupa plak entry yang mana

    ReplyDelete
  6. terima kasih kerana sudi berkongsi tips. dan terima kasih kerana sudi terjah. =)

    ReplyDelete
  7. bro,yang ke2 tu dah buat. tapi info pertama yg update sekitar 12 mlm tu maklumat baru. thanks.

    ReplyDelete
  8. alamak..kul 12 dah tido la..

    apepun teknik nie mmg first time aku dgr..cayalah..

    tenkiu ya

    ReplyDelete
  9. terima kasih..tapi pukul 12 tu... maybe dalam seminggu mesti ada hari yang tido awal..

    ReplyDelete
  10. aku sblm ni maen post je kat innit. X pernah ikut waktu pun. Haha. Hbs je post kat innit, aku tweet skali aku nya entry tu kat twitter...Paling tinggi dpt 4 nang je..Adoi..

    ReplyDelete
  11. hiii mana satu saya ting tong...

    asal ada idea saya akan publish shja ;)

    ReplyDelete
  12. mudah juga caranya tapi kita kena buat dg cara yg kinsisten heeeee

    ReplyDelete
  13. Salam,

    Terbaik ar bro lu nyer tips.
    Da pnah guna innit sblm nie, cuma tak dimaksimumkan, mcm yg lu ajar.
    Org yg nang gua pun gua tak nang balik.
    Sowy nangers, gua tak tau..huhu..

    Wokeh, esok lusa gua nang balik diorg nyer post.. :-)

    ReplyDelete
  14. saya tak serius.

    sebenarnya tak mampu nak folo. complicated.

    patut la saya tak amik course IT dulu. huhu~

    ReplyDelete
  15. salam..

    terjah jangan tak terjah:)
    siyes tak mampu. tapi x mustahil bg yang rajin. good sharing dik!

    ReplyDelete
  16. bagus jugak cara ni... walaupun macam2 cara yang ieta dah baca, tapi apa salahnya menambahkan cara untuk meningkatkan traffic kat blog. mana yang ok kita guna, mana yang tak boleh, kita cuba lagi. tq

    ReplyDelete
  17. aku suka teknik 1st..baru tau :p

    ReplyDelete
  18. tq... tapi tajuk yang sedikit provoksi jgk boleh membantu ning yang banyak... submit kul 12 malam tue memang setuju sangat... mmg reasonable toeri tue..

    ReplyDelete
  19. @esaooo yer ker...aku 2 2 ni baru tahu.hehe..ok bro.sama2.
    thanx terjah blog aku erk

    ReplyDelete
  20. @sahromnasrudintu yang manual tu.kalau boleh set time cun gak.hehe..saya kalau keje malam tak dapat la nak buat teknik pertama tu

    ReplyDelete
  21. @Nizamaku bukan masalah tidor awal bro.kalau kena keje malam memang tak dapat nak buat apa2 la.huhu

    ReplyDelete
  22. @Fir Ikhwan Affandiyer ker bro.aku jarang tweet dah sekarang.hehe.selalau share kat FB jer.pas ni try la ko submit kat innit kul 12.tengok macam mana

    ReplyDelete
  23. @suriBetul Suri.sebab dia agak complicated juga la...

    ReplyDelete
  24. @Amirudy Mazlanaku pon baru dapat idea ni bro.yang sebelum ni aku pon tak nang balik.huhu...cuma palik macam mana sesetengah entry dapat nang tinggi gila.walhal entry tak der la best mana pon.orang pon tak komen kat entry tu.huhu

    ReplyDelete
  25. @gadisBungamemang complicated GB.saya pon belum tentu boleh follow ker tak teknik yang saya kongsi ni.kena disiplin n konsisten.

    err...kena belajar IT juga ker teknik ni? huhu

    ReplyDelete
  26. @Ainasalam kak aina.memang kena ada kerajinan nak buat teknik ni.huhu
    thanx kak aina :)

    ReplyDelete
  27. @MamaIetaBetul tu kak ieta...saya pon tak pasti teknik ni boleh difollow atau tak sebab agak complicated.tapi saya sekadar berkongsi.kaau ada yang boleh follow tu,sialah,tak boehcari cara lain pula :)

    ReplyDelete
  28. @cayrul.combetul tu bro.aku pernah gak buat entry bertajuk "tajuk juga boleh menarik traffik" :) thanx bro

    ReplyDelete
  29. putus asa aku dengan nang nie... huhuhu....

    ReplyDelete
  30. Perkongsian yang baik,
    nak komen sikit teknik no 1 tu. itu adalah dasar terbaru innit. post selepas 12 tengah malam adalah baik untuk menguasai innit kerana bilangan Nang dikira bermula 12 tengah malam. Namun harus diingat, dasar innit sentiasa berubah. kalau tak silap, 3 kali innit tukar dasar tersebut, untuk memberikan keadilan kepada inniter yang lain.

    ReplyDelete
  31. @Ronaldmohonioo yer ker bro?
    tak tahu pulak yang innit dah guna 3 dasar.sebelum ni innit guna dasar yang macam mana?
    bro nyer entry sentiasa berada dalam featured post saya tengok

    ReplyDelete
  32. thankz for sharing..
    akan mencubanya setulus hati..
    eheehee

    ReplyDelete
  33. terbaiklah tips ni..tp sy jarang masuk innit..hehe

    ReplyDelete
  34. dah try bt cam yg ko ajar. Menjadi. Hehe. Post aku duk kat featured post for 24H walaopun nang nya baru 4..hehe

    ReplyDelete
  35. @adeleYer ker adele? Selalu juga namapak adele kat innit.tengah shopping.eh!apakah yang ku carutkan ini.hehe

    ReplyDelete
  36. @Fir Ikhwan AffandiTahniah bro. Semoga berguna tips ni. aku share jer mana yang patut.hehe

    ReplyDelete
  37. baguih tips ni. start arini atok nak publish entry breaking news bermula jam 12.01 malam...hihi

    ReplyDelete
  38. wah...,macam tu ye...nak cubalah...

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks