Gangguan TMNET

Wallaweiiii.....dah bersawang blog aku ni. Argh! Untuk maklumat korang aku sekarang tak dapat nak access internet di rumah aku disebabkan gangguan teknikal yang berlaku terhadap sistem komunikasi TMNET. Aku dapat tahu pon daripada adik aku. Balik-balik kerja nak online, adik aku cakap internet tak dapat access. Aku ingat modem aku yang problem, rupa-rupanya ianya adalah kesan daripada fonemena alam Tsunami di Jepun tempoh hari.

Cari-cari maklumat di internet, dapatlah aku maklumat yang mengatakan beberapa kabel Japan-US Cable Network (JUCN) dan Asia Pacific Cable Network 2 (APCN2) menagalami kerosakan yang mana kabel-kabel ini merupakan kabel yang menghubungkan Malaysia dengan US dan juga Hong Kong. Kerosakan ini mungkin disebabkan pergerakan kerak bumi di dasar laut yang telah menindih, memutus atau apa-apa yang boleh merosakkan kabel-kabel tersebut. Kabel-kabel ni ditanam di dasar laut.

Tak tahu bila masalah ni akan selesai. Harap-harap akan segera lah kembali kepada keadaan asal. Kalau tak, penat juga la aku... Pihak TMNET sedang berusaha mencari punca masalah tersebut dan akan memaklumkan sebarang perkembangan dari masa ke semasa.

Info lanjut. Internet Service Discruption

p/s : kenapa line internet kat CC ni ok jer erk? Ada sesaper tahu? Aku ni bukan tahu sangat hal-hal connection ni. hehe

32 comments:

  1. huuu..dah lama dah streamyx ni problem, sblm tsunami lagi. tp bila tsunami dia guna wat alasan tsunami pulak

    ReplyDelete
  2. Walaupun kita tahu ada problem, buat je report.
    SImpan no report tu. Bila dah ok, email bahagian billing mintak rebet.

    Internet kat office ok je.. cuma petang td tak dapat masuk web IAEA..

    ReplyDelete
  3. xpe..ape2 pon..asalkan kamu berblogging..hehehe

    ReplyDelete
  4. @kelkidaku pon dapat tahu dari adik aku bro...tak sempat nak ikut perkembangan semasa,sibuk

    ReplyDelete
  5. @padliedah call hari tu,memang diorang ada makum pasal kes ni....dah sette dah..balik kerja tadi tengok adik online.huhu

    ReplyDelete
  6. @faizyer ker bro.aku tanya member aku dia kata streamyx dia lemba giler

    ReplyDelete
  7. patutlah lembab jer tenet 2-3 hari nih
    dah faham dah
    tq for the info

    ReplyDelete
  8. BRO.. NI TELEFON PON TERLIBAT KE? OFIS AKU PUNYA TELEFON BEBERAPA HARI NI ROSAKN PLAK.. TAK BERBUNYI..

    ReplyDelete
  9. betul jugak. lepas gempa bumi haritu internet line mmg lambat sikit. pape pun kite harap mangsa gempa kat jepun tu cepat2 pulih..

    ReplyDelete
  10. weh apa URL mengelirukan sungguh? "Bila Aku Main Ringan-Ringan"? hmm *garu dagu*

    aku pun pasan gak line slow, paling ifek skali kat fesbuk.. kacau tul nk main cityville pun lembab.. heh

    Latest Entry : Single Apartment 2

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum bro..

    lama tak singgah cini..

    strimiks aku pun oke je...ikut kawasan ke???

    ReplyDelete
  12. lambat macam siput laa...hehehe

    ReplyDelete
  13. streamyx time rosak mmg byk alasan. Tp kalo ok, fuh! baguss! smooth jer! Haha. Bg ak la, streamyx da best la banding dgn unifi n mana2 BB cuz bila ak maen dota, streamyx je line yg x pernah bt ak lag...

    ReplyDelete
  14. erm.. aku pakai bband lagilah sakit jiwa dibuatnya.. huhu

    ReplyDelete
  15. aku lagi la...2 3 ari da tenet langsung x kelihatan..
    (eh ayat ape ni)

    ReplyDelete
  16. line kat cni pun lembab jugak..ade kaitan ke eh?heheh

    ReplyDelete
  17. Kat umah Jai ok je, tapi ada masa x leh nak connect, caranya senang je, cucuk keluar network cable tu ngan laptop sampai la boleh connect balik.. Aritu biol2 jugak.. Sebab tsunami.. Maybe la kot..hu3

    ReplyDelete
  18. @hansOk bro.no hal...tapi sekarang dah ok dah kan..tenet aku dah ok

    ReplyDelete
  19. @Fairus Bin Mamatsama la bro.phone umah aku pon problem hari tu...
    tapi aku tak tahu la plak ada kena mengena atau tak. tapu aku rasa ada kot

    ReplyDelete
  20. @gadisBungasaya bukan setakat lembab jer GB, tak leh connect langsung dah. huhu..sekarang dah ok. lega...

    itulah.moga semua selamat...tapi saya hairan juga, kalau dilihat jepun lebih kuat kan gegaran dia dari acheh hari tu, tapi acheh lebih tragis tengok berbanding keadaan jepun ni...

    ReplyDelete
  21. @Tupai Karanhehehe...tulah tupai..aku ingat nak buat entry lain tau. tapi nak buat2 tetiba kuar entry ni plak...dah publish terlupa tukar tajuk.adehh..tak tau cam ner nak adjust. ko tau?

    ReplyDelete
  22. @sahromnasrudinwaalaikummusalam bro din..lama ker? saya pon lama juga tak blogwalking ni. hehe..
    streamyx tak tahu la effek ker tak? ada yang kata tak ada apa2, tapi ada yang kata lembap macam siput khinzir. :P

    ReplyDelete
  23. @ZikBBaku [ernah pakai gak dulu bro.Maxis.memang sakit jiwa...lagi2 bila dah lembab.pergh!sabar jer laa

    ReplyDelete
  24. @azanaerk..tak per2 aku rasa aku paham kot ayat ko tu zana.hehe

    ReplyDelete
  25. @misreramamasih lembab ker?rasanya sekarang dah ok kot...rasanya 16 haribuan hari tu dah ok dah talian

    ReplyDelete
  26. @decrewzaku try on off jer switch dia jai..tak boleh gak, tutup terus komputer aku..leceh juga tak der tenet ni. sekarang dah ok..legaa..hehe

    ReplyDelete
  27. lembab sbb line share ngan manusia yang ramai kot....hehehehehe

    ReplyDelete
  28. erm still negara kita takleh challenge korea yang ada internet lebih laju berpuluh kali ganda dari kita..

    - Fitrihadi.com -

    ReplyDelete
  29. Minggu ini Streamyx rumah saya offline gara-gara kilat hentam kabinet TM.

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks