Saman - Tidak Black List Jika Tiada Kes Mahkamah

Assalamualaikum rakan sekalian. Waktu aku menulis entry ni, aku baru pulang dari kerja shift malam, dan baru selesai makan nasi lomak. Den tapau jo eh. Loe best makan dirumah yo! (Bahasa apa ni?)

Sewaktu aku memandu pulang dari tempat kerja, aku terdengar berita di radio sinar FM, berita tentang saman JPJ dan nama-nama mereka yang telah disenarai hitam atau "Black List". Berita tersebut berbunyi seperti ini lebih kurang...
Orang ramai boleh mempebaharui lesen atau roadtax mereka walaupon mereka mempunyai saman yang masih belum dijelaskan dengan syarat mereka tidak mempunyai kes yang dibawa ke mahkamah
Selepas mendengar berita yang tak sampai seminit tu, aku balik terus buka komputer dan terjah Utusan Malaysia Online. Dan............... Satu berita gembira kepada pengguna-pengguna jalan raya yang sebelum ini  telah disenaraihitam oleh JPJ dan berhadapan dengan kesukaran untuk mempebaharui lesen atau roadtax kenderaan mereka.

Saman - Tidak Black List Jika Tiada Kes Mahkamah
------

Betullah tindakan kerajaan sebelum ini mengenakan peraturan menyenaraihitamkan nama pengguna jalan raya yang sering melakukan kesalahan lalu lintas dah enggan membayar saman yang dikenakan. Tapi pada hemah aku, peraturan tu terlalu ketat sehingga membebankan pengguna jalan raya terutma yang tidak berkemampuan. Bukan semua suka-suka buat kesalahan kan. Ada yang tak disengajakan. Kena la pak aji tu orang susah, kena saman pasal bawa motor tak ada side mirror kat kampung dia, esok pula lesen mati.... Tak keeee naya orang tua tu. Mana nak bayar saman, mana nak peridup lesen....Haru!! Pendapat aku la kan.. Apa pendapat korang pula berkenaan kes saman ni. Ce kongsi ce kongsi....

Ingat ni jualan langsung ker???!!!

33 comments:

  1. tula...laie2 saman ekor ni...nasib dah takdo skarang tapi still pakai alat nk saman org...

    ReplyDelete
  2. Saya belum pernah kena saman lagi buat masa ni.

    ReplyDelete
  3. Owh baru tau
    Rasanya tindakan ini wajar lah, yang dah sampai mahkamah tu dah kes berat dah tu

    ReplyDelete
  4. Pihak kerajaan masih lagi berlembut..

    ReplyDelete
  5. Berita baik untuk mereka yang terlibat dengan banyak saman

    Robot ada perasaan

    ReplyDelete
  6. Aku baru kena saman ekor kat karak....!!!! Komen xde, hampeh ada...ha3

    ReplyDelete
  7. ouh bagus ar camni.. tapi peraturan tetap kena patuhi walaupun dilonggarkan gini..

    ReplyDelete
  8. hahaha...yang iklan jualan langsung tu atok tak tahan.....hihi

    ReplyDelete
  9. Pasal saman ni camner nak komen ye..?
    saman tu bagus, tp kaedah perlaksanaan tu banyak tak kena kat mata saya..

    ReplyDelete
  10. xsuka kena saman.....kesian kat budak2 yg xde lesen tp terpksa bawak moto sbb skolah jauh..huhuh...nk cr duet mana nak byr saman tu kalo fmly ssh??ish3......

    ReplyDelete
  11. baguslah dia tak senarai hitamkan

    ReplyDelete
  12. lah,baru tahu. tapi mende baru ke sebab last year aku nak idupkan roadtax tapi xboleh 1 year sebab ade 2 saman. dapat 6 bulan jek.

    ReplyDelete
  13. Dengar pihak polis tidak lagi bersembunyi untuk menangkap pesalah trafik jalan raya sebaliknya akan menyerah surat saman secara terus kepada pesalah trafik.

    Elok juga dimansuhkan saman ekor.

    ReplyDelete
  14. sejak berhabis untuk bayar saman tempoh hari, gb tak bawak laju dah. sayang duit. buat beli kamera bagu lagi bagus!

    ReplyDelete
  15. aku kena saman parking dengan MBSA...
    surat siap sampai dekat rumah
    tapi aku still tak bayar jugak haha

    ReplyDelete
  16. @faizalat nak saman orang?? aku dari awal tak puas hati dengan saman ekor ni....

    ReplyDelete
  17. @Affanha'a...tapi yang kena sampai mahkamah tu macam mana erk..nak kata tak bayar saman untuk tempoh yang lama...ada kawan bertahun2 tak bayar.tak ada pulak.macam kes kemalangan kot erk?

    ReplyDelete
  18. @Fitrihadiitu sememangnya bro...yang bawak laju ni..darah muda n kaki rempit..huhu....

    ReplyDelete
  19. @Suhami Ahmadjualan murah!!jualan murah!! cepat2!! selagi stok masih ada!! Lol

    ReplyDelete
  20. @padlieyang tak kena pada saya saman ekor tu..sungguh tak adil..kena orang lain bawa kereta kita amacam?sekarang dah dimasnsuhkan

    ReplyDelete
  21. @misreramayang ni aku tak tahu nak komen...ada lagi kot cara lain selain naik motor kalau tak ada lesen...naik bas atau orang tua hantar atau jalan kaki...
    aku dulu jaan kaki 1km ke sekolah

    ReplyDelete
  22. @hanskalau black list seksa nak peridup lesen woooo

    ReplyDelete
  23. @lizzlast year balsck list ni baru berkuat kuasa...memang diberi tempoh kepada mereka untuk bayar saman...tak black list sepenuhnya masih boleh hidupkan lesen tapi hanya untuk temph 6 bulan

    ReplyDelete
  24. @akubiomedbetul tu bro...kalau sekarang saman guna kamera, sekali gambar kenderaan tu akan di pos kerumah pesalah....ada juga penipuan dengan saman ni..kawan saya pernah kena...katanya kereta dia lebih had laju...kawan saya kata ok la..tapi polis tu pulak yang tanya nak sette atau tak?ish!

    ReplyDelete
  25. @gadisBungaBoleh tahu GB kena saman sebab apa? haaaaaaa.....ni mesti sebab amik gambar waktu drive...kan kan kan..ngeee...jangan mareee

    ReplyDelete
  26. saya da hbs 3 ribu bayar saman tahun lepas...

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks