Rumah Bujang Atau Family?

Orang bujang yang tak lapok-lapok!!
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar rakan-rakan sekalian. Sihat hendaknya bersama keluarga tercinta. Sebelum aku nak meneruskan entry aku ni, aku ada rahsia nak share ngan korang. Rahsia apa? Baca sampai habis k. Muahaha....

Aku rasa kebanyakan daripada korang pasti pernah melalui satu zaman yang dikenali sebagai zaman remaja. Zaman remaja ni mungkin boleh dikategorikan kepada mereka yang berumur sekitar 17 ke 21 tahun....mungkin 18 ke 25 tahun.... Kalau dah berumur 30 tu rasanya bukan remaja lagi dah kot. Dah boleh jadi bapak atau mak budak rasanya. Kan kan kan. Dalam pada usia remaja tu mungkin ada yang menyambung pelajaran atau sudah melalui alam pekerjaan. Ada juga yang dah kahwin pada usia seawal remaja ni. Yang tu kita kecualikan dulu k.

Aku pada usia 18 tahun, aku telah mengenal erti "rumah bujang" untuk pertama kalinya didalam hidup aku dimana aku menyambung pelajaran di Politeknik Ungku Omar, Ipoh. Jarak perjalanan antara Politeknik dengan kampung aku sekitar 100 KM. Selama 3 tahun aku bergelar "orang bujang". Ada pahit ada manisnya. Tak lama selepas aku menamatkan pelajaran aku, aku merantau ke Pulau Pinang untuk mencari pekerjaan dan aku diterima bekerja setelah 3 bulan aku merayau-rayau di kawasan Bayan Lepas mencari pekerjaan dengan bantuan Mak su dan pak su aku. Pada mulanya aku menumpang di rumah Pak su dan Mak su aku. Selepas sebulan aku telah berpindah ke rumah rakan sekerja aku. Hoyeh!! Aku kembali bergelar "orang bujang"! Setelah hampir 4 tahun bergelar "orang bujang", kini aku tinggal bersama famiy aku. Aku nak tanya korang.... Sewaktu usia remaja, sewaktu bergelar pelajar di usia remaja, sewaktu bergelar pekerja pada usia remaja, yang manakah lebih baik samaada tinggal dirumah bujang atau di rumah family? Dan yang mana korang rasa lebih selesa?

Tak kira samada rumah bujang atau rumah family, pasti ada pro dan contranya bukan? Macam kawan aku, dari kecil sampailah dah berumah tangga, still tinggal dengan mak ayah dia. Aku pernah terfikir, tak nak berdikari ker kawan aku ni? So jom kita usha sikit apa kebaikan dan keburukan tinggal dirumah bujang/rumah family ni.

Kebaikan dan keburukan rumah bujang/family
So, korang prefer yang mana? Rumah bujang atau family?









33 comments:

  1. mmm.. depends.. kadang2 ade anak yg xsuke duk kt rmh.. n kdg2 ade yg suke sgt2 kt rmh smpi xnk kuar rmh..
    btw.. blogwalking here..=)

    ReplyDelete
  2. @Syuk ChenThnx syuk kerana singgah n komen..macam saya saya suka duk umah..tapi saya lebih suka duk rumah bujang..mungkin sebab saya lelaki kot..hehe

    ReplyDelete
  3. saya pon suke duk rmh jgk.. huhu.. mak msk.. xpyh nk pkr mkn kedai..huhuhu

    ReplyDelete
  4. wah!siap ada jadual perbandingan lagi..kalo exam ni mesti dapat A kan..ehehee

    ReplyDelete
  5. Bergantung pada faktor umur jugak.. Xkan umur 30 nak duk ngan mak bapak lagi, tapi sekarang x dinafikan masih ada lagi sebabnya 1 je, dah kawin tapi x mampu nak sara anak bini..he3.. lagi 1 kalau oku.. Xkan nak dok umah bujang kan..

    ReplyDelete
  6. umur 30 dah boleh jadi mak org. mmg betul pun, menitik air mata! sobs!

    ReplyDelete
  7. bagi atok, atok prefer rumah bujang...tapi, setiap hujung minggu mesti balik kampung lawat mak ayah kat kampung tu....klu tiap2 hari duk ngan famili, x best juga...skill berdikari tu xda....tp lain orang lain cara kan...

    ReplyDelete
  8. @decrewzmemang banyak faktor jai...macam aku, aku ada masalah, sebab tu kena duk ngan mak ayah walaupon terpaksa berulang alik 70km sehari...ada juga kawan-kawan aku walaupon dah kawin tapi still duk ngan mak ayah.tapi aku lebih suka duk umah bujang.

    ReplyDelete
  9. @gadisBungaerrr.....GB.jangan lah terasa yer...ajal maut jodoh pertemuan di tangan tuhan....

    ReplyDelete
  10. @Suhami Ahmadbetul tok.lain orang lain cara.saya pon lebih suka duk umah bujang.merasa dunia luar sikit.tak la duk bawah ketiak mak ayah jer.tapi banyak yang mempengaruhi perkara ni.

    ReplyDelete
  11. better rumah bujang..kiter belajar berdikari cikit..bebas cikit mcm parti bebas heheeee

    ReplyDelete
  12. Bagi saya dua-dua best. Duduk dengan keluarga, hubungan lebih erat. Boleh bermanja dengan mak ayah lebih sikit. hehe

    ReplyDelete
  13. rumah bersama keluarga tetap da best walaupun kemana kita pergi, tpi umah bujang pulak happening.. susahnya soklan.. huhu

    ReplyDelete
  14. erm apa jadual tu tunjuk keburukan rumah bujang je hehe..

    aku prefer umah bujang kot. simple. tp aku xbujang hak3.. ikut la.. kalu umah keluarga, xdak privasi sgt.. jenis yg suka menyendiri cam aku suka umah kecik + xramai org ja sbb mood aku xmenentu :P

    ReplyDelete
  15. tengok keadaan dan situasi
    tapi rumah sendiri tetap best rasanya

    ReplyDelete
  16. sya suka duduk rumh bujng sb sya blh berdikari bwh kki sndri...ibu mak pula tak bagi masa nak bljar dulu sy tpksa duduk umh sewa..tapi sb anak bongsu 2 mggu skli kena blik kg... heee..

    ReplyDelete
  17. suka juga ddu umh mak ayah sb sgla blh mrka awasi ttg kita...tapi klu kern kerja/belajar terpaksa meningglkan mrka :)

    tp bila dah berjauhan sllu ingat mrka..call semggu skli mmg wajib mjdi rutin tiap2 mmg bt suri :)

    ReplyDelete
  18. saya suka rumah bujang yg dekat dengan rumah family.. hehe..

    ReplyDelete
  19. Tidak banyak beza tinggal bujang atau tinggal dengan keluarga. Anak-anak muda yang tinggal dengan keluarga pun ada yang kaki rayau balik lewat malam inikan pula duduk rumah bujang.

    Kalau duduk dengan keluarga pun sudah liar maka duduk rumah bujang pun lebih kurang sama. Apa yang penting tidak kira duduk dengan keluarga dan rumah bujang adalah kematangan membawa diri dan tidak perlu sentiasa ditegur oleh orang tua mahu pun kawan serumah

    ReplyDelete
  20. @sahromnasrudintapi kena pandai jaga diri takut terlalu bebas kan bro

    ReplyDelete
  21. @Pemerhati Duniakabanyakan perempuan lebih senang tinggal dengan orang tua....tapi ada juga yang tak suka sebab perempuan ni yer lah, selalu diperhatikan mak ayah kan...takut apa-apa jadi kat anak dara diorang

    ReplyDelete
  22. @Mr. Khahaha...dari 10 aku kasi 8 markah..kah kah kah... :)

    ReplyDelete
  23. @Tupai Karanapa kata ko buat table untuk kebaikan umah bujang pulak. hehehe...
    aku macam ko la tupai,suka privacy..sebab aku agak pendiam.huhu

    ReplyDelete
  24. @Esempoipada usia remaja, cuba-cubalah juga tinggal dirumah sendiri kan..dikari sikit..tul tak?

    ReplyDelete
  25. @surioo..suri anak bongsu erk?anak bongsu ni lagi la selalu diperatikan...kan kan kan...

    ReplyDelete
  26. @papabearer.....macam mana tu...kalau dekat rasanya lebih baik tinggal dirumah family jer..jimat kos kot..heee

    ReplyDelete
  27. @akubiomedbernas komen bro...memang tak banyak beza tapi sekurang-kurangnya dapat merasa untuk hidup sendiri..jauh dari keluarga...tak terlalu bergantung kepada mereka.yang jaga diri tu memang kena pandai2 lah.macam saya saya jenis duk umah jer.malas keluar kalau tak ada apa2.sekali2 keluar malam minggu jer..duk kat tepi pantai.hehee

    ReplyDelete
  28. Pada saya, sekiranya untuk menjadi seorang yang betul-betul dapat merasai nikmat susah senang dalam mengharungi kehidupan, saya lebih prefer untuk cuba hidup sendiri.

    ReplyDelete
  29. dulu pernah juga merasa zaman bujang.. menyewa rumah semasa belajau kat UiTM Shah Alam.. sekarang alhamdulillah, dah kawin dan punyai rumah sendiri.. :)

    ReplyDelete
  30. umah bujang xpe kalo nk buat semak pun.xde sape nk marah.. tapi masalahnye bile jo peng tu menyepah umah mcm umah bujang dia..maka jadi hulk le saye~

    ReplyDelete

Ping Site

Free Auto Malaysia Backlinks