Tips Up Ranking Blog | Bounce Rate

UP RANKING BLOG | TIPS MUDAH TINGKATKAN BOUNCE RATE

Bounce Rate
Assalamualaikum pengunjung-pengujung Amry's Blog.
Kembali dengan sedikit tips SEO..... :P. Rasanya para otai SEO tentu tahu apa itu Bounce Rate. Haaaa..... So entry aku ni untuk mereka yang bukan otai la yer. Macam aku..hehe. 
Apa itu Bounce Rate?

Ok. BI aku fail. Tapi daripada pemahaman aku Bounce Rate ni bermaksud tempoh seseorang pelawat atau pengunjung blog atau web tu berada pada satu-satu page. Semakin lama pelawat itu berada pada page tersebut, semakin bagus Bounce Rate web atau blog tersebut.

Bounce Rate dinilai menggunakan sukatan %, iaitu dari 1% hingga 100%. Semakin rendah % Bounce Rate, semakin bagus anggapan Google terhadap isi kandungan blog tersebut mengikut permintaan keyword. Lebih tepat, Bounce Rate dibawah 30% adalah yang terbaik. Bounce Rate yang melebihi 60% adalah kurang baik.

Daripada petikan diatas, Google menyatakan untuk mendapatkan % Bounce Rate yang bagus, isi kandungan didalam entry tersebut perlulah relevan mengikut kata kunci yang disetkan. Sekiranya kata kunci yang dicari relevan dengan entry blog, maka pelawat akan membaca keseluruhan entry tersebut yang membuatkan pelawat berada pada page itu untuk tempoh yang lebih lama. 

TUTORIAL MENGARAHKAN WINDOW BARU DIBUKA UNTUK KE LINK LAIN

Itu tips yang diberikan oleh Google....... Tips dari aku pula yang ramai dah tahu iaitu................
Setkan blog dimana arahkan satu window baru dibuka apabila pengunjung ingin pergi ke page atau url lain. Macam ni.
Jadi secara teori apabila pelawat klik pada link lain, pelawat tersebut masih stay pada main page tadi.... (kalau dia tak klik "X" la..huhu) Sedikit sebanyak cara ni dapat memberikan sedikit impak pada Bounce Rate dan mungkin boleh menaikkan sedikit ranking blog. Sikit la kot.....hehe.. caranya........
Pergi ke Dashboard
Klik Design
Klik Edit HTML
Salin kod HTML dibawah...........
 paste kan diantara kod
 Klik preview untuk memastikan tiada masalah.
Jika tiada masalah klik save.

Nak check Bounce Rate, boleh check di Google Analytics.

Siapa-siapa yang terror SEO, meh la kongsi  pandangan..hehe

28 comments:

  1. salam..
    tak pernah cuba cara nih
    blog saya pun bounce ratenya
    lebih 60 %..cara pengiraan
    adalah berdasarkan kemasukan
    sesuatu IP itu bukan satu halaman
    sahaja tetapi ke halaman lain
    juga..susah orang nak baca
    entri lain kecuali yang bergambar
    dan gambar pula mestilah menarik
    orang untuk klik ke laman lain

    ReplyDelete
  2. wahhhh
    aku baru tahu bounce rate lepas baca blog ko
    ko tolong check kan
    aku buka link tu pening dah aku
    hahaha

    ReplyDelete
  3. aku mesej dkt fb tak balas pun

    ReplyDelete
  4. Tahu nilai bounce rate aku
    sudah berubah.nak buat macam
    mana.tiada entri meletup sekarang.

    ReplyDelete
  5. rasenye kualiti content entry pun mempengaruhi bounce rate gak..kalo content kualiti xde ramai yg akan tekan pangkah tu secepat mungkin..betul ke aku ckp ni?

    ReplyDelete
  6. yup, bounce rate ni memang penting juga...
    makin rendah bounce rate makin menarik sesuatu blog..

    ReplyDelete
  7. aku mmg tak reti mende2 cenggini..maklumla, ICT aku kureng..

    apepun, tq for d info ya :-)

    ReplyDelete
  8. @zulkbosalam bro zul.....bounce rate saya pun lebih 60...cuma peratus dikire berpandukan IP?yang ni kurang paham...lagi satu dikira berpandukan lama pelawat tu didalam satu page atau satu web??ada kekeliruan pulak..hehe

    ReplyDelete
  9. @Hansok bro..dah settle kan??tak boleh chechk biunce rate orang lain bro...

    ReplyDelete
  10. @Ali ridhasama la bro..entry aku pon mana ada yang meletup...hmm...

    ReplyDelete
  11. @faizbetul sangat la tu bro....kualiti content adalah perkara paling penting didalam meningkatkan bounce rate

    ReplyDelete
  12. @Nizampakcik google menilai blog atau web tu bagus atau tak berpandukan bounce rate ni la kot..kan bro?

    ReplyDelete
  13. @sahromnasrudintak reti tapi blog bro PR3..hebat tu....blog saya pun baru 1.hehe

    ReplyDelete
  14. whoah pengetahuan baru ni. thanks bro! hepi ramadhan! hehe.

    ReplyDelete
  15. Bounch rate aku **% (rahsia) tapi yang pastinya bukan kurang baik tapi teruk terus...ha3

    ReplyDelete
  16. @JaiYe ker jai?????Y er kerrrrrr?????sekali lagi yer kerrrr???hehehe...tak caya la aku jai bounce rate ko teruk...gilor ko visitotr ribu riban manjang aku tengok kat blog ko..hehe

    ReplyDelete
  17. pernah dengar bounce rate tapi tak tau ape mende..haha

    ReplyDelete
  18. Thanks amry..
    Baru tau pasal benda ni :)

    ReplyDelete
  19. xpaham gak pasal bounce rate ni.. yg aku tau, update blog yg jarang2 tu, pastu main game kat fb.. haha komen tak membina

    ReplyDelete
  20. erkkk bounce rate aku kurang sihat ar.. adehh...

    ReplyDelete
  21. nice info n tuto. tapi... blurrr. haha!

    ReplyDelete
  22. Tips yang berguna nih. Thanks amry.

    ReplyDelete
  23. bounce rate aku semkin tinggi.. ramai yang lepak kejap sangat lah.. kena buat sesuatu nih..

    ReplyDelete
  24. terima kasih bro atas tips utk bounce rate ni..

    blog aku pun masih lagi atas 60, jd nak kena tgk mana yg boleh...

    thanks :D

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks