Google PR, Alexa Rank,Nuffnang & Amry's Blog


Salam rakan-rakan sekalian.. Tu dia.... Tajuk panjang konon nak memenuhi kehendak SEO la tu.. wakakaka.... Tak boleh blah langsung aku ni.... Kui kui kui... Entry aku kali ni aku nak ceciter sikit la pasal naik turun, bangun duduk blog aku yang sungguh tak mesra SEO ni... hohoho

Page Rank
Aku rasa ramai diantara korang yang dah tahu dan perasan bahawa Google baru-baru ni dah update Page Rank untuk dianugerahkan kepada pemilik-pemilik laman web. Tak ketinggalan blog aku juga telah dianugerahkan PR iaitu dari tolor Dinosour (PR0) kepada tiang elektrik (PR1) :P setelah berabad lama blog aku ni diterbitkan...iaitu sejak 23 Ogos 2010. Ada blogger tu aku tengok baru setahun lebih dah ber PR 4, memang power la kan. Alhamdulillah, walaupon baru PR 1, ada lah juga perkembangan positif blog aku ni. Tak der lah PR 0 jer. Sodeh den. Aku tengok ramai juga yang telah dinaikkan PR. Tahniah lah aku ucapkan. Yang tak naik lagi tu, tak per, next time naik lah tu.
Page Rank tu aper?... Aku ni tak lah paham sangat, tapi setelah mengoogle, dapatlah aku terjemahkan yang...
Page Rank ini adalah ukuran kualiti untuk sesebuah web atau sesebuah blog. Diukur dari N/A hingga yang tertinggi 10. Diukur berdasarkan algorithm tertentu. Page Rank ni berbeza dari enjin-enjin carian. Macam Google diorang ada lihat usia laman web tu, makin lama makin mudah web tu mendapat PR. Yahoo pula, tak lihat usia web tu. Apa-apa pon semua ni bergantung kepada SEO.... (terjemahan dari pemahaman aku k, kalau salah tu...silalah perbetulkan :P ) 
Alexa Rank
Alexa rank ni pula merujuk kepada kepopularitian sesebuah laman web tu. Sesetengah Webmaster/blogger aku tengok kurang menitik beratkan Alexa ni. Tapi ianya mempunyai kepentingan tertentu la terutama dari segi pengiklanan. Aku pernah buat entry tentang Alexa Rank ni. Alexa Rank aku tak stabil, kejap naik kejap turun, sesuai la, blog aku ni bukan ramai pelawat pon. Muehehe...

Nuffang
Yang ni pun termasuk dalam kategori naik turun blog aku gak.... Aku nak nangis dulu boleh?? Waaaaaa......
Apasal nuffnang tarik aku nye status Gliterati yang geli-geli tuuuuu..... Sampai hati ko Nuffnang, kejam! :(
Patutlah akunye earning slow mengalahkan siput Pig :P Aku tersedar waktu aku nak ping entry aku kat Innit..... Tengok-tengok tak boleh.... Aduhaiiii... terkezut dennnnn.... Nak kata aku siar iklan tempatan yang lain, tak ada pong. Tak po tak po, nanti den tanyo kat diorang. Why why why n why.............. Dah alang-alang status aku kena tarik, aku nak try iklan lain, Hhehehe.... Padang muka mung Nuffnang... Den tak heran derrr...

26 comments:

  1. BRO.. CAMNE NAK CHECK SEMUA TU.. KU TAK TAU PON PAGE RANK KE, ALEXA RANK KE..

    ReplyDelete
  2. @fairusLaju ko komen der..hehe..
    senang jer, nak cek PR, ko google, tulis la "Google page rank checker", deret kuar. Alexa pula ko klik site info widget kat bawah page aku ni pas tu ko register la, detail ko leh tahu pasal blog ko termasuklah Alexa rank tu, nak google pon boleh. Taip "Alexa Rank Checker"

    PR KO dah 1 bro..tahniah.
    Alexa ko plak 1,064,635. Alexa kalau bawah 300K kira ok...

    ReplyDelete
  3. semalam ada blogger cakap blog gb dah naik PR2.

    siyes blur. amende tu? heheheh~

    ReplyDelete
  4. @gadisBungaHa'a.Blog GB dah PR 2. cONGRAT...
    Page Rank adalah nama jiran sebelah saya..wakakaka...
    Page rank tu macam tahap kebagusan sesebuah web yang diberikan oleh Google la... Ranking...
    makin bagus web atau blog tu makin tinggilah ranking yang diberikan...bila ranking tinggi, senang artikel atau blog terkeluar kat google search engine berdasarkan keyword..Bila kuar kan banyak traffik masukkkk..... :)

    ReplyDelete
  5. Selamat berblogging Bro...Minta maaf kerana lama tak lawat blog Bro sebab saya dilanda kebizian kebelakangan ini....

    Mesin ATM Untuk Ikan Di Pulau Tioman

    ReplyDelete
  6. wahh tahniah dah naik pangkat.. kenapa dengan nuffnang tuh... pelik sungguh???

    ReplyDelete
  7. @Miecybertq tq :)
    sama la saya pon dah lama tak keblog bro...juga dilanda kebizian yang terlampau...nak kena manage lain ni :)

    ReplyDelete
  8. @ZikTq bro...tah, aku pon tak tahu ngan nuffnang,nanti2 lah aku cek....Hm.. :(

    ReplyDelete
  9. Tanniah bro kerana dapat PR1. Jangan putus asa dengan Nuffnang.:-)

    ReplyDelete
  10. Dapat dah pr setelah sekian lama menunggu.
    harap dapat meningkatkan lagi selepas ni.
    ali ridha pr setelah setahun.mungkin
    terdapat banyak link keluar.

    alexa jauh sekali tak jatuh.mungkin
    akibat kualiti yang masuk.

    nuffnang memang dah tak letak.
    status masih gelitali.

    ReplyDelete
  11. salam ...
    Tahniah dapat PR-1
    bab nuffnang ramai mengeluh
    tumpang simpati..

    ReplyDelete
  12. Blog saya takde rezeki, masih 0.
    Tapi lepas buat analisis, rasanya dah tau kenapa.
    Mungkin sebab haritu kena penalti dengan google (403 error). Domain affanruslan.com kena block, sampai sitelink sume habis hilang hehe. Sedikit kecewa, tapi ada sedikit perubahan pada blog yg terus memotivasi diri utk berblog hehe

    ReplyDelete
  13. nizam punya alexa pun turun naik je...
    nuffnang pun dah lama takde earning...terpaksa tukar ke Innity... hehe

    ReplyDelete
  14. sy tak pernah try pon alexa nie. boleh la try karang. hehe.

    ReplyDelete
  15. PR aku taknaik2 pun
    hahahaha
    eh,asal ekk?
    nak kata ko iklan lain xada plak
    aneh
    cuba tanya diorang

    Kisah Joyah Dan Bedah

    ReplyDelete
  16. blog aku masih nak jadi telur ayam..hehe

    ReplyDelete
  17. hahaha!
    aku puny alexa sgt2 teruk!
    hahaha!

    ReplyDelete
  18. berusaha bro.. update saja tak cukup.. kena rajin promote gak supaya dapat trafik free & backlink..

    ReplyDelete
  19. atok dulu pun tolo dinasor PR tu...skg ni dah dapek 2...alhamdulillah =)

    ReplyDelete
  20. takpe, usaha lagi..usaha lagi..

    ReplyDelete
  21. PR aku xberganjak.. amek habuan sendiri sbb aku malas update blog.. :(( dah la tu kera sumbang .. woooo

    tahniah amry's blog dah naik PR.. usaha semakin menampakkan hasil :)

    ReplyDelete
  22. huh, kena banyak buat kerja lagi ni. nak dapat pr5. yehh..

    ReplyDelete
  23. Earning Nuffnang bergantung pda Alexa page rank..
    Pernah dgar?
    X pernah kn???
    Hehehe..

    Ni experience dan hasil kajian yg mkn msa berbulan2 =,=

    Kalau rank in MY - 3+++
    ad potensi sebulan Nuffnang bagi RM20-RM40
    Trafik blog sehari mst 2k dan ke atas.

    Skali trafik ko jatuh tnpa update dlm msa sminggu, Alexa page rank pun jatuh mendadak.

    Tips nk dptkn PR2 dgn senang krang daripda sbulan adalah dgn submit blog & social network..
    .:DAH TERBUKTI SEBAB DAH CUBA:.

    Rahsia nk PR lagi tinggi??
    hehehhe..

    nt kalau ak jlan2 terklik blog ko, ak bg tips lagi..:DD

    ReplyDelete
  24. @AnonymousPERGH!!!TERBAIK KOMEN KO BRO...TAPI APASAL KO LETAK ANON...AYOOO....LOW PROFILE LA NI...TAK PER TAK PER...ASAL NIAT KO BAIK....
    KOMEN2 KO TU MEMANG BETUL DAN AKU PERCAYA BRO...APA2 PON TERIMA KASIH SINGGAH BLOG AKU YANG BURUK NI..HEHEHE

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks